ITA: Lacio osvojio sedmi kup u istoriji!

Sergej kao "džoker" odveo Lacio do trofeja u Kupu! Fudbaleri Lacija su savladali Atalantu u finalu Kupa Italije i osvojili sedmi trofej tog takmičenja u istoriji kluba.  Sergej i Korea za trofej Lacija! Srpski fudbaler "načeo", a Argentinac "dokusurio" Atalantu za sedmi pehar Lacija u klupskoj istoriji - 0:2 (0:0).  Sergeju dovoljno tri minuta: Gol zapalio Rim i slomio Atalantu! Srpski vezista slomio krila Boginji provincije, kojoj je na kraju presudio Korea - 2:0.

Fudbal 15.05.2019 | 23:20
ITA: Lacio osvojio sedmi kup u istoriji!
Rimljani su slavili rezultatom 2:0, ali su do 79. minuta i ulaska na teren Sergeja Milinković-Savića bili u podređenom položaju.

Do tog momenta je reprezentativac Srbije posmatrao igru sa klupe za rezervne igrače, a svega tri minuta po ulasku na teren postigao je pogodak.

Celu akciju je pokrenuo Felipe Kaisedo, iznudio je udarac iz ugla koji je izveo Lukaš Leiva, a Milinković-Savić se našao na pravom mestu, bio viši od svih fudbalera u šesnaestercu Atalante i zatresao mrežu golmana Pjerluiđija Golinija.



Do tog trenutka Lacio nije uputio nijedan šut u okvir gola protivnika, iako je imao veći posed lopte, Atalanta je bila bliža golu, što je u pet navrata sprečio čuvar mreže Tomas Strakoša.

Konačan rezultat je postavio Hoakin Korea, posle spektakularnog kontranapada u kom je nanizao nekoliko fudbalera Atalante i na kraju rutinski poslao loptu u gol.



Ostavio je Simone Inzagi, Sergeja Milinković Savića, na klupi za rezervne igrače u finalu Kupa Italije protiv Atalante, ali je odbrao pravi trenutak da ga pošalje u igru. Srpski reprezentativac je na travu rimskog Olimpika istrčao u 79. minutu, a samo tri minuta kasnije slomio je krila borbenoj Atalanti, koja je igala na krilima čitave fenomenalne sezone, ali je na kraju neće krunisati trofejom - 0:2 (0:0).

On ostaje u Rimu, sedmi put u istoriji završiće u vitrinama Nebeskoplavih. Drugi gol za Lacio postigao jeHoakin Korea nakon fantastičnog soloprodora. Atalanta je bila borbena, ali kao da se uplašila borbe za trofej i fantastične atmosfere na tribinama rimskog hrama fudbala, iako je na njima bilo dosta navijača i Bergama.

Nije ni Lacio blistao, gledali smo oprezan meč, bez velikog broja izrazitih prilika, a na kraju su presudio taj korner i prekid Lukasa Leive, koji je Sergej glavom poslao u nebranjeni deo mreže ispred koje je stajao skamenjeni Pjerluiđi Golini.

Inzagi je tokom meča, a pre svega u odlučujućim trenucima, povukao bolje poteze i sa Kaisedom iMilinković Savićem uticao na promenu ritma meča, što je na kraju rezultiralo zasluženim slavljem.

Oba tima su bila fantastična ove sezone. Lacio je pre finala izbacio oba milanska giganta. U četvrtfinalu Inter, u polufinalu Milan, dok je sjajna Boginja provincije u četvrtfinalu izbacila Juventus, a u polufinalu Fiorentinu.

Lacio je osvajač 72. po redu izdanja Kopa Italija!

U velikom finalu na rimskom "Olimpiku", tim iz Bergama, koji je bio nominalni domaćin, poražen je od  Rimljana, koji su osvojili svoj sedmi trofej nacionalnog kupa u klupskoj istoriji.

ATALANTA - LACIO 0:2 (0:1)

Odluka o pobjedniku takmičenja, koje je počelo 1922. godine, "pala" je u samom finišu kada je trener nebesko-plavih Simone Inzagi uveo tek oporavljenog Sergeja Milinković Savića, koji mu se zahvalio pogotkom za vođstvo u 82. minutu, da bi tačku na pobjedu osam minuta kasnije stavio Argentinac Hoakin Korea.

Izabranici Đan Pjera Gasperinija bili su u najmanju ruku ravnopravni, ako ne i bolji od Rimljana, ali nisu uspjeli da realizuju svoje šanse, pogodili su i dvije stative, što su "lacijali" surovo kaznili i poslije šest sezona ponovo podigli pehar Kopa Italije.

Za utjehu Atalante, koja je sjajno odigrala kompletnu sezonu, vrlo je blizu plasmana u Ligu šampiona  kroz Seriju A, iako je večeras propustila veliku priliku da osvoji drugi trofej u istoriji nakon daleke 1963. godine.

Lacio se ovom večerašnjom pobjedom i statistički izjednačio sa timom iz Bergama u međusobnom omjeru - na 119 susreta u svim takmičenjima Atalanta je zabilježila 36 pobjeda, koliko i Lacio, dok je 46 susreta okončano neriješeno.

Internacionalac iz Bosne i Hercegovine Senad Lulić odigrao je svih 90 minuta i na kraju kao kapiten Lacija podigao pehar.

Nebesko-plavi su bolje ušli u finale na svom "Olimpiku" i opasno zaprijetili gostima iz Bergama, ali su za malo bili neprecizni u 14. minutu Franćesko Aćerbi odnosno Lukaš Leiva devet minuta kasnije.

Uzvratila je Atalanta sa tri stopostotne šanse u 23. minutu kada se dogodila "kanonada" ispred Tomasa Strakoše. Najprije je Marten De Ron pogodio stativu, potom je Holanđanin ponovo pokušao ali je izblokiran, da bi na kraju akcije, Duvan Zapata glavom iz peterca šutirao za malo pored gola.

Na samom početku drugog poluvremena Strakoša je ponovo bez većih problema odbranio udarac Hansa Hatebora sa ivice kaznenog prostora i do samog finiša nije bilo prilika na obje strane. Uglavnom se više pazilo na svoj, a ne protivnički gol zbog velikog uloga i čekalo na eventualnu grešku protivnika.

Alehandro "Papu" Gomez je u 77. minutu iz gotovo "mrtvog ugla" ponovo pogodio stativu Lacija, da bi potom pravi potez povukao trener "lacijala" Simone Inzagi uvođenjem tek oporavljenog Sergeja Milinkovića Savića.

Atalanta je do finala eliminisala Kaljari (2:0), Juventus (0:3), Fiorentinu (3:3, 1:2), dok je Lacio bio bolji od Novare (4:1), Inter (2:1) i Milan (0:0, 0:1).

Reprezentativac Srbije je u igru ušao u 78. minutu umjesto Luisa Alberta, a samo par minuta kasnije iz praktično prvog konktakta s loptom donio je prednost Laciju.

Iz kornera je centrirao Lukaš Leiva, a najviši u skoku bio je Sergej i pogodio mrežu Atalante - 1:0.

Hoakin Korea je mogao u 87. minutu da riješi pitanje pobjednika, našao se sam ispred golmana crno-plavih Pjerluiđija Golinija, koji je sjajno intervenisao, ali ništa nije mogao tri minuta kasnije kada je Argentinac stavio tačku na trijumf Lacija - 2:0.

Sedmim peharom u Kopa Italiji, Lacio se na vječnoj listi izjednačio sa milanskim Interom na trećoj poziciji.

Atalanta je do finala eliminisala Kaljari (2:0), Juventus (0:3), Fiorentinu (3:3, 1:2), dok je Lacio bio bolji od Novare (4:1), Inter (2:1) i Milan (0:0, 0:1).

Izvor: mondo.ba/B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar