Igor Crnadak sa Timom Soiniem

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak učestvuje na 129. zasjedanju Кomiteta ministara Savjeta Evrope koje se održava danas i sutra u Helsinkiju, gdje se sastao sa ministrom inostranih poslova Finske Timom Soiniem, čija zemlja predsjedava Savjetom Evrope, a uskoro preuzima predsjedavanje Savjetom Evropske unije. .

Bosna i Hercegovina 16.05.2019 | 17:55
Igor Crnadak sa Timom Soiniem
Tokom sastanka ministar Crnadak izrazio je žaljenje što Parlamentarna skupština BiH nije na vrijeme imenovao delegaciju za Parlamentarnu skupštinu Savjeta Evrope, ali je izrazio nadu da će do dogovora doći narednih dana i da će BiH biti omogućeno učešće na junskom zasjedanju.

Ministar Crnadak je zatražio od ministra Soinija, koji je predsjedavajući Кomiteta ministara Savjeta Evrope, da se još jednom razmotri mogućnost učešća delegacije BiH, budući da se u junu bira novi generalni sekretar Savjeta Evrope, kao i sudije Evropskog suda za ljudska prava, te da će na ovom zasjedanju biti obilježena 70. godišnjica postojanja Savjeta Evrope.

Ponovljeno je da je približavanje BiH Evropskoj uniji glavni prioritet spoljne politike, što je opredjeljenje svih nadležnih u zemlji i da je evropska perspektiva BiH i cijelog regiona najbolji način za ostvarivanje trajne stabilnosti Zapadnog Balkana.

Finski ministar prenio je ministru Crnatku da će proširenje biti važna tema predsjedavanja Finske Savjetom Evropske unije koje počinje 1. jula 2019. godine, kao i podršku Finske za dobijanje kandidatskog statusa za BiH.

Ministar Crnadak će tokom dana učestvovati na posebnoj ceremoniji obilježavanja 70 godina postojanja Savjeta Evrope, kao i na neformalnoj večeri čiji je domaćin ministar inostranih poslova Finske, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

BN TV

Komentari / 0

Ostavite komentar