Игор Црнадак са Тимом Соинием

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак учествује на 129. засједању Комитета министара Савјета Европе које се одржава данас и сутра у Хелсинкију, гдје се састао са министром иностраних послова Финске Тимом Соинием, чија земља предсједава Савјетом Европе, а ускоро преузима предсједавање Савјетом Европске уније. .

Босна и Херцеговина 16.05.2019 | 17:55
Игор Црнадак са Тимом Соинием
Током састанка министар Црнадак изразио је жаљење што Парламентарна скупштина БиХ није на вријеме именовао делегацију за Парламентарну скупштину Савјета Европе, али је изразио наду да ће до договора доћи наредних дана и да ће БиХ бити омогућено учешће на јунском засједању.

Министар Црнадак је затражио од министра Соинија, који је предсједавајући Комитета министара Савјета Европе, да се још једном размотри могућност учешћа делегације БиХ, будући да се у јуну бира нови генерални секретар Савјета Европе, као и судије Европског суда за људска права, те да ће на овом засједању бити обиљежена 70. годишњица постојања Савјета Европе.

Поновљено је да је приближавање БиХ Европској унији главни приоритет спољне политике, што је опредјељење свих надлежних у земљи и да је европска перспектива БиХ и цијелог региона најбољи начин за остваривање трајне стабилности Западног Балкана.

Фински министар пренио је министру Црнатку да ће проширење бити важна тема предсједавања Финске Савјетом Европске уније које почиње 1. јула 2019. године, као и подршку Финске за добијање кандидатског статуса за БиХ.

Министар Црнадак ће током дана учествовати на посебној церемонији обиљежавања 70 година постојања Савјета Европе, као и на неформалној вечери чији је домаћин министар иностраних послова Финске, саопштено је из Министарства иностраних послова БиХ.

БН ТВ

Коментари / 0

Оставите коментар