Сава осваја све веће површине

Док се Врбас повлачи са поплављених површина, а становници Кукуља, Лилича, Разбоја, Мартинца и Пријебљега улажу напоре да ублаже посљедице, ријека Сава и даље расте и осваја све веће обрадиве и друге површине у приобалном подручју. Процјењује се да се на овом небрањеном подручју под водом налази више стотина хектара ораница, пашњака и растиња.

Република Српска 16.05.2019 | 17:06
Сава осваја све веће површине
У Цивилној заштити  кажу да нема угрожених домаћинстава, али да је вода све ближа првим кућама уз магуистрални пут  Србац – Дервента. Ванредне мјере нису уведене, јер  је водостај Саве достигао 841 центиметар,  деветнаест центиметара мање од нивоа када се уводи ова мјера.



Одговорне службе прате стање и позивају градјане да се припреме  за  спашавање имовине уколико буде потребно.  Због високог водостаја Саве, успорено је повлачење Врбаса низводно до ушћа у Саву, па су у небрањеном дијелу Гаја и Бајинаца још увијек заплављена четири домаћинства.  И даље је блокирано сеоско гробље.

„На помолу су и додатне невоље за становнике Бајинаца јер су се због високог нивоа вањских вода појавиле подземне воде у брањеном дијелу овог села, што отежава кретање и  обављање прољетних радова“,  потврдио нам је мјештанин Милош Милинчић.



Становници Старог Мартинца данас су се подсјетили на несретан случај који се догодио на данашњи дан прије пет година, када је у поплави смртно настрадао њихов суградјанин 65-годишњи Тихомир Панџа. Он је  тога дана са комшијом Драганом Матићем помагао  угроженим породицама. Приликом поласка  да евакуишу брата Милана, чамац се преврнуо,  Драган се успио спасити уз помоћ сина и комшија, а Тихомир је нестао у набујалом Врбасу.  Након вишедневне  безуспјешне потраге, његово тијело су пронашли рибари низводно два километра код Разбоја.

(БН/С. К.)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Ратко

16.05.2019 15:13

Срам да буде реку Саво, диспецер је рекао да нема опасности нити треба паницита, а река не слуса , брука.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слобо

16.05.2019 16:18

Диспецер висе нема појма ста прица.Мозда му Дукиц помогне са бокситовом механизацијом да зауставе поплаве...

Name

грађанин рс

16.05.2019 16:44

Диспечер је глупи Србин, а Бисера лукава Латинка.

Name

Ре

16.05.2019 18:06

Само ПАНИЧИТЕ.

Name

Ехц

16.05.2019 21:46

ТО НИЈЕ САМО ПАНИКА НЕГО ВЕЛИКА ОПАСНОСТ ВИДИ НАРОД А ЛОПОВИ НЕЦЕ ДА ВИДЕ ОПАСНОСТ ОПАСНОСТ ОД ПОПЛАВЕ

ОДГОВОРИТЕ