Ленард и Лаури стали на крају, 10:0 за 1:0, за Милвоки!

Лопес засенио дуел Јаниса и Каваја – Милвоки повео 1-0! Кошаркаши Милвоки Бакса победили су Торонто Репторсе 108:100 и повели 1-0 у финалу Истока НБА плеј-офа.  Бакси су играли лошије и каснили већи део сусрета у "Форуму", а онда закључали одбрану и направили велики преокрет у последњој четвртини за вођство у финалу Истока.  Лопезова невероватна трансформација за вођство Бакса, Торонто у одсудним тренуцима 0/15 без Лаурија! У првој утакмици финала Истока 108:100 за Милвоки.

Кошарка 16.05.2019 | 12:27
Ленард и Лаури стали на крају, 10:0 за 1:0, за Милвоки!
Први окршај два МВП кандидата Јаниса Адетокумба и Каваја Ленарда засенио је ветеран Брук Лопес који је 13 од својих 29 поена постигао у последњој четвртини у којој су Бакси сјајном одбраном преокренули резултат.

Репторси су кренули сјајно, повели 26:13 у првој четвртини, уз благе осцилације одржавали предност у распону 6-10 поена до пред крај трећег квартала, када Милвоки преузима контролу.

Уследила је жестока борба у последњем периоду, неколико смена у вођству, да би Бакси нокаутирали госте серијом 10:0 у последња три минута, колико Репторси нису постигли поена.

Лопес је уз поменутог плеј-оф рекорда каријере од 29 поена (12/21 из игре, 4/11 тројке) имао и 11 скокова, те 4 блокаде и 2 асистенције.

Најбоље га је пратио Адетокумбо са 24 поена (7/16) уз 14 ухваћених лопти и 6 проигравања, 15 је постигао Малком Брогдон, а 13 додао Никола Миротић.

Торонто је носио Ленард са 31 поеном (10/26) уз 9 скокова, кога је у стопу пратио Кајл Лаури са 30 поена и 8 ухваћених лопти.

Међутим, њих двојица нису имала адекватну подршку саиграча. Двоцифрен учинак је имао још само Паскал Сијакам, који се испромашивао док није стигао до 15 поена (6/20).

Посебно је подбацио ветеран Марк Гасол који је погодио тек 2 од 11 шутева из игре за 6 поена, а имао је још 12 скокова и 5 асистенција.



Кошаркаши Торонто Репторса промашили су последњих осам шутева из игре у "Форуму", који је бучно прославио 32:17 у последњој четвртини за вођство Милвоки Бакса од 1:0 у финалу Истока.

Попут Голден Стејт Вориорса, који су прилично сигурно отворили серију са Портланд Трејлблејзерсима пред својим навијачима, и Бакси су потврдили предност домаћег терена стечену скором 60-22.

Серијом 10:0 утакмица је завршена резултатом 108:100, што довољно говори какву прилику је једини НБА тим из Канаде пропустио пред други меч у Висконсину у ноћи између петка и суботе.

Брук Лопез постигао је 13 од 29 поена у последњој четвртини и, уз 11 скокова и четири асистенције, био најефикаснији играч у тиму тренера Мајка Бандехолцера, испред МВП кандидата Јаниса Адетокунба, који је постигао 24 поена, уз 14 скокова, шест асистенција, али и пет изгубљених лопти.

Никола Миротић и Крис Мидлтон убацили су по једну тројку из шест покушаја за скромних 13, односно 11 поена, па су за Баксе драгоцени били поени Малкома Брогдона са клупе, 15. Стартни плеј Ерик Бледсо поново је био најслабија карика у Баденхолцеровој петорци са девет поена уз шут 0/6 за три поена.

Након што је погодио један од најважнијих и увелико најчувенијих шутева у историји НБА плеј-офа, у последњој секунди седме утакмице серије са Филаделфија Севентисиксерсима, Кавај Ленард одиграо је још један импресиван меч у првој сезони међу Репторсима и постигао 31 поен на паркету са ког је од октобра само осам тимова отишло славећи победу.

Ленард је имао и девет скокова, две асистенције и по три украдене и изгубљене лопте, али ни сам у финишу није успео да стигне до позиције са које би имао колико-толико отворен поглед према кошу. Овог пута није изостала помоћ непоузданог Кајла Лаурија, стартни плеј Репторса убацио је 30 поена, покупио осам скокова и поделио две асистенције, међутим у ноћи у којој је Лаури погодио седам од девет тројки - остали нису могли да "убоду" ништа.

"Обавили смо сјајан посао и држали смо се онога што смо радили током читавог плеј-офа", рекао је Лопез.

Торонто је у последњој деоници водио 76:83, али...

"Четврта четвртина нас је убила, 32:17. Надиграли су нас у тој деоници. Били су агресивнији. Погодили су неке важне шутеве. Грозно је када изгубите тако, али имали смо шансе и морамо да извучемо поуке", рекао је Лаури.

Паскал Сиакам шутирао је 2/9, Марк Гасол 2/7, Дани Грин 1/4, Серж Ибака 0/2, Фред Вонфлит 0/2, па и сам Ленард 1/5 за три поена и то отприлике говори о разлозима пораза екипе тренера Ника Нурса, која је у већем делу утакмице играла једноставнију и бржу кошарку, али без убачених шутева који "иначе" улазе.



Торонто је сву пажњу усмерио да заустави Јаниса Адетокунба, могло се то и очекивати. Питање је само било хоће ли се у Милвокију наћи неко ко ће помоћи кад притисак на прву звезду тима буде превелики. На крају је то учинио Брук Лопез, који је изашао као победник из револверашког обрачуна са Кајлом Лауријем и водио Баксе до победе над Торонтом од 108:100 и вођства од 1:0 у финалној серији Источне конференције НБА лиге.

И Лопез и Лаури су у последњој четвртини сипали са свих позиција, али је проблем Репторса био тај што није постигао кош из игре у последња четири минута. Џаба онда и седам Лауријевих тројки и његових 30 поена, плус још 31 кош Каваја Ленарда.

Лопез је меч завршио са 29 поена – имао је и 11 скокова – убацио је четири тројке (наспрам седам Лауријевих), последњу када је Милвоки серијом 10:0 у финишу меча преломио утакмицу.

“Био је сјајан у најбитнијим тренуцима”, хвалио је тренер Бакса Мајк Баденхолцер.

Адеткокунбо је заустављен на 24 коша, имао је Грк и 14 скокова и шест асистенција, али вечерас је Лопез био тајно оружје Милвоија.

Није могао да изабере бољи тренутак да се распуца. Док је носио дрес прво Њу Џерзи, па потом Бруклин Нетса углавном је играо леђима окренут ка кошу, ЛА Лејкерси су га се прошле године одрекли за сићу… Као да нико није могао да види колико користан може да буде шут са дистанце 31-годишњег центра.

У првих осам сезона у НБА лиги Лопез је упутио само 31 шут за три поена, али је у последње време опустио руку. Кренуло је још од последње сезоне у Нетсима. Али просто је невероватно колико му се проценат успешности поправљао. У овом такмичарском циклусу ниједан играч виши од 213 центиметара није постигао тројки колико и Лопез.

Уосталом, последњи пут кад је Лопез играо плеј-оф, а било је то 2015. године, није шутнуо ниједну тројку ка противничком кошу. Данас, у финалу Истока, опалио је чак 11 пута.  Ове четири биле су довољне.

Са друге стране, Лаури као да је пребродио грч који га увек стеже у плеј-офу. У првој утакмици против Орланда није постигао ниједан кош, у уводном мечу полуфиналне серије са Филаделфијом био је једноцифрен, али данас је експлодирао. Уз фантастичан шут из игре (10/15) и за три поена (7/9) пробио је границу од 30 кошева у плеј-оф утакмици први пут после три године. Није вредело. Док је он решетао, његови саиграчи су меч завршили са 15 промашених шутева. У ствари, кош Паскала Сијакама за вођство Торонта од 83:76 на крају треће четвртине био је последњи кош игре неког играча Репторса а да то није Лаури. Он је у последњем кварталу убацио 14 поена. Али кошарка је тимски спорт.
“Индивидална статистика ме не ради. Ја желим да побеђујем”, рекао је Лаури после меча.

За први меч са Милвокијем није било довољно. Чак и ако су Репторси успели да затворе Адетокунба колико је то могуће. Гађали су га чим су стигли, али тиме су отворили и простор за остале играче Милвокија. Ноћас је шансу искористио Брук Лопез. Видећемо како ће све то изгледати у наредним утакмицама.

Следећа се игра у ноћи између петка и суботе.

Резултати:

уторак на среду

(1) Голден Стејт - (3) Портланд 116:94, у серији 1:0

среда на четвртак

(1) Милвоки - (2) Торонто 108:100, у серији 1:0

четвртак на петак

(1) Голден Стејт - (3) Портланд 3.00, у серији 1:0

петак на суботу

(1) Милвоки - (2) Торонто 2:30, у серији 1:0

Финале Истока:

1. Милвоки – Торонто 108:100
2. Милвоки – Торонто 18. мај, 2.30
3. Торонто – Милвоки 20. мај, 1.00
4. Торонто – Милвоки 22. мај, 2.30
5. Милвоки – Торонто 24. мај, 2.30*
6. Торонто – Милвоки 26. мај, 2.30*
7. Милвоки – Торонто 28. мај, 2.30*

* Ако буде потребно

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

ФОТО: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар