NBA: Ratnici stigli minus 17 i minus 16 za 2:0!

I sve to bez Kevina Durenta, kog neće biti ni na dva naredna meča u Portlandu. . .  Durenta nema, Stef Kari ponovo igra kao MVP! Neponovljivi šuter ubacio je 37 poena Blejzersima, vratio ekipu sa 15 poena zaostatka i na kraju podelio dva presudna pasa Grinu za konačni slom gostiju u "Oraklu".

Košarka 17.05.2019 | 10:47
NBA: Ratnici stigli minus 17 i minus 16 za 2:0!
Dvostruki uzastopni šampion NBA lige i trostruki prvak u poslednje četiri sezone, najbolji tim današnjice - Golden Stejt, ima sigurnih 2:0 posle prve dve utakmice finala Zapadne konferencije! Ratnici su odbranili domaći teren u susretu sa Portlandom bez svog ponajboljeg igrača Kevina Durenta, tako da ova dva trijumfa dobijaju na posebnom značaju. Noćas u Ouklandu 114:111 za domaće i to posle velikog preokreta. 

Imao je Portland velikih plus 17 tokom prvog poluvremena, na početku treće četvrtine plus 16, onda lepih osam poena viška (108:100) na manje od pet minuta pre kraja meča, no Voriorsi su uspeli da se iščušaju. Prvo su napravili seriju 10:0 i poveli (110:108), onda ih je na trenutak u nokdaun vratio Set Kari trojkom na 1:03 pre poslednje sirene (110:111), da bi Stef Kari i Drejmond Grin u poslednjem minutu bili na visini zadatka. Tačku na i stavio je Igudala kada je pri rezultatu 114:111 za Ratnike ukrao živu loptu Demijenu Lilardu, dok se ovaj spremao da šutne za tri izbori produžetak...

"Pokušao sam da dobijem malo više prostora. Zgrabio me je za ruku i izgubio sam loptu. Bilo je to puno kontakta, ali očigledno je da sudija nije želeo da rešava utakmicu. Dakle, bila je to dobra odbrana", kazao je posle utakmice razočarani Lilard. 

Čitav meč gosti su odlično šutirali, pogotovo za tri poena. Ubacili su čak 18 trojki iz 39 pokušaja (blizu 50 odsto), a nisu bili loši ni za dva. U finišu se ipak videlo ko ima daleko više iskustva u ovakvim utakmicama. Stef Kari je preuzeo odgovornost, pogodio važne penale, razigravao kada je trebalo, pogađao... Završio je meč sa 37 poena i po osam skokova i asistencija. Odlična rola i Drejmonda Grina, ne samo u završnim minutima. Čitav meč bio je jedan od ključnih igrača - 16 koševa, 10 skokova, 7 asistencija, čak 5 rampi... Kleja Tompsona možda nije išao šut kako je želeo (8/22 iz igre), ali na kraju je sakupio 24 poena.   

Na drugoj strani najefikasniji bio je Lilard sa 23 koša, 10 asistencija i 5 skokova. Si Džej Mekolum izbrojao je do 22, a Set Kari do 16. Hud i Harkles po 12 poena. 

"Mrzite kada ovako izgubiti utakmicu, ali mislim da smo pokazali da možemo da igramo sa njima, da se takmičimo", ocenio je trener Portlandsa Teri Stots. "Bili smo mnogo bolji nego u prvoj utakmici. Sada treću moramo da dobijemo". 

Naredna dva susreta na programu su u noći između 18. i 19. maja, odnosno 20. na 21. Domaćin je Portland. Olakšavajuća okolnost za Trejlblejzerse biće to što Kevina Durenta neće biti ni u u trećoj ni u četvrtoj utakmici. Možda eventualno tek u petoj. Takođe, ni Kazins neće biti spreman...

“Malo je ozbiljnije nego što smo mislili u početku, videćemo kako će se stvari odvijati“, kazao je Stiv Ker noćas.

Kakav je to gubitak za Ratnike najbolje govore Durentove brojke u ovogodišnjem plej-ofu: do povrede protiv Hjustona prosečno je beležio 34,2 poena, 5,2 skoka i 4,9 asistencija. Uz šut iz igre preko 50 odsto.



Golden Stejt Voriorsi gubili su 15 razlike na poluvremenu druge utakmice serije finala Zapada, ali se na parket "Orakl" arene u Ouklendu vratio neki drugi Stefen Kari i sa 37 poena doneo još jednu pobedu šampionu bez povređenog Kevina Durenta.

Portland Trejblejzersi odigrali su taktički i tehnički znatno bolje nego na otvaranju serije, ali su ostali kratki za rampu koju je Andre Igodala spustio Demijanu Lilardu na 12,3 sekunde pre kraja.

Lider Blejzersa pokušao je da se namesti na "Hjuston Rokets poziciju" i odvede meč u produžetak, ali je izblokiran samo 20 sekundi nakon što je njegov verni saigrač Si-Džej Mekalum promašio šut iz driblinga za vođstvo i potom odgledao kako Kari i Drajmond Grin rešavaju meč iz pika.

Karijev mlađi brat, Set, "tresnuo" je trojku iz velike daljine na 1:03 do kraja, postigao prve poene za Portland posle četiri-pet "suvih" napada i vratio ekipi poen prednosti (110:111), međutim ispostavilo se da njegov trener Teri Stots nije imao ideju kako u najvažnijih 60 sekundi da odbrani "pik" Voriorsa.

Kari i Grin u dva navrata lagano su rešili pokušaj odbrane Lilarda i Mejersa Lenarda, Grin je na 54 sekunde prvo nabacio "alejap" kucanje stoprocentnom Kevonu Luniju za 112:111, a kada je Mekalum isforsirao šut za novo vođstvo, tandem Golden Stejta ponovio je istu akciju na istoj strani, s tim da je ovog puta Grin sam naslonio loptu na tablu za konačnih - 114:111 i vođstvo od 2:0 pred selidbu u Oregon.

Golden Stejt je zaostajao osam poena na četiri i po minuta pre kraja meča, ali je uspeo da preokrene rezultat i slavi na kraju.

Kari je ubacio 11 od 22 šuteva iz igre, imao osam skokova, osam asistencija, tri ukradene lopte i zadržao "ratnike" u plusu deset poena tokom 38 minuta na parketu (u pobedi od tri razlike). 

Njegov mlađi brat, Set, imao je najpozitivniji plus/minus rejting na meču od 13 poena, pogodio je četiri od sedam trojki za ukupno 16 poena, ali sve što su postizali rezervisti Blejzersa u ograničenom vremenu u igri - Lilard (minus 7) i Mekalum (minus 9) nisu uspeli da sačuvaju protiv Karija i Kleja Tompsona. On je postigao 24 poena uz četiri trojke iz osam pokušaja.

Durent je povredio list desne noge na petom meču polufinala konferencije sa Hjustonom i do tada beležio prosečno 34,2 poena u plej-ofu. 

Od tog trenutka, Kari je ubacivao 33, 36 i 37 poena šutirajući 32/65 iz igre (49,2%) i 25/25 sa penala (100%). Kao nekada, u stopu ga je pratio "burazer" Tompson sa 27, 26 i 24 poena uz 14/30 za tri (46,6%).

Durent neće putovati u Portland na treći i četvrti meč, potvrdio je trener šampiona Stiv Ker. "Oporavlja se, ali je malo ozbiljnije nego što smo mislili na početku, pa ćemo videti kako će se stvari odvijati", rekao je trener Voriorsa.

Briljantan je ponovo bio Grin koji je flertovao sa tripl-dablom i na kraju stao na 16 poena (8/11 za dva), deset skokova i sedam asistencija, dok je pomenuti Luni za 29 minuta na parketu ubacio svih šest šuteva iz igre za 14 poena, sedam skokova i dve asistencije.

Stots je i ovog puta dobio dobio od igrača iz drugog plana, Rodni Hud i Moris Harkles ubacili su po 12 uz odlične procente iz igre (4/7 i 4/8), mlađi Kari bio briljantan, slabo korišćeni Lenard pokušao da zamaskira defanzivne brljotine Enesa Kantera iz prve utakmice i pritom postigao sedam poena uz šest skokova, ali je udarni tandem Lilard/Mekalum šutirao zbirno 15/39 iz igre (8/19 za tri) i izgubio šest lopti - a to je u Ouklendu previše i kada ne igra Durent.

"Iskustvo koje imamo nam se zaista isplatilo jer smo imali gomilu momaka koji jednostavno nisu želeli da osustanu", rekao je nakon meča Grin.

Rezultati:

četvrtak na petak

(1) Golden Stejt - (3) Portland 114:111, u seriji 2:0
/Kari 37, 8 sk, 8 as, Tompson 24 - Lilard 23, 5 sk, 10 as, Mekalum 22, 5 as/

petak na subotu

(1) Milvoki - (2) Toronto 2.30, u seriji 1:0

subota na nedelju

(3) Portland - (1) Golden Stejt 3.00, u seriji 0:2

Izvor: mozzartsport/mondo.rs

Foto: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar