Kreće F4 EL: Može biti samo jedan!

U petak počinje dugo isčekivani Fajnal for Evrolige u španskoj Vitoriji.

Košarka 17.05.2019 | 13:24
Kreće F4 EL: Može biti samo jedan!
Došao je trenutak da dobijemo novog klupskog vladara na Starom kontinentu. Horde zaljubljenika u košarku već danima se slivaju u mali grad u Baskiji, koji će ugostiti neke od najboljih evropskih košarkaša današnjice. Čelnici Evrolige poručuju da je sve spremno za pravi spektakl, pa je sada na timovima da pokažu zbog čega su zaslužili mesto na turniru. Prava na grešku više nema.

Titulu osvojenu prethodnog proleća u Beogradu brani Real Madrid, kome će izazivač biti CSKA (TV Sportklub, 21.00), ali će se prvi na parketu naći Fenerbahče i Efes (TV Sportklub, 18.00).

Kraljevski klub je najlakše od svih prebrodio prepreku u plej-ofu. Delovalo je na papiru da bi Panatinaikos mogao da namuči četu Pabla Lasa, ali su Kraljevići surovo ugušili i najmanju šansu da se tako nešto dogodi.

Za najvećeg favorita da osvoji titulu slovi ekipa Fenerbahčea. Tim Žejka Obradovića, iako ophrvan brojnim povredama, pokušaće da uradi ono što nije u Beogradu prošle godine. Motiv je ogroman, uprkos lošem zdravstvenom biltenu i biće zanimljvo videti kako će se istanbulski žuto-plavi izboriti sa bremenom favorita.

Na završnom turniru zaigraće još jedan turski klub, Anadolu Efes. Ergin Ataman odradio je fenomenalan posao u ovom timu, koji će po prvi put pokušati da se domogne titule najboljeg. Igrački kadar govori nam da bi klub iz Sinan Erdema mogao da proslavi čudo, naročito ako u obzir uzmemo da ih predvodi neverovatni Vasilije Micić.

Poslednji učesnik Fajnal fora je ekipa CSKA iz Moskve. Kao i uvek, Armejci će ići na tiitulu, iako godinama znaju da zakinu baš na samom kraju. Tim iz ruske prestonice će u Vitoriji juriti osmi trofej u elitnom evropskom košarkaškom takmičenju, a predvođeni Dimitrisom Itudisom sa klupe imaće šta da pokažu košarkaškom svetu i mogu da se nadaju najboljem.

ISTANBULSKI DERBI U CENTRU VITORIJE

Fajnal for biće otvoren duelom dva gradska rivala, pošto će se u velelepnoj Fernando Buesa Areni sastati Fenerbahče i Anadolu Efes. Sve oči biće uprte u to kako će se odbrana tima Željka Obradovića izboriti sa fenomenalnom navalom suparnika. Čar ove utakmice je u tome što nikada ne znate ko bi mogao da iskoči u prvi plan u ekipi koju sa klupe predvodi Ergin Ataman.

Anadolu Efes je u minuloj sezoni imao par neverovatnih nastupa, pa je došao do fantastičnih 85,4 poena u proseku po utakmici. Predvođeni Vasom Micićem, Šejnom Larkinom, Rodrigom Boboom i KrunoslavomSimonom, ovaj tim će pokušati da prebrodi i jednog od najljućih rivala i tako obezbedi mesto u velikom finalu. Kombinovano, ova četiri igrača nikada nisu imala ispod 40 ubačenih poena na svom kontu u tekućoj sezoni, pa će Željko Obradović pokušati da stavi tačku na ovu sjajnu seriju u polufinalu Fajnal fora.

Jasno je da se igra ekipe Ergina Atamana zasniva na brzom tempu sa dosta poseda. Pitanje samo da li će odbrana Fenerbahčea dozvoliti da se utakmica razvije u tom pravcu, pošto je žuto-plavi tim dopuštao samo 74,6 poena po utakmici u minuloj sezoni Evrolige. Može se reći da niko nije bio bolji po ovom parametru u tekućoj sezoni najboljeg evropskog takmičenja.

I dok u ekipi Efesa samo moraju da razmišljaju o tome da li će na teren istrčati Brok Motum, ŽeljkoObradović, sa druge strane, ima dosta veće glavobolje. Potvrđeno je da na Fajnal foru sigurno neće zaigrati Luiđi Datome, Tajler Enis i Žofri Lovernj, a pod znakom pitanja su i dalje naš reprezentativac Nikola Kalinić, kao i Jan Veseli. Nema sumnje da će trofejni srpski stručnjak imati pune ruke posla da sve poveže i dovede u red, ali u Žocove kvalitete nikako ne treba sumnjati.

NANDO DE KOLO NASTAVLJA LUDI PLES U FERNANDO BUESI

Drugo polufinale će doneti duel starih znanaca. Treću godinu u nizu će se Real Madrid i CSKA iz Moskve susresti na Fajnal foru Evrolige. Pre dve godine u Istanbulu, bolji su bili Armejci, dok je u Beogradu kao pobednik izašla ekipa Pabla Lasa.

