Valantov izum za čuvanje energije

Slovenački naučnik Matjaž Valant, rukovodilac laboratorije za istraživanje materijala i dekan Fakulteta za nauke o okolini iz Nove Gorice, patentirao je svoj izum čuvanja električne energije koji bi privredi mogao da donese velike uštede.

Region 16.05.2019 | 10:51
Valantov izum za čuvanje energije
Kako piše ljubljansko “Delo”, Valantov izum rješava jedan od najvećih problema u energetici, a to je neuravnoteženost proizvodnje i potrošnje, zbog koje u sistemu mora doći do povremenog energetskog balansiranja i gubitka električne energije.

Valantov izum rješava problem neuravnoteženosti proizvodnje i potrošnje.

Ovaj izum, a riječ je zapravo o konceptu koji će se nastaviti razvojem i izradom prvog prototipa, taj problem rješava “čuvanjem energije u oksidaciono-redukcionom potencijalu čvrste materije”, navode slovenački mediji.

Taj postupak je ekološki neutralan, ekonomski povoljan i omogućava trajno čuvanje energije s većom energetskom gustinom od one koja se, na primjer, nalazi u fosilnim gorivima. 

Ugovor o prodaji patenta i njegovom korištenju Valant i Univeriztet na kojem radi potpisali su s privatnim preduzećem Institute CES sa sjedištem u Šmarješkim toplicama, a koje ima strane investitore.

Upravnica te firme Nina Gramc izjavila je da će Laboratorija za istraživanje materijala koje vodi Valant za njih izraditi prvi funkcionalni prototip baziran na Valantovom patentu čuvanja energije.

– Taj prototip će definisati sve važne tehnološke, energetske i ekonomske parametre ove tehnologije – izjavila je Gramc.

(Bankar.me)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Pile

16.05.2019 14:40

Konacno neka lijepa vijest.

ODGOVORITE
Name

O_o

17.05.2019 02:21

Тај систем је развио још Никола Тесла, али никада није ушао у употребу, јер онда нема лажног књижења губитка на мрежи. Овај се досјетио како да ћапи брзу кинту продајом "патента", који никад неће ући у употребу. Живи били, па видјели.

ODGOVORITE