Интервју: Мицић пред Ф4 Евролиге након сезоне живота...

Ниподаштавали су нас, али овако је слађе! ''Нисам био свестан да тако рано може да почне са причом о томе, али дефинитивно су они препознали нешто што су сматрали да може добро доћи за њихову екипу. Пријало ми је да чујем то. У једном тренутку је то било врло конкрентно, али успео сам да смирим главу, да останем присебан, да сачекам тренутак када је најбоље да одлучим шта је најбоље за мене, прича Васа о недавном интересовању великана европске кошарке за њега.

Кошарка 17.05.2019 | 14:08
Интервју: Мицић пред Ф4 Евролиге након сезоне живота...
На почетку сезоне Василије Мицић је био на раскрсници после одласка из Жалгириса. Путеви су били различити. Могао је да нестане у армији странаца у Ефесу, да изгуби минутажу, а могао је да заблиста. И у том дијапазону ствари су одвиле вероватно најбоље могуће по Мицића који ће са турским тимом играти на Фајнал фору у Виторији, док га у исто време називају једним од најбољих организатора игре у Евролиги, а екипе попут Реал Мадрида куцају на врата.

Од одласка из Црвене звезде у Тофаш, до два узастопна Фајнал фора Евролиге и толиких похвала што од страна новинара, што од саиграча и противника. Даје му се признање да је међу најзаслужнијима што ће Ефес играти на завршном турниру Евролиге у сезони када је био МВП новембра, када је завршио у другој петорци такмичења.

Дугачак пут је превалио, а ова сезона се показала као круцијална. Сигурно најбоља у његовој досадашњој каријери. Зато смо позвали Васу да нам изнесе утиске пред завршни турнир, да рекапитулирамо сезону, али и попричамо о интересовању већих клубова за њега, али и о репрезентацији, па и НБА лиги.

„Реално јесте најбоља сезона до сада, с обзиром на достигнуће екипе, тимски успех… мислим да јесте. Увек сам искрен према себи. Направили смо велики резултат као екипа која је била на почетку доста ниподаштавана, доста оспоравана, пар година уназад, али то није ништа значило у односу на то шта смо имали као тим. Односно као индивидуе све до ове године“, рекао је Мицић на почетку разговора за МОЗЗАРТ Спорт.

Вероватно ни сами играчи ни тренер Ергин Атаман нису могли да претпоставе да ће стићи овако далеко, а у исто време је Ефес претекао Фенербахче и у турском шампионату. Мало по мало Ефес је градио хемију, изборио прво четвртфинале с предношћу домаћег терена и тако изборио пласман на Фајнал фор.

„Нисмо размишљали (о томе). Оно што је било добро је да смо у старту видели да имамо квалитет. Победили смо Фенера на почетку сезоне, у Суперкупу смо видели да у најмању руку можемо да играмо са њима, а то је значило да смо негде ОК у Евролиги. Имали смо неке утакмице добијене на једну лопту. То је добро и било је важно да се екипа са доста нових играча уигра што пре. Почели смо да верујемо више једни у друге, екипа је имала победнички дух и тако је све ишло корак по корак дошли смо до Фајнал фора. И плеј-оф је био велико достигнуће, одржали смо то четврто место што је била велика ствар због предности домаћег терена и на крају смо дошли довде скроз заслужено“.

Прошле године са Жалгирисом, ове са Ефесом, Мицић је опет на Фајнал фору. Ефес је то учинио после сезона у којима је био при дну табеле. И зато су многи сумњали у истанбулски састав.

„Ове године, целе године, када погледамо, сви су причали као ´пашће вам форма, пашће вам форма´. Па смо је одржали. Мислим да је најважније како у глави приступамо и да знамо да сигурно можемо да победимо свакога на овом Фајнал фору. Можемо и да изгубимо од свакога. Нисмо дошли овде као аутсајдери, имамо квалитет, једна утакмица је стварно ништа у односу на целу сезону морамо да се фокусирамо на прву утакмицу, и ако успемо да победимо то би било заиста сјајно. Па полако за ту следећу“.

Свакако да шансе Ефеса расту са проблемима Фенербахчеа са повредама, мада Мицић да је Фенер врло искусан тим који ће то знати да преброди.

„Знам за два играча за Датомеа и Ловерња, да су велики проблем, што се тиче остатка екипе, они су већ ове сезоне играли без једног или два играча. Толико су дуго заједно да могу да надоместе свачији недостатак. Било би им лакше да су у пуном стаставу, али за једну утакмицу то им неће правити толики проблем“.

Врло специфична ситуација нас чека јер се у полуфиналу састају два турска тима, два тима из истог града. Каква је атмосфера, какво је ривалство? И да ли се Мицић чуо са српскимиграчима из противничког тима - Марком Гудурићем и Николом Калинићем.

„Прелеп амбијент и атмосфера. Нико никога не прозива, свако има свој кутак у који гледа. За турску кошарку је то велика ствар, они су сви срећни и поносни, дуго су улагали у кошарку да би дошли до овог резултата. Сви су пресрећни због тога. Што се тиче нас, цуо сам се са Гудуром. Али никад не причамо толико о ривалству већ је једноставно толико утакмица да немаш времена да причаш шта, кад, како, или за неке неумесне коментаре. Мени је много драго због њих што су се пласирали, ту мислим на наше играче, јер је велико искуство које се стиче на Фајнал фору. Много је тензија, много притиска, значи за сваког од нас. Поготово и овде године они имају веће улоге тако да ми је стварно драго због њих“, колегијално ће Мицић.

После Београда сада Виторија. Васи се усладило да игра за титулу Евролиге. И то чини опет са екипом која на старту сезоне није спадала у групу фаворита, док су три преостала клуба на Ф4 иста као и прошле сезоне.

„Мени је драго што сам други пут у екипи која није била претендент за Фајнал фор, ове три остале екипе остале су исте, оне имају константност у прављену резултата и дуго један исти тим. То што сам у екипи за коју је мало ко очекивао да може да дође до овде некако ми је због слађе, слађе ми је због укуса свега. Јер ова година је била доста изједначена што се тиче свих екипа, тако да ми је стварно драго. Лепо је што сам други пут заредом на Фајнал фору“, прија Мицићу поменута чињеница.

Било је сумњи у његов квалитет током каријере, било је коментара, али када је дошао на ниво на ком је сада све то више није ни важно. Самопоуздање му је на врхунцу. И присетили смо се зато момента када је отишао у Тофаш што су сви видели као нешто негативно.

„Верујем у себе. Знам да је одлазак у Тофаш био потез који сам искрено желео јер сам био свестан у каквом сам стању био у том тренутку. Требало ми је да играм, да добијем шансу, да радим на телу, на шуту, да дођем до изражаја. Прошла сезона је била доста битна за мене да сазрим као играч. Ипак сам ја млад за своју позицију. А опет ми је прошла година донела доста сазревања. Ове сезоне су ствари легле. Генерално, не патим уопште од тих коментара нити ме они стварно интересују, ни лоши ни добри. Драго ми је да чујем добре наравно, али највише волим да сам свестан сам целе ситуације. Можда је леп показатељ свега тога да саиграчи и неки противнички играчи доста цене то што сам ове сезоне одиграо. У мени виде једног од најбитнијих играча и то је лепа ствар. Али увек сам сам себи највећи критичар. Увек може боље, постоје још неке ствари које могу да унапредим, али и поновити овакву сезону није мала ствар“.

Недавно је и Шејн Ларкин изјавио да види Мицића као играча који би могао да игра у НБА лиги. Да ли Васа размишља у том правцу?

„Па, зашто да не? Волео бих да одем у ту лигу, да имам прилику да одиграм. У тиму који имам овде, а мало смо другачији профили играча, сви кажу да ми је највећа предност то сто сам ´велики´ за позицију плеја. Могу да покријем више позиција. Кошарка се доста мења. Он ми је и сам рекао да за њега тамо да теско има места јер јесте брз, јесте експлозиван, али је доста низак. Мора да има све време лопту да би имао неки продукт. Не бих ишао чисто да одем да кажем да сам био у НБА, стварно сам овде срећан, имам велику, добру улогу и Европа је мени много лепа. Евролига је лепо такмичење. Али ако се створи шанса - зашто да не”, истиче српски кошаркаш.

Било је доста прича током сезоне да Реал Мадрид баш жели Мицића, помињали су се ту још неки тимови попут Барселоне или ЦСКА. Мицић за наш сајт истиче да је имао и поједине конкретне понуде, али да је ипак одложио одлуку за прави моменат.

Да ли је пратио поменута писања о интересовању великана за њега?

„Јесам наравно, како нисам. Нисам био свестан да тако рано може да почне са причом о томе, али дефинитивно су они препознали нешто што су сматрали да може добро доћи за њихову екипу. Пријало ми је да чујем те ствари. У једном тренутку је то било врло конкрентно, али успео сам да смирим главу, да останем присебан, да сачекам тренутак када је најбоље да одлучим шта је најбоље за мене”.

Понуда ће сигурно бити доста предстојећег лета…

„Мислим да сам први пут у ситуацији да могу да изаберам средину у којој ћу бити. До сада је то било све бирање средине у којој ћу добити нову шансу за доказивање да бих дошао до стадијума да могу да изаберем где ћу играти. Да то буде први пут стопостотно моја одука. Био сам свестан ситуације да нисам имао ни кредибилитета да изаберем, па сам морао на крају крајева да прихватим и нешто што нисам хтео. А опет је испао супер крајњи исход. Ово је ситуација у којој ћу изабрати сам, направити сам одлуку и мисллим да ће она бити права”.

Мислиш на то да ли да останеш у Ефесу или да пређеш у неки већи клуб?

„Да, да.

Када доспеш у другу петорку Евролиге, то значи да си у врху. Шта то говори Мицићу, као и награда за МВП новембра и првих утакмица у плеј-офу?

“Говори ми то да све што сам радио до сада има смисла. У Србији постоји мали проблем, а то је да ако не направиш каријеру до 21. године постајеш матор играч. То може да буде и велики проблем јер неки играчи који су млади не могу да изнесу тај притисак. Има играча као што је Јокић или још понеко, они који су млади направили каријере, али то су јако младе године, нити си зрео, ако направиш искорак у Европу, ван своје земље, немаш ни залеђину нити било какву гаранцију. Опет не кажем ни да је гаранција играти у Србији, али није мала ствар отићи тако млад. И драго ми је што сам остао присебан и веровао у себе иако су неке ствари ишле низбрдо. Знао да сам да нисам случајно као млађи доминирао на Европским и Светским првествима. Није то случајно. Било је потребно само стрпљења. Ја сам тек напунио 25 година, заправо је то мало година, а доста сам прошао. И та друга петорка Евролиге је потврда свега”.

Па могла би можда следеће сезоне да буде и прва петорка?

“Ха-ха, даће Бог”.

Да се дотакнемо мало и репрезентације, Светско првенство нам се приближава и то је нешто што сви с нестрпљењем чекамо. Мицић такође, каже да је врло мотивисан, али и истиче да играчима није лако после дугих сезона.

“Ја сам стварно мотивисан, увек играм за репрезентацију. Мислим да је то прелепа ствар. Једна ствар коју сам ове године схватио, а ово је друга моја година везана под овим форматом у Евролиги, је да стварно тешко изнети целу сезону. Играо сам за тренера који доста форсира. Играчи играју по 30 минута. Много је утакмица и зато разумем људе који се осете уморно. Ја сам ове године играо малтене сваку утакмицу и још није готова сезона. Другачија је перспектива гледања. Али, оно што је прелепа ствар је да сам мотивисан да будем део те репрезентације која гаји врло лепу амбицију. Биће одлично ако се сви одазовемо. Сви долазимо из врхунских сезона што је само плус за све то”.

Каква су очекивања? Још је то далеко, посебно када треба да играте Фајнал фор Евролиге, али зна се и група, могући жреб…

“Све то на папиру изгледа одлично, ако се сви одазовемо биће још веча очекивања. Наш квалитет је увек био што смо играли тимски, ма који састав био, и зато су и резултати били огромни. Уколико се сви одазову квалитет ће бити максималан, али може можда да буде и мач са две оштрице - да тимска игра закаже, а она је по мом мишљењу најважнија. Ако се све слегне и буде како треба, имамо шансу да одемо до највећег могућег резултата”.

Из његових уста у Божје уши.

Али, прво Мицић мора да одради посао на Фајнал фору. Поново на највећој сцени, овога пута са Ефесом. Велики успех, без сумње. Како год да му се каријера буде даље развијала, сигурно ће памтити ову сезону.

Извор: моззартспорт

Фото: Схуттерстоцк

Коментари / 0

Оставите коментар