Нема промјене политике ЕУ

Нема промјене политике Европске уније након мајских избора за европске институције, поручили су саговорници у емисији “Глобално” БН телевизије. Наведено је да се очекује пораст популарности евроскептика, као и пад за социјалдемократе, али то неће утицати на коначан резултат. Истовремено, на видику нема флексибилнијег односа према државама кандидатима које су у незавидном положају.

Свијет 15.05.2019 | 22:33
Нема промјене политике ЕУ
Европа жели да прикаже будуће изборе као неизвјесне, иако је резултат већ познат. Евроскептици немају шансе.

“Нису неизвјесни избори. Проевропске партије ће побиједити. Истина, изразита десница, евроскептици ће добити на снази и побољшати резултат за пар десетина мандата, док ће бити и губитака. Највише ће изгубити лијеви спектар – Социјалдемократе, изразита љевица и десни центар”, рекао је Димитрије Милић из Новог трећег пута.

За проевропске странке проблем представља само јачање алтернативних опција. Доказ за то је успјех Алтернативе за Њемачку.

“Само јачање те Алтернативе је проузроковало да Ангела Меркел абдицира. Она не мора да изгуби изборе, тамо ствари нису као код нас да се игра на живот и смрт, да се владари држе до посљедњег момента, па да се са власти скидају револуцијама и нема средњег рјешења”, каже Мирослав Паровић из Народног слободарског покрета.

Државе чланице ипак остају заједно.



“Европске државе засебно у данашњем и будућем свијету у коме ће доминирати Кина, САД, не могу по било чему да им парирају. Ни економски, ни војно, ни политички... Њемачка, Француска, Италија, а да не говоримо о Чешкој или Холандији или Шпанији, не могу са великим силама. Њихов глас се не може чути”, каже Милић.

Истовремено, промијенила се и перспектива придруживања ЕУ, док јаз између држава чланица и кандидата постаје све већи.

“Да ли ћемо постати чланови ЕУ или не, више апсолутно не зависи од нас, већ искључиво од држава чланица. У крајњој линији, државе попут Француске или Холандије су најавиле да ће расписивати референдуме за свако будуће проширење ЕУ. У таквим околностима нико у Бриселу нема право да нам приговара уколико ми користимо неке друге прилике које нам се указују. Остајемо на европском путу, али и развијамо односе са Русијом и Кином”, наводи Немања Старовић из Центра за друштвену стабилност.

С друге стране, Милић каже да друштво избјегава ререформе - да претварамо друштво да личи на европско, а да потом говоримо да неће да нас приме у ЕУ, иако су примили Бугарску и Румунију.

“То су негативни примјери које неће понављати”, каже он.

“Данашња ЕУ од нас очекује да кажемо да смо геноцидни – то значи реформа, да се одрекнемо Косова и Метохије – то значи реформа, да се одрекнемо тежње да објединимо српски кутурни простор у неку државну заједницу – то значи реформа, да сами скршимо до краја и оно што сада имамо од компаративних предности привреде – то значи реформа, да кажемо да нећемо кинеске инвестиције, већ да питамо Брисел за кинеске инвестиције итд, све су то реформе ЕУ”, јасан је Паровић.

Оно што је сигурно, јесте да српски народ представља дио европске цивилизације која је заснована на грчкој филозофији, римском праву и хришћанској етици, а дио тога је и Русија, речено је у емисији Глобално БН ТВ.



БН ТВ

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Освит

15.05.2019 21:20

Довољно је погледати наслове на порталима ове земље и схватити да је спаковати кофере и побјеци одавде једина опција.Да није бас тако ,и да се овдје мозе добро зивјети ако сте изван сапе корумпиране политицке елите показују неки примјери.Дајте мало позитивних вјести, напримјер фабрика у Градисци Јесинград коју су преузели Италијани запосљавају преко 200 радника,раде искљуциво за извоз имају минималну плату 1000 марака а добри мајстори зарадују и до 3000.То је гледано са свих аспеката вазнија вијест него све заједно које обрадују насе корумпиране политицаре.Они толико зла наносе овом народу да би их и медији требали игнорисати у највецој могуцој мјери.Доста сте прицали о умирању поцните писати о зивоту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

15.05.2019 22:26

Мјењам све политицаре, политицке струцњаке и политицке коментаторе на Балкану за једног бравара

ОДГОВОРИТЕ