ИТА: Лацио освојио седми куп у историји!

Сергеј као "џокер" одвео Лацио до трофеја у Купу! Фудбалери Лација су савладали Аталанту у финалу Купа Италије и освојили седми трофеј тог такмичења у историји клуба.  Сергеј и Кореа за трофеј Лација! Српски фудбалер "начео", а Аргентинац "докусурио" Аталанту за седми пехар Лација у клупској историји - 0:2 (0:0).  Сергеју довољно три минута: Гол запалио Рим и сломио Аталанту! Српски везиста сломио крила Богињи провинције, којој је на крају пресудио Кореа - 2:0.

Фудбал 15.05.2019 | 23:20
ИТА: Лацио освојио седми куп у историји!
Римљани су славили резултатом 2:0, али су до 79. минута и уласка на терен Сергеја Милинковић-Савића били у подређеном положају.

До тог момента је репрезентативац Србије посматрао игру са клупе за резервне играче, а свега три минута по уласку на терен постигао је погодак.

Целу акцију је покренуо Фелипе Каиседо, изнудио је ударац из угла који је извео Лукаш Леива, а Милинковић-Савић се нашао на правом месту, био виши од свих фудбалера у шеснаестерцу Аталанте и затресао мрежу голмана Пјерлуиђија Голинија.



До тог тренутка Лацио није упутио ниједан шут у оквир гола противника, иако је имао већи посед лопте, Аталанта је била ближа голу, што је у пет наврата спречио чувар мреже Томас Стракоша.

Коначан резултат је поставио Хоакин Кореа, после спектакуларног контранапада у ком је нанизао неколико фудбалера Аталанте и на крају рутински послао лопту у гол.



Оставио је Симоне Инзаги, Сергеја Милинковић Савића, на клупи за резервне играче у финалу Купа Италије против Аталанте, али је одбрао прави тренутак да га пошаље у игру. Српски репрезентативац је на траву римског Олимпика истрчао у 79. минуту, а само три минута касније сломио је крила борбеној Аталанти, која је игала на крилима читаве феноменалне сезоне, али је на крају неће крунисати трофејом - 0:2 (0:0).

Он остаје у Риму, седми пут у историји завршиће у витринама Небескоплавих. Други гол за Лацио постигао јеХоакин Кореа након фантастичног солопродора. Аталанта је била борбена, али као да се уплашила борбе за трофеј и фантастичне атмосфере на трибинама римског храма фудбала, иако је на њима било доста навијача и Бергама.

Није ни Лацио блистао, гледали смо опрезан меч, без великог броја изразитих прилика, а на крају су пресудио тај корнер и прекид Лукаса Леиве, који је Сергеј главом послао у небрањени део мреже испред које је стајао скамењени Пјерлуиђи Голини.

Инзаги је током меча, а пре свега у одлучујућим тренуцима, повукао боље потезе и са Каиседом иМилинковић Савићем утицао на промену ритма меча, што је на крају резултирало заслуженим слављем.

Оба тима су била фантастична ове сезоне. Лацио је пре финала избацио оба миланска гиганта. У четвртфиналу Интер, у полуфиналу Милан, док је сјајна Богиња провинције у четвртфиналу избацила Јувентус, а у полуфиналу Фиорентину.

Лацио је освајач 72. по реду издања Копа Италија!

У великом финалу на римском "Олимпику", тим из Бергама, који је био номинални домаћин, поражен је од  Римљана, који су освојили свој седми трофеј националног купа у клупској историји.

АТАЛАНТА - ЛАЦИО 0:2 (0:1)

Одлука о побједнику такмичења, које је почело 1922. године, "пала" је у самом финишу када је тренер небеско-плавих Симоне Инзаги увео тек опорављеног Сергеја Милинковић Савића, који му се захвалио поготком за вођство у 82. минуту, да би тачку на побједу осам минута касније ставио Аргентинац Хоакин Кореа.

Изабраници Ђан Пјера Гасперинија били су у најмању руку равноправни, ако не и бољи од Римљана, али нису успјели да реализују своје шансе, погодили су и двије стативе, што су "лацијали" сурово казнили и послије шест сезона поново подигли пехар Копа Италије.

За утјеху Аталанте, која је сјајно одиграла комплетну сезону, врло је близу пласмана у Лигу шампиона  кроз Серију А, иако је вечерас пропустила велику прилику да освоји други трофеј у историји након далеке 1963. године.

Лацио се овом вечерашњом побједом и статистички изједначио са тимом из Бергама у међусобном омјеру - на 119 сусрета у свим такмичењима Аталанта је забиљежила 36 побједа, колико и Лацио, док је 46 сусрета окончано неријешено.

Интернационалац из Босне и Херцеговине Сенад Лулић одиграо је свих 90 минута и на крају као капитен Лација подигао пехар.

Небеско-плави су боље ушли у финале на свом "Олимпику" и опасно запријетили гостима из Бергама, али су за мало били непрецизни у 14. минуту Франћеско Аћерби односно Лукаш Леива девет минута касније.

Узвратила је Аталанта са три стопостотне шансе у 23. минуту када се догодила "канонада" испред Томаса Стракоше. Најприје је Мартен Де Рон погодио стативу, потом је Холанђанин поново покушао али је изблокиран, да би на крају акције, Дуван Запата главом из петерца шутирао за мало поред гола.

На самом почетку другог полувремена Стракоша је поново без већих проблема одбранио ударац Ханса Хатебора са ивице казненог простора и до самог финиша није било прилика на обје стране. Углавном се више пазило на свој, а не противнички гол због великог улога и чекало на евентуалну грешку противника.

Алехандро "Папу" Гомез је у 77. минуту из готово "мртвог угла" поново погодио стативу Лација, да би потом прави потез повукао тренер "лацијала" Симоне Инзаги увођењем тек опорављеног Сергеја Милинковића Савића.

Аталанта је до финала елиминисала Каљари (2:0), Јувентус (0:3), Фиорентину (3:3, 1:2), док је Лацио био бољи од Новаре (4:1), Интер (2:1) и Милан (0:0, 0:1).

Репрезентативац Србије је у игру ушао у 78. минуту умјесто Луиса Алберта, а само пар минута касније из практично првог конктакта с лоптом донио је предност Лацију.

Из корнера је центрирао Лукаш Леива, а највиши у скоку био је Сергеј и погодио мрежу Аталанте - 1:0.

Хоакин Кореа је могао у 87. минуту да ријеши питање побједника, нашао се сам испред голмана црно-плавих Пјерлуиђија Голинија, који је сјајно интервенисао, али ништа није могао три минута касније када је Аргентинац ставио тачку на тријумф Лација - 2:0.

Седмим пехаром у Копа Италији, Лацио се на вјечној листи изједначио са миланским Интером на трећој позицији.

Аталанта је до финала елиминисала Каљари (2:0), Јувентус (0:3), Фиорентину (3:3, 1:2), док је Лацио био бољи од Новаре (4:1), Интер (2:1) и Милан (0:0, 0:1).

Извор: мондо.ба/Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар