F4 - Sutra u Vitoriji: Obradović - Ataman, Real - CSKA!

Najbolje četiri evroligaške ekipe doputovale su u Španiju, gde u u petak počinje najznačajniji turnir evropske košarkaške sezone. Ko će postati prvak Starog kontinenta?

Košarka 16.05.2019 | 19:14
F4 - Sutra u Vitoriji: Obradović - Ataman, Real - CSKA!
Čitave sezone čekali smo ovaj petak!

Još od 11. oktobra i početka prvog kola, pratili smo, nagađali i navijali prateći 16 najboljih evropskih timova. Posle 30 odigranih rundi, kao i četvrtfinalnih plej-of serija, borba za evroligašku titulu svedena je na četiri najuspešnije ekipe, koje će u Vitoriji odlučiti ko će biti šampion.

Fenerbahče - Anadolu Efes 18.00
CSKA Moskva - Real Madrid 21.00

Domaćin turnira biće Baskonija i njena dvorana "Fernando Buesa", u gradu koji živi za svoj klub i za košarku. I zaista, svako ko bude u velikoj hali (kapaciteta 16.164 mesta) moći će da uživa u najboljem što evropska košarka ima.

Počev od prvog polufinala...

FENERBAHČE

Dobro su poznati problemi koji prethodnih nedelja prate najuspešniji tim ligaškog dela - Fenerbahče, kao što je poznato i koliku snagu na klupi ima evropski vicešampion.

Srpski stručnjak Željko Obradović, osvajač rekordnih devet evroligaških titula, doputovaće sa turskim prvakom na svoj 18. Fajnal for. Naravno, nijedan trener nema ni približno isti broj nastupa i dovoljno je naglasiti da u broju učešća na F4 turnirima može da mu parira samo CSKA Moskva (takođe 18)!

Najtrofejniji evropski trener vodio je šest različitih timova na F4 (Partizan, Huventud, Real, Beneton, PAO i Fenerbahče) i u tome ga je pratio samo Božidar Maljković, sa pet (Jugoplastika, Barselona, Limož, Panatinaikos i Baskonija).

Obradović, takođe, drži rekord i u broju nastupa sa istim timom na Fajnal foru, jer je Panatinaikos čak osam puta vodio do F4 Evrolige, a sa Fenerbahčeom će pokušati da nastupi u svom 13. finalu. Dosadašnji skor u utakmicama za titulu mu je zaista impresivan - devet pobeda i samo tri poraza.

Ovosezonski Fenerbahče je drugi najbolji trojkaški tim u istoriji Evrolige (43,4 odsto pogodaka), iza Partizana u sezoni 2001/02, koji je ubacio 45,4 odsto pokušaja za tri. Takođe, Fener je u takmičarskoj 2018/19 bio najbolji i u šutu za dva (58,86 odsto pogodaka).

Prošle godine, "Žoc" se na F4 u Beogradu takmičio protiv svoja tri učenika (Jasikevičijus, Itudis i Laso), a ovog maja će mu polufinalni rival biti Ergin Ataman, turski stručnjak na klupi Efesa. U toj utakmici, Obradović će i pored svih svojih veština i ogromnog iskustva ipak imati realan hendikep u odsustvu dvojice značajnih igrača, jer će Žofri Lovernj i Luiđi Datome sigurno propustiti F4, dok je u nedeljama pred put u Vitoriju bilo neizvesno da li će i koliko na teren moći tandem nosilaca igre - Nikola Kalinić i Jan Veseli.

"Imamo neke probleme sa povredom, jer smo izgubili Lovernja u februaru, a Datomea pre nekoliko nedelja. Uz to, tu je i još nekoliko igrača koji imaju problem sa povredom, uključujući i mene, ali Fajnal for su dve utakmice i moramo da ostanemo fokusirani. Šta možemo da radimo osim da verujemo u sebe? Nadamo se da ćemo imati dobar Fajnal for", izjavio je u pre odlaska u Španiju Nikola Kalinić.

U takvoj, veoma komplikovanoj situaciji, Obradović je u minulim utakmicama često kombinovao i petorke sa pet bekova na terenu, među kojima je značajnu ulogu imao srpski internacionalac Marko Gudurić (24), kome će predstojeći F4 biti drugi u karijeri.

Iako je očekivano da u igri Fenera u prvom planu bude trostruki evroligaški šampion Kostas Slukas, koji nikad nije izgubio polufinale, Gudurić će kao četvrti najuspešniji evroligaški trojkaš (50 pogodaka od 100 šuteva) takođe imati ulogu i prostor da doprinese uspehu istanbulske ekipe, evropskog šampiona iz 2017. godine.

Naspram turskog prvaka, koji je izborio kartu za Vitoriju pobedom protiv Žalgirisa (3:1 u seriji), stajaće povratnik na F4 posle čak 19 godina. To je najtrofejniji turski klub, koji je poslednji put nastupio na F4 u proleće 2000. godine, a 2001. je bio učesnik Fajnal fora Suprolige.

ANADOLU EFES

Interesantno je da je i Ergin Ataman kao trener već dva puta učestvovao na Fajnal foru, jer je 2000. vodio Efes, a 2003. Montepaski Sijenu. Turski stručnjak imaće šansu da postane tek treći stručnjak koji je osvojio i Evrokup (sa Galatom 2016) i Evroligu, što je do sada pošlo za rukom samo paru legendi - Dušanu Ivković i Dejvidu Blatu.

Takođe, zanimljivo je i da samo dvojica Atamanovih igrača imaju iskustvo nastupa na Fajnal foru. Prvi je sjajni srpski plejmejker Vasilije Micić (25), koji je prošlog proleća bio u Beogradu sa Žalgirisom, a drugi je Brajant Danston, član Olimpijakosovog sastava iz 2015. godine.

S obzirom na to da je Vasa Micić imao sezonu karijere, očekuje se da je ukrasi dobrim nastupom i u Španiji, gde će otputovati kao treći asistent Evrolige (5,7 po utakmici) i organizator igre ekipe koja ima najbolji odnos asistencija naspram izgubljenih lopti (1,72 na jedan izgubljeni posed).

Atamanov tim igrao je atraktivno, privukao tokom sezone značajne simpatije, a u plej-of seriji protiv Barselone (3:2) ubacio je 63 trojki iz čak 158 pokušaja. Naravno, to je bio evroligaški rekord i biće veoma zanimljivo videti kako će izgledati okršaj ambicioznog povratnika na F4 i "teškaša" koji je navikao navijače na učešća na najvažnijem turniru.

Ove sezone, Fenerbahče je kod kuće savladao Efes u Evroligi pobedom od 18 poena razlike (84:66), a prethodno je Atamanov tim trijumfovao u Sinan Erdemu "plus 6" (89:83). Posebno važan faktor Efesovog trijumfa bila je pikenrol igra, jer su statističari izračunali da su Vasa Micić i saigrači postigli čak 43 poena iz tako započetih akcija.

Sa druge strane, kada je Fener pobedio, broj "pikenrol poena" Efesa bio je skoro prepolovljen (22) i to je bio veoma važan faktor. Da li će taj segment biti značajan i u Vitoriji?

CSKA MOSKVA

Iako igra za čak osmu evroligašku titulu i iako je u poslednjih 17 godina nastupio na čak 16 Fajnal for turnira, čini se da rekorder u broju učešća na F4 (18!) ipak ove sezone dolazi sa lakšim tegom na leđima od dosadašnjih.

I pored toga što je sa Milošem Teodosićem uspeo da 2016. osvoji titulu posle (za standarde i novčana izdvajanja "armejaca") dugih osam godina čekanja, to nije učinilo da CSKA bude mirniji u narednim napadima na titulu. Tako se prošlosezonski dolazak u Beograd pretvorio u pravi debakl (poraz protiv Reala, pa i Žalgirisa) i sa tim iskustvom,l kao i sa njihovom sklonošću ka "pucanju" kad je najvažnije, Moskovljanima se ipak ne daje uloga velikog favorita.

A, možda bi trebalo?

Pre svega, ekipa Dimitrisa Itudisa ima i kvalitet i zaista ogromno iskustvo, jer Kajl Hajns može da u Španiji osvoji svoju četvrtu titulu, Andreju Voronceviču to će biti deveti Fajnal for, Otelu Handeru peti, a naravno da i Serhio Rodrigez i Nando De Kolo, bivši osvajači MVP priznanja, takođe znaju kako se osvaja titula.

"Armejci" su se kvalifikovali za Vitoriju trijumfom u seriji baš protiv domaćina, Baskonije (3:1) i sa sastavom u kojem su šestorica šampiona iz 2016 (De Kolo, Kurbanov, Hajns, Voroncevič, Kori Higins i Mihail Kulagin) krenuće ka "Fernando Buesi", gde će se u polufinalu sresti sa braniocem titule.

REAL MADRID

Ono što je Željko Obradović među trenerima, to je Real među evroligaškim klubovima. Vlasnik 10 titula pokušaće u Vitoriji da prvi put odbrani titulu posle 51 godine. Prethodno, to je uspevao 1964. i 1965, kao i 1967. i 1968.

Luka Dončić je prošle godine osvojio sa "kraljevićima" titulu i otiša u NBA, gde je već postao velika zvezda, ali ostatak tima je praktično isti, jer je čak 13 prošlosezonskih šampiona i sada u sastavu, uključujući i skrajnutog srpskog centra Ognjena Kuzmića, koji je prošlu sezonu propustio zbog povrede, a nije u timu ni ovog proleća.

Koliki kontinuitet imaju Madriđani govori i podatak da je Pablo Laso vodio šestoricu aktuelnih igrača Reala do titule i 2015. godine, u Madridu. To su Rudi Fernandez, Felipe Rejes, Fakundo Kampaco, Gustavo Ajon, Džejsi Kerol i naravno Serhio Ljulj, koji je propustio čitavu plej-of seriju protiv Panatinaikosa (3:0), ali se vratio u španskom prvenstvu i obradovao navijače prvaka Evrope. 

Naravno, značajno iskustvo nagomilao je i šef struke "Kraljevskog kluba", Pablo Laso, koji je sa Madriđanima igrao na F4 1996. pod vođstvom Željka Obradovića, a potom je kao trener vodio ekipu na pet završnih turnira Evrolige.

Dakle, biće to duel "Žocovih" učenika, ali i evropskih "teškaša". 

CSKA je ove sezone dvaput savladao Real malom razlikom (pet i četiri poena), a posebno je ostala upamćena šuterska rapsodija Moskovljana u novembarskom susretu u Španiji (15/26 za tri poena). Blistali su tada Kori Higins, Alek Piters i Vil Klajburn, pa će biti veoma interesantno videti kako će Laso odbranom zaustaviti to važno i snažno oružje Dimitrisa Itudisa.

Biće to samo jedan od detalja koji će učiniti Fajnal for zanimljiv. Jedva čekamo da počne!

Ko će igrati u finalu i ko osvojiti Evroligu?

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar