Валантов изум за чување енергије

Словеначки научник Матјаж Валант, руководилац лабораторије за истраживање материјала и декан Факултета за науке о околини из Нове Горице, патентирао је свој изум чувања електричне енергије који би привреди могао да донесе велике уштеде.

Регион 16.05.2019 | 10:51
Валантов изум за чување енергије
Како пише љубљанско “Дело”, Валантов изум рјешава један од највећих проблема у енергетици, а то је неуравнотеженост производње и потрошње, због које у систему мора доћи до повременог енергетског балансирања и губитка електричне енергије.

Валантов изум рјешава проблем неуравнотежености производње и потрошње.

Овај изум, а ријеч је заправо о концепту који ће се наставити развојем и израдом првог прототипа, тај проблем рјешава “чувањем енергије у оксидационо-редукционом потенцијалу чврсте материје”, наводе словеначки медији.

Тај поступак је еколошки неутралан, економски повољан и омогућава трајно чување енергије с већом енергетском густином од оне која се, на примјер, налази у фосилним горивима. 

Уговор о продаји патента и његовом кориштењу Валант и Универизтет на којем ради потписали су с приватним предузећем Институте ЦЕС са сједиштем у Шмарјешким топлицама, а које има стране инвеститоре.

Управница те фирме Нина Грамц изјавила је да ће Лабораторија за истраживање материјала које води Валант за њих израдити први функционални прототип базиран на Валантовом патенту чувања енергије.

– Тај прототип ће дефинисати све важне технолошке, енергетске и економске параметре ове технологије – изјавила је Грамц.

(Банкар.ме)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Пиле

16.05.2019 12:40

Конацно нека лијепа вијест.

ОДГОВОРИТЕ
Name

О_о

17.05.2019 00:21

Тај систем је развио још Никола Тесла, али никада није ушао у употребу, јер онда нема лажног књижења губитка на мрежи. Овај се досјетио како да ћапи брзу кинту продајом "патента", који никад неће ући у употребу. Живи били, па видјели.

ОДГОВОРИТЕ