Sava osvaja sve veće površine

Dok se Vrbas povlači sa poplavljenih površina, a stanovnici Kukulja, Liliča, Razboja, Martinca i Prijebljega ulažu napore da ublaže posljedice, rijeka Sava i dalje raste i osvaja sve veće obradive i druge površine u priobalnom području. Procjenjuje se da se na ovom nebranjenom području pod vodom nalazi više stotina hektara oranica, pašnjaka i rastinja.

Republika Srpska 16.05.2019 | 17:06
Sava osvaja sve veće površine
U Civilnoj zaštiti  kažu da nema ugroženih domaćinstava, ali da je voda sve bliža prvim kućama uz maguistralni put  Srbac – Derventa. Vanredne mjere nisu uvedene, jer  je vodostaj Save dostigao 841 centimetar,  devetnaest centimetara manje od nivoa kada se uvodi ova mjera.



Odgovorne službe prate stanje i pozivaju gradjane da se pripreme  za  spašavanje imovine ukoliko bude potrebno.  Zbog visokog vodostaja Save, usporeno je povlačenje Vrbasa nizvodno do ušća u Savu, pa su u nebranjenom dijelu Gaja i Bajinaca još uvijek zaplavljena četiri domaćinstva.  I dalje je blokirano seosko groblje.

„Na pomolu su i dodatne nevolje za stanovnike Bajinaca jer su se zbog visokog nivoa vanjskih voda pojavile podzemne vode u branjenom dijelu ovog sela, što otežava kretanje i  obavljanje proljetnih radova“,  potvrdio nam je mještanin Miloš Milinčić.



Stanovnici Starog Martinca danas su se podsjetili na nesretan slučaj koji se dogodio na današnji dan prije pet godina, kada je u poplavi smrtno nastradao njihov sugradjanin 65-godišnji Tihomir Pandža. On je  toga dana sa komšijom Draganom Matićem pomagao  ugroženim porodicama. Prilikom polaska  da evakuišu brata Milana, čamac se prevrnuo,  Dragan se uspio spasiti uz pomoć sina i komšija, a Tihomir je nestao u nabujalom Vrbasu.  Nakon višednevne  bezuspješne potrage, njegovo tijelo su pronašli ribari nizvodno dva kilometra kod Razboja.

(BN/S. K.)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Ratko

16.05.2019 15:13

Sram da bude reku Savo, dispecer je rekao da nema opasnosti niti treba panicita, a reka ne slusa , bruka.

ODGOVORITE
Name

Slobo

16.05.2019 16:18

Dispecer vise nema pojma sta prica.Mozda mu Dukic pomogne sa boksitovom mehanizacijom da zaustave poplave...

Name

građanin rs

16.05.2019 16:44

Dispečer je glupi Srbin, a Bisera lukava Latinka.

Name

Re

16.05.2019 18:06

Samo PANIČITE.

Name

Ehc

16.05.2019 21:46

TO NIJE SAMO PANIKA NEGO VELIKA OPASNOST VIDI NAROD A LOPOVI NECE DA VIDE OPASNOST OPASNOST OD POPLAVE

ODGOVORITE