НБА: Ратници стигли минус 17 и минус 16 за 2:0!

И све то без Кевина Дурента, ког неће бити ни на два наредна меча у Портланду. . .  Дурента нема, Стеф Кари поново игра као МВП! Непоновљиви шутер убацио је 37 поена Блејзерсима, вратио екипу са 15 поена заостатка и на крају поделио два пресудна паса Грину за коначни слом гостију у "Ораклу".

Кошарка 17.05.2019 | 10:47
НБА: Ратници стигли минус 17 и минус 16 за 2:0!
Двоструки узастопни шампион НБА лиге и троструки првак у последње четири сезоне, најбољи тим данашњице - Голден Стејт, има сигурних 2:0 после прве две утакмице финала Западне конференције! Ратници су одбранили домаћи терен у сусрету са Портландом без свог понајбољег играча Кевина Дурента, тако да ова два тријумфа добијају на посебном значају. Ноћас у Оукланду 114:111 за домаће и то после великог преокрета. 

Имао је Портланд великих плус 17 током првог полувремена, на почетку треће четвртине плус 16, онда лепих осам поена вишка (108:100) на мање од пет минута пре краја меча, но Вориорси су успели да се ишчушају. Прво су направили серију 10:0 и повели (110:108), онда их је на тренутак у нокдаун вратио Сет Кари тројком на 1:03 пре последње сирене (110:111), да би Стеф Кари и Дрејмонд Грин у последњем минуту били на висини задатка. Тачку на и ставио је Игудала када је при резултату 114:111 за Ратнике украо живу лопту Демијену Лиларду, док се овај спремао да шутне за три избори продужетак...

"Покушао сам да добијем мало више простора. Зграбио ме је за руку и изгубио сам лопту. Било је то пуно контакта, али очигледно је да судија није желео да решава утакмицу. Дакле, била је то добра одбрана", казао је после утакмице разочарани Лилард. 

Читав меч гости су одлично шутирали, поготово за три поена. Убацили су чак 18 тројки из 39 покушаја (близу 50 одсто), а нису били лоши ни за два. У финишу се ипак видело ко има далеко више искуства у оваквим утакмицама. Стеф Кари је преузео одговорност, погодио важне пенале, разигравао када је требало, погађао... Завршио је меч са 37 поена и по осам скокова и асистенција. Одлична рола и Дрејмонда Грина, не само у завршним минутима. Читав меч био је један од кључних играча - 16 кошева, 10 скокова, 7 асистенција, чак 5 рампи... Клеја Томпсона можда није ишао шут како је желео (8/22 из игре), али на крају је сакупио 24 поена.   

На другој страни најефикаснији био је Лилард са 23 коша, 10 асистенција и 5 скокова. Си Џеј Меколум избројао је до 22, а Сет Кари до 16. Худ и Харклес по 12 поена. 

"Мрзите када овако изгубити утакмицу, али мислим да смо показали да можемо да играмо са њима, да се такмичимо", оценио је тренер Портландса Тери Стотс. "Били смо много бољи него у првој утакмици. Сада трећу морамо да добијемо". 

Наредна два сусрета на програму су у ноћи између 18. и 19. маја, односно 20. на 21. Домаћин је Портланд. Олакшавајућа околност за Трејлблејзерсе биће то што Кевина Дурента неће бити ни у у трећој ни у четвртој утакмици. Можда евентуално тек у петој. Такође, ни Казинс неће бити спреман...

“Мало је озбиљније него што смо мислили у почетку, видећемо како ће се ствари одвијати“, казао је Стив Кер ноћас.

Какав је то губитак за Ратнике најбоље говоре Дурентове бројке у овогодишњем плеј-офу: до повреде против Хјустона просечно је бележио 34,2 поена, 5,2 скока и 4,9 асистенција. Уз шут из игре преко 50 одсто.



Голден Стејт Вориорси губили су 15 разлике на полувремену друге утакмице серије финала Запада, али се на паркет "Оракл" арене у Оукленду вратио неки други Стефен Кари и са 37 поена донео још једну победу шампиону без повређеног Кевина Дурента.

Портланд Трејблејзерси одиграли су тактички и технички знатно боље него на отварању серије, али су остали кратки за рампу коју је Андре Игодала спустио Демијану Лиларду на 12,3 секунде пре краја.

