Nema promjene politike EU

Nema promjene politike Evropske unije nakon majskih izbora za evropske institucije, poručili su sagovornici u emisiji “Globalno” BN televizije. Navedeno je da se očekuje porast popularnosti evroskeptika, kao i pad za socijaldemokrate, ali to neće uticati na konačan rezultat. Istovremeno, na vidiku nema fleksibilnijeg odnosa prema državama kandidatima koje su u nezavidnom položaju.

Svijet 15.05.2019 | 22:33
Nema promjene politike EU
Evropa želi da prikaže buduće izbore kao neizvjesne, iako je rezultat već poznat. Evroskeptici nemaju šanse.

“Nisu neizvjesni izbori. Proevropske partije će pobijediti. Istina, izrazita desnica, evroskeptici će dobiti na snazi i poboljšati rezultat za par desetina mandata, dok će biti i gubitaka. Najviše će izgubiti lijevi spektar – Socijaldemokrate, izrazita ljevica i desni centar”, rekao je Dimitrije Milić iz Novog trećeg puta.

Za proevropske stranke problem predstavlja samo jačanje alternativnih opcija. Dokaz za to je uspjeh Alternative za Njemačku.

“Samo jačanje te Alternative je prouzrokovalo da Angela Merkel abdicira. Ona ne mora da izgubi izbore, tamo stvari nisu kao kod nas da se igra na život i smrt, da se vladari drže do posljednjeg momenta, pa da se sa vlasti skidaju revolucijama i nema srednjeg rješenja”, kaže Miroslav Parović iz Narodnog slobodarskog pokreta.

Države članice ipak ostaju zajedno.



“Evropske države zasebno u današnjem i budućem svijetu u kome će dominirati Kina, SAD, ne mogu po bilo čemu da im pariraju. Ni ekonomski, ni vojno, ni politički... Njemačka, Francuska, Italija, a da ne govorimo o Češkoj ili Holandiji ili Španiji, ne mogu sa velikim silama. Njihov glas se ne može čuti”, kaže Milić.

Istovremeno, promijenila se i perspektiva pridruživanja EU, dok jaz između država članica i kandidata postaje sve veći.

“Da li ćemo postati članovi EU ili ne, više apsolutno ne zavisi od nas, već isključivo od država članica. U krajnjoj liniji, države poput Francuske ili Holandije su najavile da će raspisivati referendume za svako buduće proširenje EU. U takvim okolnostima niko u Briselu nema pravo da nam prigovara ukoliko mi koristimo neke druge prilike koje nam se ukazuju. Ostajemo na evropskom putu, ali i razvijamo odnose sa Rusijom i Kinom”, navodi Nemanja Starović iz Centra za društvenu stabilnost.

S druge strane, Milić kaže da društvo izbjegava rereforme - da pretvaramo društvo da liči na evropsko, a da potom govorimo da neće da nas prime u EU, iako su primili Bugarsku i Rumuniju.

“To su negativni primjeri koje neće ponavljati”, kaže on.

“Današnja EU od nas očekuje da kažemo da smo genocidni – to znači reforma, da se odreknemo Kosova i Metohije – to znači reforma, da se odreknemo težnje da objedinimo srpski kuturni prostor u neku državnu zajednicu – to znači reforma, da sami skršimo do kraja i ono što sada imamo od komparativnih prednosti privrede – to znači reforma, da kažemo da nećemo kineske investicije, već da pitamo Brisel za kineske investicije itd, sve su to reforme EU”, jasan je Parović.

Ono što je sigurno, jeste da srpski narod predstavlja dio evropske civilizacije koja je zasnovana na grčkoj filozofiji, rimskom pravu i hrišćanskoj etici, a dio toga je i Rusija, rečeno je u emisiji Globalno BN TV.



BN TV

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Osvit

15.05.2019 21:20

Dovoljno je pogledati naslove na portalima ove zemlje i shvatiti da je spakovati kofere i pobjeci odavde jedina opcija.Da nije bas tako ,i da se ovdje moze dobro zivjeti ako ste izvan sape korumpirane politicke elite pokazuju neki primjeri.Dajte malo pozitivnih vjesti, naprimjer fabrika u Gradisci Jesingrad koju su preuzeli Italijani zaposljavaju preko 200 radnika,rade iskljucivo za izvoz imaju minimalnu platu 1000 maraka a dobri majstori zaraduju i do 3000.To je gledano sa svih aspekata vaznija vijest nego sve zajedno koje obraduju nase korumpirane politicare.Oni toliko zla nanose ovom narodu da bi ih i mediji trebali ignorisati u najvecoj mogucoj mjeri.Dosta ste pricali o umiranju pocnite pisati o zivotu.

ODGOVORITE
Name

re

15.05.2019 22:26

Mjenjam sve politicare, politicke strucnjake i politicke komentatore na Balkanu za jednog bravara

ODGOVORITE