ЕУ може направити грешку на Балкану

ЕУ не би требало да одустане од Балкана, а неиспуњена обећања о чланству би могла да ослабе умерене и реформске струје у региону, оценио је "Фајненшел тајмс".

Свијет 15.05.2019 | 21:31
ЕУ може направити грешку на Балкану
ЕУ би могла да учини једну историјску грешку на Балкану, јер лидери Уније на самиту у јуну треба да одлуче о приступним преговорима са Албанијом и Северном Македонијом. Одлука треба да буде једногласна, али неке земље попут Француске и Холандије оклевају са наредном фазом проширења Уније, навео је ФТ.

Французи желе да се ЕУ фокусира на своје реформе, јачање зоне евра и избегавање мера које би могле да јачају националистичке и популистичке струје. Међутим, то би могло да се окрене против Уније, која сматра да Балкан држи под контролом, сматра ФТ.

Британски лист наводи пример решавања спора између Северне Македоније и Грчке, чиме је Скопље показало да одустаје од ултранационализма претходника. Народ Северне Македоније можда ће се запитати да ли ц́е ЕУ икада отворити своја врата ако храбра дипломатија и вешто управљање националним димензијама конфликта око имена не буду награђени приступним преговорима, навео је лист.

Такво кашњење би одложило реформе у Северној Македонији, поткопало борбу против корупције и организираног криминала, а то би могло да оживи и македонски шовинизам, оцењује лист.

"Ако врата ЕУ остану затворена, умерене струје могу да буду дискредитоване. Међутим, постоји и опасност да врата буду отворена Северној Македонији, а Албанија буде остављена да још чека. Таква иницијатива би бацила уље на вратру паналбанског национализма", наводи ФТ и додаје да би постојао ризик од експлицитнијег оживљавања идеје "велике Албаније".

Британски лист у даљој анализи сматра да би такав сценарио додатно подрило напоре о решавању питања између Београда и Приштине и појачало тензије између Бошњака, Хрватска и Срба у БиХ.

"Ако се појача регионална нестабилност због стидљивости ЕУ, тада ће се створити погодно тло за страно мешање", додаје лист наводећи утицаје Русије, Турске и Кине.

Они који критикују проширење ЕУ у праву су кад кажу да је у балканским земљама квалитет демократије и правне државе нижи у односу на норме ЕУ. Али ће поверење региона у ЕУ и ентузијазам њеног народа за тешке реформе неопходне за чланство, бити умањени ако ЕУ на самиту у јуну не упути позитиван сигнал, додао је британски лист.

(Бета)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Симо

15.05.2019 19:34

Они јесу направили греску цим су додика довели на власт са нато тенковима .

ОДГОВОРИТЕ
Name

007 Бонд

15.05.2019 20:40

Нису га Европљани довели- него Американци. И Американци га и не дају. ...Он прича оно што му кажу да прича. Он ради оно што му они кажу да ради. ...Џабе вам све, остаће вам до даљњег, јер такав какав је био најбољи избор по њима. ... Кад му кажу: ,,Додиче, пуштај референдум за незавиисност Републике Српске'' - он ће референдум пустити, и нико неће смети ни да зуцне, а не још да гледа неког кроз нишан.

Name

Кола

15.05.2019 19:48

Неце,неце

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕНК

15.05.2019 20:18

НАЈВЕЋА ГРЕШКА ЕУ И НАТО ЈЕ ПОСТАВЉАЊЕ ДОДИКА И ЊЕГОВО УЗДИЗАЊЕ. ДОДИК ЈЕ НАЈВЕЋЕ ЗЛО У ЕВРОПИ И СВИЈЕТУ. НИШТА НЕЋЕ УСПЈЕТИ ЕУ ДОК ДОДИК ПЉУЈЕ ПО СВИЈЕТУ И ЗВЕЦКА ОРУЖЈЕМ. ОН, СИН МУ ИГОР И КУМОВИ СВЕ СУ ПОКРАЛИ. НАРОД У РС ЈЕ БЈЕДНИЈИ НЕГО У РУАНДИ. ДОДИК НА ВЛАСТИ ЕУ ТРОШИ И БАЦА НОВАЦ СВОЈИХ ГРАЂАНА

Name

Милко

16.05.2019 05:12

Њима за информацију,велика Албанија доле вец постоји.Ако им је то велики проблем,само нека им уведу санкције какве су били наметнули Србима 90-тих.Па цес видјети како се топе цварци.Знам унапред да то они никада не би уцинили овим доле примитивцима.Ни по коју цијену.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ста си Европо доцекала

16.05.2019 07:39

Еу сама ствара проблеме . Њемацка Француска и други це имати исте проблеме ка Србија на Косову.

Name

Ре

16.05.2019 09:02

А све као вика Руси да не заузму,Руси ово Руси оно. Ја Руса не видим нигдје јер видим Кфор,Еуфор,Нато, видим базу Бондстил,видим Инцка,видим Скота али гдје су Руси?Као Руси нас коце, а и Македонија иде у Нато,Црна Гора исто. Па гдје су ти “гадни” Руси лазовцине западњачке?