Dva puta smo imali priliku da gledamo okršaj ova dva kluba u tekućoj sezoni. Moskovski tim je bio uspešniji u oba navrata, pa je tako u prestonici Rusije slavio u gustom meču rezultatom 82:78. Utakmica u Madridu završena je novom pobedom Armejaca rezultatom 93:88.

Armejcima neće biti nimalo lako da dođu do pobede protiv Reala treći put uzastopno. Ipak, CSKA iz Moskve imaće na koga da se osloni. Nando de Kolo je fenomenalno predvodio ruski tim u plej-ofu, a naročito se istakao na gostujućem terenu u Vitoriji protiv Baskonije. Francuz je na trećem meču serije došao do cifre od 28 poena, dok je u završnom dvoboju zabeležio 27 poena. Dakle, prija mu igra u Fernando Buesi, gde će se ovaj meč i odigrati.

Sa druge strane, Kraljevići se nadaju da će dobrog takmaca Nando de Kolo imati u Serhiju Ljulju. Španski košarkaš je propustio plej-of seriju protiv Panatinaikosa zbog povrede, ali se vratio i odigrao poslednja četiri meča u šampionatu Španije. Na tim utakmicama nije bio u prepoznatljivoj formi, pa će se PabloLaso nadati da će se nešto zaokrenuti pred jednu od najvažnijih utakmica sezone. Španac je od 18 trojki u prethodna četiri susreta uspeo da pogodi samo tri, što je za njega izuzetno loš procenat.

SLUKAS I VESELI MEĐU NAJVEĆIM FAVORITIMA ZA MVP

Zanimljivo će biti i van terena, pošto će u subotu biti proglašen najkorisniji igrač ovogodišnjeg izdanja Evrolige. Kao najveći favoriti da ponesu ovu laskavu titulu iskače dvojac iz Fenerbahčea, Kostas Slukas i Jan Veseli. Bliži da se okiti ovim priznanjem je ipak češki košarkaš, koji ove sezone ima ubedljivo najbolji indeks od svih ostalih koji se trenutno nalaze na Fajnal foru.

Mogao bi u borbu dobro da se umeša Vil Klajburn iz CSKA. Ove sezone prosečno je beležio 13,2 poena po utakmici uz 6,9 asistencija, pa je jedini igrač koji se nalazi među najboljih deset u obe kategorije.

Ovom trilingu kandidata treba još priključiti fenomenalnog Nika Kalatesa iz Panatinaikosa. Grčki košarkaš je došao do neverovatnih 286 asistencija, što predstavlja prosek od 8,7 završnih dodavanja po utakmici. U uži krug je ušao i Brendon Dejvis koji je predvodio Žalgiris do novog nastupa u plej-ofu, pošto je prosečno u regularnom delu sezone beležio 14,2 poena uz 5,5 asistencija.

Ono što je izvesno jeste da će MVP nagradu uzeti novajlija u ovom segmentu, pošto nijedan od navedenih igrača nikada ranije nije uspevao da se okiti ovim prestižnim priznanjem.

REKORDI SU TU DA SE OBARAJU

U Vitoriji se mnogi već bave brojkama i pitaju se koji bi sve rekordi mogli da padnu u toku trajanja ovogodišnjeg izdanja Fajnal fora. Ono što je za početak sigurno jeste da Real Madrid stremi da osvoji drugu vezanu titulu i tako ponovi ono što je uradio pre više od pola veka. Pablo Laso bi tom prilikom postao tek sedmi trener u istoriji takmičenja koji je uspeo da se domogne tri trofeja u Evroligi. Na toj listi, naravno, prednjači naš trofejni stručnjak, Željko Obradović koji bi pobedom upisao deseti osvojeni pehar u najelitnijem takmičenju.

Kostas Slukas će pokušati da nastavi niz bez poraza u polufinalu Evrolige, pošto je u šest prethodnih navrata uspevao da prebrodi prvu prepreku na Fajnal foru. Ako ode korak dalje i osvoji titulu zajedno sa Fenerbahčeom, postao bi jedini aktivni igrač sa četiri titule evropskog šampiona. Isto to juri i Kajl Hajns iz ekipe CSKA iz Moskve.

Upravo bi Slukas i Hajns mogli da postanu tek četvrti igrači koji su osvojili Evroligu sa dva različita tima. Ranije je to za rukom pošlo samo Dinu Meneginu, u Varezeu i Olimpiji iz Milana, kao i Faustu Barnji, koji je nastupao za Kantu i velikana iz grada mode, te Peru Antiću s Fenerom i Olimpijakosom.

Efes, naravno, gleda da postane evropski klupski šampion po prvi put, a to bi ujedno bio prvi trofej ove težine za Ergina Atamana, kao i za sve njegove igrače. Samo dvojica košarkaša Efesa mogu da se pohvale da su već ranije nastupala na Fajnal foru - Brajant Danston je pomogao Olimpijakosu da se domogne finala 2015. godine, dok je Vasa Micić zajedno sa Žalgirisom zauzeo treće mesto u Beogradu.

Vitoriju čeka ludi košarkaški vikend. Vreme je da igre počnu.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar