Креће Ф4 ЕЛ: Може бити само један!

У петак почиње дуго исчекивани Фајнал фор Евролиге у шпанској Виторији.

Кошарка 17.05.2019 | 13:24
Креће Ф4 ЕЛ: Може бити само један!
Дошао је тренутак да добијемо новог клупског владара на Старом континенту. Хорде заљубљеника у кошарку већ данима се сливају у мали град у Баскији, који ће угостити неке од најбољих европских кошаркаша данашњице. Челници Евролиге поручују да је све спремно за прави спектакл, па је сада на тимовима да покажу због чега су заслужили место на турниру. Права на грешку више нема.

Титулу освојену претходног пролећа у Београду брани Реал Мадрид, коме ће изазивач бити ЦСКА (ТВ Спортклуб, 21.00), али ће се први на паркету наћи Фенербахче и Ефес (ТВ Спортклуб, 18.00).

Краљевски клуб је најлакше од свих пребродио препреку у плеј-офу. Деловало је на папиру да би Панатинаикос могао да намучи чету Пабла Ласа, али су Краљевићи сурово угушили и најмању шансу да се тако нешто догоди.

За највећег фаворита да освоји титулу слови екипа Фенербахчеа. Тим Жејка Обрадовића, иако опхрван бројним повредама, покушаће да уради оно што није у Београду прошле године. Мотив је огроман, упркос лошем здравственом билтену и биће занимљво видети како ће се истанбулски жуто-плави изборити са бременом фаворита.

На завршном турниру заиграће још један турски клуб, Анадолу Ефес. Ергин Атаман одрадио је феноменалан посао у овом тиму, који ће по први пут покушати да се домогне титуле најбољег. Играчки кадар говори нам да би клуб из Синан Ердема могао да прослави чудо, нарочито ако у обзир узмемо да их предводи невероватни Василије Мицић.

Последњи учесник Фајнал фора је екипа ЦСКА из Москве. Као и увек, Армејци ће ићи на тиитулу, иако годинама знају да закину баш на самом крају. Тим из руске престонице ће у Виторији јурити осми трофеј у елитном европском кошаркашком такмичењу, а предвођени Димитрисом Итудисом са клупе имаће шта да покажу кошаркашком свету и могу да се надају најбољем.

ИСТАНБУЛСКИ ДЕРБИ У ЦЕНТРУ ВИТОРИЈЕ

Фајнал фор биће отворен дуелом два градска ривала, пошто ће се у велелепној Фернандо Буеса Арени састати Фенербахче и Анадолу Ефес. Све очи биће упрте у то како ће се одбрана тима Жељка Обрадовића изборити са феноменалном навалом супарника. Чар ове утакмице је у томе што никада не знате ко би могао да искочи у први план у екипи коју са клупе предводи Ергин Атаман.

Анадолу Ефес је у минулој сезони имао пар невероватних наступа, па је дошао до фантастичних 85,4 поена у просеку по утакмици. Предвођени Васом Мицићем, Шејном Ларкином, Родригом Бобоом и КрунославомСимоном, овај тим ће покушати да преброди и једног од најљућих ривала и тако обезбеди место у великом финалу. Комбиновано, ова четири играча никада нису имала испод 40 убачених поена на свом конту у текућој сезони, па ће Жељко Обрадовић покушати да стави тачку на ову сјајну серију у полуфиналу Фајнал фора.

Јасно је да се игра екипе Ергина Атамана заснива на брзом темпу са доста поседа. Питање само да ли ће одбрана Фенербахчеа дозволити да се утакмица развије у том правцу, пошто је жуто-плави тим допуштао само 74,6 поена по утакмици у минулој сезони Евролиге. Може се рећи да нико није био бољи по овом параметру у текућој сезони најбољег европског такмичења.

И док у екипи Ефеса само морају да размишљају о томе да ли ће на терен истрчати Брок Мотум, ЖељкоОбрадовић, са друге стране, има доста веће главобоље. Потврђено је да на Фајнал фору сигурно неће заиграти Луиђи Датоме, Тајлер Енис и Жофри Ловерњ, а под знаком питања су и даље наш репрезентативац Никола Калинић, као и Јан Весели. Нема сумње да ће трофејни српски стручњак имати пуне руке посла да све повеже и доведе у ред, али у Жоцове квалитете никако не треба сумњати.

НАНДО ДЕ КОЛО НАСТАВЉА ЛУДИ ПЛЕС У ФЕРНАНДО БУЕСИ

Друго полуфинале ће донети дуел старих знанаца. Трећу годину у низу ће се Реал Мадрид и ЦСКА из Москве сусрести на Фајнал фору Евролиге. Пре две године у Истанбулу, бољи су били Армејци, док је у Београду као победник изашла екипа Пабла Ласа.

Два пута смо имали прилику да гледамо окршај ова два клуба у текућој сезони. Московски тим је био успешнији у оба наврата, па је тако у престоници Русије славио у густом мечу резултатом 82:78. Утакмица у Мадриду завршена је новом победом Армејаца резултатом 93:88.

Армејцима неће бити нимало лако да дођу до победе против Реала трећи пут узастопно. Ипак, ЦСКА из Москве имаће на кога да се ослони. Нандо де Коло је феноменално предводио руски тим у плеј-офу, а нарочито се истакао на гостујућем терену у Виторији против Басконије. Француз је на трећем мечу серије дошао до цифре од 28 поена, док је у завршном двобоју забележио 27 поена. Дакле, прија му игра у Фернандо Буеси, где ће се овај меч и одиграти.

Са друге стране, Краљевићи се надају да ће доброг такмаца Нандо де Коло имати у Серхију Љуљу. Шпански кошаркаш је пропустио плеј-оф серију против Панатинаикоса због повреде, али се вратио и одиграо последња четири меча у шампионату Шпаније. На тим утакмицама није био у препознатљивој форми, па ће се ПаблоЛасо надати да ће се нешто заокренути пред једну од најважнијих утакмица сезоне. Шпанац је од 18 тројки у претходна четири сусрета успео да погоди само три, што је за њега изузетно лош проценат.

СЛУКАС И ВЕСЕЛИ МЕЂУ НАЈВЕЋИМ ФАВОРИТИМА ЗА МВП

Занимљиво ће бити и ван терена, пошто ће у суботу бити проглашен најкориснији играч овогодишњег издања Евролиге. Као највећи фаворити да понесу ову ласкаву титулу искаче двојац из Фенербахчеа, Костас Слукас и Јан Весели. Ближи да се окити овим признањем је ипак чешки кошаркаш, који ове сезоне има убедљиво најбољи индекс од свих осталих који се тренутно налазе на Фајнал фору.

Могао би у борбу добро да се умеша Вил Клајбурн из ЦСКА. Ове сезоне просечно је бележио 13,2 поена по утакмици уз 6,9 асистенција, па је једини играч који се налази међу најбољих десет у обе категорије.

Овом трилингу кандидата треба још прикључити феноменалног Ника Калатеса из Панатинаикоса. Грчки кошаркаш је дошао до невероватних 286 асистенција, што представља просек од 8,7 завршних додавања по утакмици. У ужи круг је ушао и Брендон Дејвис који је предводио Жалгирис до новог наступа у плеј-офу, пошто је просечно у регуларном делу сезоне бележио 14,2 поена уз 5,5 асистенција.

Оно што је извесно јесте да ће МВП награду узети новајлија у овом сегменту, пошто ниједан од наведених играча никада раније није успевао да се окити овим престижним признањем.

РЕКОРДИ СУ ТУ ДА СЕ ОБАРАЈУ

У Виторији се многи већ баве бројкама и питају се који би све рекорди могли да падну у току трајања овогодишњег издања Фајнал фора. Оно што је за почетак сигурно јесте да Реал Мадрид стреми да освоји другу везану титулу и тако понови оно што је урадио пре више од пола века. Пабло Ласо би том приликом постао тек седми тренер у историји такмичења који је успео да се домогне три трофеја у Евролиги. На тој листи, наравно, предњачи наш трофејни стручњак, Жељко Обрадовић који би победом уписао десети освојени пехар у најелитнијем такмичењу.

Костас Слукас ће покушати да настави низ без пораза у полуфиналу Евролиге, пошто је у шест претходних наврата успевао да преброди прву препреку на Фајнал фору. Ако оде корак даље и освоји титулу заједно са Фенербахчеом, постао би једини активни играч са четири титуле европског шампиона. Исто то јури и Кајл Хајнс из екипе ЦСКА из Москве.

Управо би Слукас и Хајнс могли да постану тек четврти играчи који су освојили Евролигу са два различита тима. Раније је то за руком пошло само Дину Менегину, у Варезеу и Олимпији из Милана, као и Фаусту Барњи, који је наступао за Канту и великана из града моде, те Перу Антићу с Фенером и Олимпијакосом.

Ефес, наравно, гледа да постане европски клупски шампион по први пут, а то би уједно био први трофеј ове тежине за Ергина Атамана, као и за све његове играче. Само двојица кошаркаша Ефеса могу да се похвале да су већ раније наступала на Фајнал фору - Брајант Данстон је помогао Олимпијакосу да се домогне финала 2015. године, док је Васа Мицић заједно са Жалгирисом заузео треће место у Београду.

Виторију чека луди кошаркашки викенд. Време је да игре почну.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар