Lenard i Lauri stali na kraju, 10:0 za 1:0, za Milvoki!

Lopes zasenio duel Janisa i Kavaja – Milvoki poveo 1-0! Košarkaši Milvoki Baksa pobedili su Toronto Reptorse 108:100 i poveli 1-0 u finalu Istoka NBA plej-ofa.  Baksi su igrali lošije i kasnili veći deo susreta u "Forumu", a onda zaključali odbranu i napravili veliki preokret u poslednjoj četvrtini za vođstvo u finalu Istoka.  Lopezova neverovatna transformacija za vođstvo Baksa, Toronto u odsudnim trenucima 0/15 bez Laurija! U prvoj utakmici finala Istoka 108:100 za Milvoki.

Košarka 16.05.2019 | 12:27
Lenard i Lauri stali na kraju, 10:0 za 1:0, za Milvoki!
Prvi okršaj dva MVP kandidata Janisa Adetokumba i Kavaja Lenarda zasenio je veteran Bruk Lopes koji je 13 od svojih 29 poena postigao u poslednjoj četvrtini u kojoj su Baksi sjajnom odbranom preokrenuli rezultat.

Reptorsi su krenuli sjajno, poveli 26:13 u prvoj četvrtini, uz blage oscilacije održavali prednost u rasponu 6-10 poena do pred kraj trećeg kvartala, kada Milvoki preuzima kontrolu.

Usledila je žestoka borba u poslednjem periodu, nekoliko smena u vođstvu, da bi Baksi nokautirali goste serijom 10:0 u poslednja tri minuta, koliko Reptorsi nisu postigli poena.

Lopes je uz pomenutog plej-of rekorda karijere od 29 poena (12/21 iz igre, 4/11 trojke) imao i 11 skokova, te 4 blokade i 2 asistencije.

Najbolje ga je pratio Adetokumbo sa 24 poena (7/16) uz 14 uhvaćenih lopti i 6 proigravanja, 15 je postigao Malkom Brogdon, a 13 dodao Nikola Mirotić.

Toronto je nosio Lenard sa 31 poenom (10/26) uz 9 skokova, koga je u stopu pratio Kajl Lauri sa 30 poena i 8 uhvaćenih lopti.

Međutim, njih dvojica nisu imala adekvatnu podršku saigrača. Dvocifren učinak je imao još samo Paskal Sijakam, koji se ispromašivao dok nije stigao do 15 poena (6/20).

Posebno je podbacio veteran Mark Gasol koji je pogodio tek 2 od 11 šuteva iz igre za 6 poena, a imao je još 12 skokova i 5 asistencija.



Košarkaši Toronto Reptorsa promašili su poslednjih osam šuteva iz igre u "Forumu", koji je bučno proslavio 32:17 u poslednjoj četvrtini za vođstvo Milvoki Baksa od 1:0 u finalu Istoka.

Poput Golden Stejt Voriorsa, koji su prilično sigurno otvorili seriju sa Portland Trejlblejzersima pred svojim navijačima, i Baksi su potvrdili prednost domaćeg terena stečenu skorom 60-22.

Serijom 10:0 utakmica je završena rezultatom 108:100, što dovoljno govori kakvu priliku je jedini NBA tim iz Kanade propustio pred drugi meč u Viskonsinu u noći između petka i subote.

Bruk Lopez postigao je 13 od 29 poena u poslednjoj četvrtini i, uz 11 skokova i četiri asistencije, bio najefikasniji igrač u timu trenera Majka Bandeholcera, ispred MVP kandidata Janisa Adetokunba, koji je postigao 24 poena, uz 14 skokova, šest asistencija, ali i pet izgubljenih lopti.

Nikola Mirotić i Kris Midlton ubacili su po jednu trojku iz šest pokušaja za skromnih 13, odnosno 11 poena, pa su za Bakse dragoceni bili poeni Malkoma Brogdona sa klupe, 15. Startni plej Erik Bledso ponovo je bio najslabija karika u Badenholcerovoj petorci sa devet poena uz šut 0/6 za tri poena.

Nakon što je pogodio jedan od najvažnijih i uveliko najčuvenijih šuteva u istoriji NBA plej-ofa, u poslednjoj sekundi sedme utakmice serije sa Filadelfija Seventisiksersima, Kavaj Lenard odigrao je još jedan impresivan meč u prvoj sezoni među Reptorsima i postigao 31 poen na parketu sa kog je od oktobra samo osam timova otišlo slaveći pobedu.

Lenard je imao i devet skokova, dve asistencije i po tri ukradene i izgubljene lopte, ali ni sam u finišu nije uspeo da stigne do pozicije sa koje bi imao koliko-toliko otvoren pogled prema košu. Ovog puta nije izostala pomoć nepouzdanog Kajla Laurija, startni plej Reptorsa ubacio je 30 poena, pokupio osam skokova i podelio dve asistencije, međutim u noći u kojoj je Lauri pogodio sedam od devet trojki - ostali nisu mogli da "ubodu" ništa.

"Obavili smo sjajan posao i držali smo se onoga što smo radili tokom čitavog plej-ofa", rekao je Lopez.

Toronto je u poslednjoj deonici vodio 76:83, ali...

"Četvrta četvrtina nas je ubila, 32:17. Nadigrali su nas u toj deonici. Bili su agresivniji. Pogodili su neke važne šuteve. Grozno je kada izgubite tako, ali imali smo šanse i moramo da izvučemo pouke", rekao je Lauri.

Paskal Siakam šutirao je 2/9, Mark Gasol 2/7, Dani Grin 1/4, Serž Ibaka 0/2, Fred Vonflit 0/2, pa i sam Lenard 1/5 za tri poena i to otprilike govori o razlozima poraza ekipe trenera Nika Nursa, koja je u većem delu utakmice igrala jednostavniju i bržu košarku, ali bez ubačenih šuteva koji "inače" ulaze.



Toronto je svu pažnju usmerio da zaustavi Janisa Adetokunba, moglo se to i očekivati. Pitanje je samo bilo hoće li se u Milvokiju naći neko ko će pomoći kad pritisak na prvu zvezdu tima bude preveliki. Na kraju je to učinio Bruk Lopez, koji je izašao kao pobednik iz revolveraškog obračuna sa Kajlom Laurijem i vodio Bakse do pobede nad Torontom od 108:100 i vođstva od 1:0 u finalnoj seriji Istočne konferencije NBA lige.

I Lopez i Lauri su u poslednjoj četvrtini sipali sa svih pozicija, ali je problem Reptorsa bio taj što nije postigao koš iz igre u poslednja četiri minuta. Džaba onda i sedam Laurijevih trojki i njegovih 30 poena, plus još 31 koš Kavaja Lenarda.

Lopez je meč završio sa 29 poena – imao je i 11 skokova – ubacio je četiri trojke (naspram sedam Laurijevih), poslednju kada je Milvoki serijom 10:0 u finišu meča prelomio utakmicu.

“Bio je sjajan u najbitnijim trenucima”, hvalio je trener Baksa Majk Badenholcer.

Adetkokunbo je zaustavljen na 24 koša, imao je Grk i 14 skokova i šest asistencija, ali večeras je Lopez bio tajno oružje Milvoija.

Nije mogao da izabere bolji trenutak da se raspuca. Dok je nosio dres prvo Nju Džerzi, pa potom Bruklin Netsa uglavnom je igrao leđima okrenut ka košu, LA Lejkersi su ga se prošle godine odrekli za siću… Kao da niko nije mogao da vidi koliko koristan može da bude šut sa distance 31-godišnjeg centra.

U prvih osam sezona u NBA ligi Lopez je uputio samo 31 šut za tri poena, ali je u poslednje vreme opustio ruku. Krenulo je još od poslednje sezone u Netsima. Ali prosto je neverovatno koliko mu se procenat uspešnosti popravljao. U ovom takmičarskom ciklusu nijedan igrač viši od 213 centimetara nije postigao trojki koliko i Lopez.

Uostalom, poslednji put kad je Lopez igrao plej-of, a bilo je to 2015. godine, nije šutnuo nijednu trojku ka protivničkom košu. Danas, u finalu Istoka, opalio je čak 11 puta.  Ove četiri bile su dovoljne.

Sa druge strane, Lauri kao da je prebrodio grč koji ga uvek steže u plej-ofu. U prvoj utakmici protiv Orlanda nije postigao nijedan koš, u uvodnom meču polufinalne serije sa Filadelfijom bio je jednocifren, ali danas je eksplodirao. Uz fantastičan šut iz igre (10/15) i za tri poena (7/9) probio je granicu od 30 koševa u plej-of utakmici prvi put posle tri godine. Nije vredelo. Dok je on rešetao, njegovi saigrači su meč završili sa 15 promašenih šuteva. U stvari, koš Paskala Sijakama za vođstvo Toronta od 83:76 na kraju treće četvrtine bio je poslednji koš igre nekog igrača Reptorsa a da to nije Lauri. On je u poslednjem kvartalu ubacio 14 poena. Ali košarka je timski sport.
“Individalna statistika me ne radi. Ja želim da pobeđujem”, rekao je Lauri posle meča.

Za prvi meč sa Milvokijem nije bilo dovoljno. Čak i ako su Reptorsi uspeli da zatvore Adetokunba koliko je to moguće. Gađali su ga čim su stigli, ali time su otvorili i prostor za ostale igrače Milvokija. Noćas je šansu iskoristio Bruk Lopez. Videćemo kako će sve to izgledati u narednim utakmicama.

Sledeća se igra u noći između petka i subote.

Rezultati:

utorak na sredu

(1) Golden Stejt - (3) Portland 116:94, u seriji 1:0

sreda na četvrtak

(1) Milvoki - (2) Toronto 108:100, u seriji 1:0

četvrtak na petak

(1) Golden Stejt - (3) Portland 3.00, u seriji 1:0

petak na subotu

(1) Milvoki - (2) Toronto 2:30, u seriji 1:0

Finale Istoka:

1. Milvoki – Toronto 108:100
2. Milvoki – Toronto 18. maj, 2.30
3. Toronto – Milvoki 20. maj, 1.00
4. Toronto – Milvoki 22. maj, 2.30
5. Milvoki – Toronto 24. maj, 2.30*
6. Toronto – Milvoki 26. maj, 2.30*
7. Milvoki – Toronto 28. maj, 2.30*

* Ako bude potrebno

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

FOTO: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar