Intervju: Micić pred F4 Evrolige nakon sezone života...

Nipodaštavali su nas, ali ovako je slađe! ''Nisam bio svestan da tako rano može da počne sa pričom o tome, ali definitivno su oni prepoznali nešto što su smatrali da može dobro doći za njihovu ekipu. Prijalo mi je da čujem to. U jednom trenutku je to bilo vrlo konkrentno, ali uspeo sam da smirim glavu, da ostanem priseban, da sačekam trenutak kada je najbolje da odlučim šta je najbolje za mene, priča Vasa o nedavnom interesovanju velikana evropske košarke za njega.

Košarka 17.05.2019 | 14:08
Intervju: Micić pred F4 Evrolige nakon sezone života...
Na početku sezone Vasilije Micić je bio na raskrsnici posle odlaska iz Žalgirisa. Putevi su bili različiti. Mogao je da nestane u armiji stranaca u Efesu, da izgubi minutažu, a mogao je da zablista. I u tom dijapazonu stvari su odvile verovatno najbolje moguće po Micića koji će sa turskim timom igrati na Fajnal foru u Vitoriji, dok ga u isto vreme nazivaju jednim od najboljih organizatora igre u Evroligi, a ekipe poput Real Madrida kucaju na vrata.

Od odlaska iz Crvene zvezde u Tofaš, do dva uzastopna Fajnal fora Evrolige i tolikih pohvala što od strana novinara, što od saigrača i protivnika. Daje mu se priznanje da je među najzaslužnijima što će Efes igrati na završnom turniru Evrolige u sezoni kada je bio MVP novembra, kada je završio u drugoj petorci takmičenja.

Dugačak put je prevalio, a ova sezona se pokazala kao krucijalna. Sigurno najbolja u njegovoj dosadašnjoj karijeri. Zato smo pozvali Vasu da nam iznese utiske pred završni turnir, da rekapituliramo sezonu, ali i popričamo o interesovanju većih klubova za njega, ali i o reprezentaciji, pa i NBA ligi.

„Realno jeste najbolja sezona do sada, s obzirom na dostignuće ekipe, timski uspeh… mislim da jeste. Uvek sam iskren prema sebi. Napravili smo veliki rezultat kao ekipa koja je bila na početku dosta nipodaštavana, dosta osporavana, par godina unazad, ali to nije ništa značilo u odnosu na to šta smo imali kao tim. Odnosno kao individue sve do ove godine“, rekao je Micić na početku razgovora za MOZZART Sport.

Verovatno ni sami igrači ni trener Ergin Ataman nisu mogli da pretpostave da će stići ovako daleko, a u isto vreme je Efes pretekao Fenerbahče i u turskom šampionatu. Malo po malo Efes je gradio hemiju, izborio prvo četvrtfinale s prednošću domaćeg terena i tako izborio plasman na Fajnal for.

„Nismo razmišljali (o tome). Ono što je bilo dobro je da smo u startu videli da imamo kvalitet. Pobedili smo Fenera na početku sezone, u Superkupu smo videli da u najmanju ruku možemo da igramo sa njima, a to je značilo da smo negde OK u Evroligi. Imali smo neke utakmice dobijene na jednu loptu. To je dobro i bilo je važno da se ekipa sa dosta novih igrača uigra što pre. Počeli smo da verujemo više jedni u druge, ekipa je imala pobednički duh i tako je sve išlo korak po korak došli smo do Fajnal fora. I plej-of je bio veliko dostignuće, održali smo to četvrto mesto što je bila velika stvar zbog prednosti domaćeg terena i na kraju smo došli dovde skroz zasluženo“.

Prošle godine sa Žalgirisom, ove sa Efesom, Micić je opet na Fajnal foru. Efes je to učinio posle sezona u kojima je bio pri dnu tabele. I zato su mnogi sumnjali u istanbulski sastav.

„Ove godine, cele godine, kada pogledamo, svi su pričali kao ´pašće vam forma, pašće vam forma´. Pa smo je održali. Mislim da je najvažnije kako u glavi pristupamo i da znamo da sigurno možemo da pobedimo svakoga na ovom Fajnal foru. Možemo i da izgubimo od svakoga. Nismo došli ovde kao autsajderi, imamo kvalitet, jedna utakmica je stvarno ništa u odnosu na celu sezonu moramo da se fokusiramo na prvu utakmicu, i ako uspemo da pobedimo to bi bilo zaista sjajno. Pa polako za tu sledeću“.

Svakako da šanse Efesa rastu sa problemima Fenerbahčea sa povredama, mada Micić da je Fener vrlo iskusan tim koji će to znati da prebrodi.

„Znam za dva igrača za Datomea i Lovernja, da su veliki problem, što se tiče ostatka ekipe, oni su već ove sezone igrali bez jednog ili dva igrača. Toliko su dugo zajedno da mogu da nadomeste svačiji nedostatak. Bilo bi im lakše da su u punom stastavu, ali za jednu utakmicu to im neće praviti toliki problem“.

Vrlo specifična situacija nas čeka jer se u polufinalu sastaju dva turska tima, dva tima iz istog grada. Kakva je atmosfera, kakvo je rivalstvo? I da li se Micić čuo sa srpskimigračima iz protivničkog tima - Markom Gudurićem i Nikolom Kalinićem.

„Prelep ambijent i atmosfera. Niko nikoga ne proziva, svako ima svoj kutak u koji gleda. Za tursku košarku je to velika stvar, oni su svi srećni i ponosni, dugo su ulagali u košarku da bi došli do ovog rezultata. Svi su presrećni zbog toga. Što se tiče nas, cuo sam se sa Gudurom. Ali nikad ne pričamo toliko o rivalstvu već je jednostavno toliko utakmica da nemaš vremena da pričaš šta, kad, kako, ili za neke neumesne komentare. Meni je mnogo drago zbog njih što su se plasirali, tu mislim na naše igrače, jer je veliko iskustvo koje se stiče na Fajnal foru. Mnogo je tenzija, mnogo pritiska, znači za svakog od nas. Pogotovo i ovde godine oni imaju veće uloge tako da mi je stvarno drago zbog njih“, kolegijalno će Micić.

Posle Beograda sada Vitorija. Vasi se usladilo da igra za titulu Evrolige. I to čini opet sa ekipom koja na startu sezone nije spadala u grupu favorita, dok su tri preostala kluba na F4 ista kao i prošle sezone.

„Meni je drago što sam drugi put u ekipi koja nije bila pretendent za Fajnal for, ove tri ostale ekipe ostale su iste, one imaju konstantnost u pravljenu rezultata i dugo jedan isti tim. To što sam u ekipi za koju je malo ko očekivao da može da dođe do ovde nekako mi je zbog slađe, slađe mi je zbog ukusa svega. Jer ova godina je bila dosta izjednačena što se tiče svih ekipa, tako da mi je stvarno drago. Lepo je što sam drugi put zaredom na Fajnal foru“, prija Miciću pomenuta činjenica.

Bilo je sumnji u njegov kvalitet tokom karijere, bilo je komentara, ali kada je došao na nivo na kom je sada sve to više nije ni važno. Samopouzdanje mu je na vrhuncu. I prisetili smo se zato momenta kada je otišao u Tofaš što su svi videli kao nešto negativno.

„Verujem u sebe. Znam da je odlazak u Tofaš bio potez koji sam iskreno želeo jer sam bio svestan u kakvom sam stanju bio u tom trenutku. Trebalo mi je da igram, da dobijem šansu, da radim na telu, na šutu, da dođem do izražaja. Prošla sezona je bila dosta bitna za mene da sazrim kao igrač. Ipak sam ja mlad za svoju poziciju. A opet mi je prošla godina donela dosta sazrevanja. Ove sezone su stvari legle. Generalno, ne patim uopšte od tih komentara niti me oni stvarno interesuju, ni loši ni dobri. Drago mi je da čujem dobre naravno, ali najviše volim da sam svestan sam cele situacije. Možda je lep pokazatelj svega toga da saigrači i neki protivnički igrači dosta cene to što sam ove sezone odigrao. U meni vide jednog od najbitnijih igrača i to je lepa stvar. Ali uvek sam sam sebi najveći kritičar. Uvek može bolje, postoje još neke stvari koje mogu da unapredim, ali i ponoviti ovakvu sezonu nije mala stvar“.

Nedavno je i Šejn Larkin izjavio da vidi Micića kao igrača koji bi mogao da igra u NBA ligi. Da li Vasa razmišlja u tom pravcu?

„Pa, zašto da ne? Voleo bih da odem u tu ligu, da imam priliku da odigram. U timu koji imam ovde, a malo smo drugačiji profili igrača, svi kažu da mi je najveća prednost to sto sam ´veliki´ za poziciju pleja. Mogu da pokrijem više pozicija. Košarka se dosta menja. On mi je i sam rekao da za njega tamo da tesko ima mesta jer jeste brz, jeste eksplozivan, ali je dosta nizak. Mora da ima sve vreme loptu da bi imao neki produkt. Ne bih išao čisto da odem da kažem da sam bio u NBA, stvarno sam ovde srećan, imam veliku, dobru ulogu i Evropa je meni mnogo lepa. Evroliga je lepo takmičenje. Ali ako se stvori šansa - zašto da ne”, ističe srpski košarkaš.

Bilo je dosta priča tokom sezone da Real Madrid baš želi Micića, pominjali su se tu još neki timovi poput Barselone ili CSKA. Micić za naš sajt ističe da je imao i pojedine konkretne ponude, ali da je ipak odložio odluku za pravi momenat.

Da li je pratio pomenuta pisanja o interesovanju velikana za njega?

„Jesam naravno, kako nisam. Nisam bio svestan da tako rano može da počne sa pričom o tome, ali definitivno su oni prepoznali nešto što su smatrali da može dobro doći za njihovu ekipu. Prijalo mi je da čujem te stvari. U jednom trenutku je to bilo vrlo konkrentno, ali uspeo sam da smirim glavu, da ostanem priseban, da sačekam trenutak kada je najbolje da odlučim šta je najbolje za mene”.

Ponuda će sigurno biti dosta predstojećeg leta…

„Mislim da sam prvi put u situaciji da mogu da izaberam sredinu u kojoj ću biti. Do sada je to bilo sve biranje sredine u kojoj ću dobiti novu šansu za dokazivanje da bih došao do stadijuma da mogu da izaberem gde ću igrati. Da to bude prvi put stopostotno moja oduka. Bio sam svestan situacije da nisam imao ni kredibiliteta da izaberem, pa sam morao na kraju krajeva da prihvatim i nešto što nisam hteo. A opet je ispao super krajnji ishod. Ovo je situacija u kojoj ću izabrati sam, napraviti sam odluku i misllim da će ona biti prava”.

Misliš na to da li da ostaneš u Efesu ili da pređeš u neki veći klub?

„Da, da.

Kada dospeš u drugu petorku Evrolige, to znači da si u vrhu. Šta to govori Miciću, kao i nagrada za MVP novembra i prvih utakmica u plej-ofu?

“Govori mi to da sve što sam radio do sada ima smisla. U Srbiji postoji mali problem, a to je da ako ne napraviš karijeru do 21. godine postaješ mator igrač. To može da bude i veliki problem jer neki igrači koji su mladi ne mogu da iznesu taj pritisak. Ima igrača kao što je Jokić ili još poneko, oni koji su mladi napravili karijere, ali to su jako mlade godine, niti si zreo, ako napraviš iskorak u Evropu, van svoje zemlje, nemaš ni zaleđinu niti bilo kakvu garanciju. Opet ne kažem ni da je garancija igrati u Srbiji, ali nije mala stvar otići tako mlad. I drago mi je što sam ostao priseban i verovao u sebe iako su neke stvari išle nizbrdo. Znao da sam da nisam slučajno kao mlađi dominirao na Evropskim i Svetskim prvestvima. Nije to slučajno. Bilo je potrebno samo strpljenja. Ja sam tek napunio 25 godina, zapravo je to malo godina, a dosta sam prošao. I ta druga petorka Evrolige je potvrda svega”.

Pa mogla bi možda sledeće sezone da bude i prva petorka?

“Ha-ha, daće Bog”.

Da se dotaknemo malo i reprezentacije, Svetsko prvenstvo nam se približava i to je nešto što svi s nestrpljenjem čekamo. Micić takođe, kaže da je vrlo motivisan, ali i ističe da igračima nije lako posle dugih sezona.

“Ja sam stvarno motivisan, uvek igram za reprezentaciju. Mislim da je to prelepa stvar. Jedna stvar koju sam ove godine shvatio, a ovo je druga moja godina vezana pod ovim formatom u Evroligi, je da stvarno teško izneti celu sezonu. Igrao sam za trenera koji dosta forsira. Igrači igraju po 30 minuta. Mnogo je utakmica i zato razumem ljude koji se osete umorno. Ja sam ove godine igrao maltene svaku utakmicu i još nije gotova sezona. Drugačija je perspektiva gledanja. Ali, ono što je prelepa stvar je da sam motivisan da budem deo te reprezentacije koja gaji vrlo lepu ambiciju. Biće odlično ako se svi odazovemo. Svi dolazimo iz vrhunskih sezona što je samo plus za sve to”.

Kakva su očekivanja? Još je to daleko, posebno kada treba da igrate Fajnal for Evrolige, ali zna se i grupa, mogući žreb…

“Sve to na papiru izgleda odlično, ako se svi odazovemo biće još veča očekivanja. Naš kvalitet je uvek bio što smo igrali timski, ma koji sastav bio, i zato su i rezultati bili ogromni. Ukoliko se svi odazovu kvalitet će biti maksimalan, ali može možda da bude i mač sa dve oštrice - da timska igra zakaže, a ona je po mom mišljenju najvažnija. Ako se sve slegne i bude kako treba, imamo šansu da odemo do najvećeg mogućeg rezultata”.

Iz njegovih usta u Božje uši.

Ali, prvo Micić mora da odradi posao na Fajnal foru. Ponovo na najvećoj sceni, ovoga puta sa Efesom. Veliki uspeh, bez sumnje. Kako god da mu se karijera bude dalje razvijala, sigurno će pamtiti ovu sezonu.

Izvor: mozzartsport

Foto: Shutterstock

Komentari / 0

Ostavite komentar