Лидер Блејзерса покушао је да се намести на "Хјустон Рокетс позицију" и одведе меч у продужетак, али је изблокиран само 20 секунди након што је његов верни саиграч Си-Џеј Мекалум промашио шут из дриблинга за вођство и потом одгледао како Кари и Драјмонд Грин решавају меч из пика.

Каријев млађи брат, Сет, "треснуо" је тројку из велике даљине на 1:03 до краја, постигао прве поене за Портланд после четири-пет "сувих" напада и вратио екипи поен предности (110:111), међутим испоставило се да његов тренер Тери Стотс није имао идеју како у најважнијих 60 секунди да одбрани "пик" Вориорса.

Кари и Грин у два наврата лагано су решили покушај одбране Лиларда и Мејерса Ленарда, Грин је на 54 секунде прво набацио "алејап" куцање стопроцентном Кевону Лунију за 112:111, а када је Мекалум исфорсирао шут за ново вођство, тандем Голден Стејта поновио је исту акцију на истој страни, с тим да је овог пута Грин сам наслонио лопту на таблу за коначних - 114:111 и вођство од 2:0 пред селидбу у Орегон.

Голден Стејт је заостајао осам поена на четири и по минута пре краја меча, али је успео да преокрене резултат и слави на крају.

Кари је убацио 11 од 22 шутева из игре, имао осам скокова, осам асистенција, три украдене лопте и задржао "ратнике" у плусу десет поена током 38 минута на паркету (у победи од три разлике). 

Његов млађи брат, Сет, имао је најпозитивнији плус/минус рејтинг на мечу од 13 поена, погодио је четири од седам тројки за укупно 16 поена, али све што су постизали резервисти Блејзерса у ограниченом времену у игри - Лилард (минус 7) и Мекалум (минус 9) нису успели да сачувају против Карија и Клеја Томпсона. Он је постигао 24 поена уз четири тројке из осам покушаја.

Дурент је повредио лист десне ноге на петом мечу полуфинала конференције са Хјустоном и до тада бележио просечно 34,2 поена у плеј-офу. 

Од тог тренутка, Кари је убацивао 33, 36 и 37 поена шутирајући 32/65 из игре (49,2%) и 25/25 са пенала (100%). Као некада, у стопу га је пратио "буразер" Томпсон са 27, 26 и 24 поена уз 14/30 за три (46,6%).

Дурент неће путовати у Портланд на трећи и четврти меч, потврдио је тренер шампиона Стив Кер. "Опоравља се, али је мало озбиљније него што смо мислили на почетку, па ћемо видети како ће се ствари одвијати", рекао је тренер Вориорса.

Бриљантан је поново био Грин који је флертовао са трипл-даблом и на крају стао на 16 поена (8/11 за два), десет скокова и седам асистенција, док је поменути Луни за 29 минута на паркету убацио свих шест шутева из игре за 14 поена, седам скокова и две асистенције.

Стотс је и овог пута добио добио од играча из другог плана, Родни Худ и Морис Харклес убацили су по 12 уз одличне проценте из игре (4/7 и 4/8), млађи Кари био бриљантан, слабо коришћени Ленард покушао да замаскира дефанзивне брљотине Енеса Кантера из прве утакмице и притом постигао седам поена уз шест скокова, али је ударни тандем Лилард/Мекалум шутирао збирно 15/39 из игре (8/19 за три) и изгубио шест лопти - а то је у Оукленду превише и када не игра Дурент.

"Искуство које имамо нам се заиста исплатило јер смо имали гомилу момака који једноставно нису желели да осустану", рекао је након меча Грин.

Резултати:

четвртак на петак

(1) Голден Стејт - (3) Портланд 114:111, у серији 2:0
/Кари 37, 8 ск, 8 ас, Томпсон 24 - Лилард 23, 5 ск, 10 ас, Мекалум 22, 5 ас/

петак на суботу

(1) Милвоки - (2) Торонто 2.30, у серији 1:0

субота на недељу

(3) Портланд - (1) Голден Стејт 3.00, у серији 0:2

Извор: моззартспорт/мондо.рс

Фото: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар