Ф4 - Сутра у Виторији: Обрадовић - Атаман, Реал - ЦСКА!

Најбоље четири евролигашке екипе допутовале су у Шпанију, где у у петак почиње најзначајнији турнир европске кошаркашке сезоне. Ко ће постати првак Старог континента?

Кошарка 16.05.2019 | 19:14
Ф4 - Сутра у Виторији: Обрадовић - Атаман, Реал - ЦСКА!
Читаве сезоне чекали смо овај петак!

Још од 11. октобра и почетка првог кола, пратили смо, нагађали и навијали пратећи 16 најбољих европских тимова. После 30 одиграних рунди, као и четвртфиналних плеј-оф серија, борба за евролигашку титулу сведена је на четири најуспешније екипе, које ће у Виторији одлучити ко ће бити шампион.

Фенербахче - Анадолу Ефес 18.00
ЦСКА Москва - Реал Мадрид 21.00

Домаћин турнира биће Басконија и њена дворана "Фернандо Буеса", у граду који живи за свој клуб и за кошарку. И заиста, свако ко буде у великој хали (капацитета 16.164 места) моћи ће да ужива у најбољем што европска кошарка има.

Почев од првог полуфинала...

ФЕНЕРБАХЧЕ

Добро су познати проблеми који претходних недеља прате најуспешнији тим лигашког дела - Фенербахче, као што је познато и колику снагу на клупи има европски вицешампион.

Српски стручњак Жељко Обрадовић, освајач рекордних девет евролигашких титула, допутоваће са турским прваком на свој 18. Фајнал фор. Наравно, ниједан тренер нема ни приближно исти број наступа и довољно је нагласити да у броју учешћа на Ф4 турнирима може да му парира само ЦСКА Москва (такође 18)!

Најтрофејнији европски тренер водио је шест различитих тимова на Ф4 (Партизан, Хувентуд, Реал, Бенетон, ПАО и Фенербахче) и у томе га је пратио само Божидар Маљковић, са пет (Југопластика, Барселона, Лимож, Панатинаикос и Басконија).

Обрадовић, такође, држи рекорд и у броју наступа са истим тимом на Фајнал фору, јер је Панатинаикос чак осам пута водио до Ф4 Евролиге, а са Фенербахчеом ће покушати да наступи у свом 13. финалу. Досадашњи скор у утакмицама за титулу му је заиста импресиван - девет победа и само три пораза.

Овосезонски Фенербахче је други најбољи тројкашки тим у историји Евролиге (43,4 одсто погодака), иза Партизана у сезони 2001/02, који је убацио 45,4 одсто покушаја за три. Такође, Фенер је у такмичарској 2018/19 био најбољи и у шуту за два (58,86 одсто погодака).

Прошле године, "Жоц" се на Ф4 у Београду такмичио против своја три ученика (Јасикевичијус, Итудис и Ласо), а овог маја ће му полуфинални ривал бити Ергин Атаман, турски стручњак на клупи Ефеса. У тој утакмици, Обрадовић ће и поред свих својих вештина и огромног искуства ипак имати реалан хендикеп у одсуству двојице значајних играча, јер ће Жофри Ловерњ и Луиђи Датоме сигурно пропустити Ф4, док је у недељама пред пут у Виторију било неизвесно да ли ће и колико на терен моћи тандем носилаца игре - Никола Калинић и Јан Весели.

"Имамо неке проблеме са повредом, јер смо изгубили Ловерња у фебруару, а Датомеа пре неколико недеља. Уз то, ту је и још неколико играча који имају проблем са повредом, укључујући и мене, али Фајнал фор су две утакмице и морамо да останемо фокусирани. Шта можемо да радимо осим да верујемо у себе? Надамо се да ћемо имати добар Фајнал фор", изјавио је у пре одласка у Шпанију Никола Калинић.

У таквој, веома компликованој ситуацији, Обрадовић је у минулим утакмицама често комбиновао и петорке са пет бекова на терену, међу којима је значајну улогу имао српски интернационалац Марко Гудурић (24), коме ће предстојећи Ф4 бити други у каријери.

Иако је очекивано да у игри Фенера у првом плану буде троструки евролигашки шампион Костас Слукас, који никад није изгубио полуфинале, Гудурић ће као четврти најуспешнији евролигашки тројкаш (50 погодака од 100 шутева) такође имати улогу и простор да допринесе успеху истанбулске екипе, европског шампиона из 2017. године.

Наспрам турског првака, који је изборио карту за Виторију победом против Жалгириса (3:1 у серији), стајаће повратник на Ф4 после чак 19 година. То је најтрофејнији турски клуб, који је последњи пут наступио на Ф4 у пролеће 2000. године, а 2001. је био учесник Фајнал фора Супролиге.

АНАДОЛУ ЕФЕС

Интересантно је да је и Ергин Атаман као тренер већ два пута учествовао на Фајнал фору, јер је 2000. водио Ефес, а 2003. Монтепаски Сијену. Турски стручњак имаће шансу да постане тек трећи стручњак који је освојио и Еврокуп (са Галатом 2016) и Евролигу, што је до сада пошло за руком само пару легенди - Душану Ивковић и Дејвиду Блату.

Такође, занимљиво је и да само двојица Атаманових играча имају искуство наступа на Фајнал фору. Први је сјајни српски плејмејкер Василије Мицић (25), који је прошлог пролећа био у Београду са Жалгирисом, а други је Брајант Данстон, члан Олимпијакосовог састава из 2015. године.

С обзиром на то да је Васа Мицић имао сезону каријере, очекује се да је украси добрим наступом и у Шпанији, где ће отпутовати као трећи асистент Евролиге (5,7 по утакмици) и организатор игре екипе која има најбољи однос асистенција наспрам изгубљених лопти (1,72 на један изгубљени посед).

Атаманов тим играо је атрактивно, привукао током сезоне значајне симпатије, а у плеј-оф серији против Барселоне (3:2) убацио је 63 тројки из чак 158 покушаја. Наравно, то је био евролигашки рекорд и биће веома занимљиво видети како ће изгледати окршај амбициозног повратника на Ф4 и "тешкаша" који је навикао навијаче на учешћа на најважнијем турниру.

Ове сезоне, Фенербахче је код куће савладао Ефес у Евролиги победом од 18 поена разлике (84:66), а претходно је Атаманов тим тријумфовао у Синан Ердему "плус 6" (89:83). Посебно важан фактор Ефесовог тријумфа била је пикенрол игра, јер су статистичари израчунали да су Васа Мицић и саиграчи постигли чак 43 поена из тако започетих акција.

Са друге стране, када је Фенер победио, број "пикенрол поена" Ефеса био је скоро преполовљен (22) и то је био веома важан фактор. Да ли ће тај сегмент бити значајан и у Виторији?

ЦСКА МОСКВА

Иако игра за чак осму евролигашку титулу и иако је у последњих 17 година наступио на чак 16 Фајнал фор турнира, чини се да рекордер у броју учешћа на Ф4 (18!) ипак ове сезоне долази са лакшим тегом на леђима од досадашњих.

И поред тога што је са Милошем Теодосићем успео да 2016. освоји титулу после (за стандарде и новчана издвајања "армејаца") дугих осам година чекања, то није учинило да ЦСКА буде мирнији у наредним нападима на титулу. Тако се прошлосезонски долазак у Београд претворио у прави дебакл (пораз против Реала, па и Жалгириса) и са тим искуством,л као и са њиховом склоношћу ка "пуцању" кад је најважније, Московљанима се ипак не даје улога великог фаворита.

А, можда би требало?

Пре свега, екипа Димитриса Итудиса има и квалитет и заиста огромно искуство, јер Кајл Хајнс може да у Шпанији освоји своју четврту титулу, Андреју Воронцевичу то ће бити девети Фајнал фор, Отелу Хандеру пети, а наравно да и Серхио Родригез и Нандо Де Коло, бивши освајачи МВП признања, такође знају како се осваја титула.

"Армејци" су се квалификовали за Виторију тријумфом у серији баш против домаћина, Басконије (3:1) и са саставом у којем су шесторица шампиона из 2016 (Де Коло, Курбанов, Хајнс, Воронцевич, Кори Хигинс и Михаил Кулагин) кренуће ка "Фернандо Буеси", где ће се у полуфиналу срести са браниоцем титуле.

РЕАЛ МАДРИД

Оно што је Жељко Обрадовић међу тренерима, то је Реал међу евролигашким клубовима. Власник 10 титула покушаће у Виторији да први пут одбрани титулу после 51 године. Претходно, то је успевао 1964. и 1965, као и 1967. и 1968.

Лука Дончић је прошле године освојио са "краљевићима" титулу и отиша у НБА, где је већ постао велика звезда, али остатак тима је практично исти, јер је чак 13 прошлосезонских шампиона и сада у саставу, укључујући и скрајнутог српског центра Огњена Кузмића, који је прошлу сезону пропустио због повреде, а није у тиму ни овог пролећа.

Колики континуитет имају Мадриђани говори и податак да је Пабло Ласо водио шесторицу актуелних играча Реала до титуле и 2015. године, у Мадриду. То су Руди Фернандез, Фелипе Рејес, Факундо Кампацо, Густаво Ајон, Џејси Керол и наравно Серхио Љуљ, који је пропустио читаву плеј-оф серију против Панатинаикоса (3:0), али се вратио у шпанском првенству и обрадовао навијаче првака Европе. 

Наравно, значајно искуство нагомилао је и шеф струке "Краљевског клуба", Пабло Ласо, који је са Мадриђанима играо на Ф4 1996. под вођством Жељка Обрадовића, а потом је као тренер водио екипу на пет завршних турнира Евролиге.

Дакле, биће то дуел "Жоцових" ученика, али и европских "тешкаша". 

ЦСКА је ове сезоне двапут савладао Реал малом разликом (пет и четири поена), а посебно је остала упамћена шутерска рапсодија Московљана у новембарском сусрету у Шпанији (15/26 за три поена). Блистали су тада Кори Хигинс, Алек Питерс и Вил Клајбурн, па ће бити веома интересантно видети како ће Ласо одбраном зауставити то важно и снажно оружје Димитриса Итудиса.

Биће то само један од детаља који ће учинити Фајнал фор занимљив. Једва чекамо да почне!

Ко ће играти у финалу и ко освојити Евролигу?

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар