EU može napraviti grešku na Balkanu

EU ne bi trebalo da odustane od Balkana, a neispunjena obećanja o članstvu bi mogla da oslabe umerene i reformske struje u regionu, ocenio je "Fajnenšel tajms".

Svijet 15.05.2019 | 21:31
EU može napraviti grešku na Balkanu
EU bi mogla da učini jednu istorijsku grešku na Balkanu, jer lideri Unije na samitu u junu treba da odluče o pristupnim pregovorima sa Albanijom i Severnom Makedonijom. Odluka treba da bude jednoglasna, ali neke zemlje poput Francuske i Holandije oklevaju sa narednom fazom proširenja Unije, naveo je FT.

Francuzi žele da se EU fokusira na svoje reforme, jačanje zone evra i izbegavanje mera koje bi mogle da jačaju nacionalističke i populističke struje. Međutim, to bi moglo da se okrene protiv Unije, koja smatra da Balkan drži pod kontrolom, smatra FT.

Britanski list navodi primer rešavanja spora između Severne Makedonije i Grčke, čime je Skoplje pokazalo da odustaje od ultranacionalizma prethodnika. Narod Severne Makedonije možda će se zapitati da li će EU ikada otvoriti svoja vrata ako hrabra diplomatija i vešto upravljanje nacionalnim dimenzijama konflikta oko imena ne budu nagrađeni pristupnim pregovorima, naveo je list.

Takvo kašnjenje bi odložilo reforme u Severnoj Makedoniji, potkopalo borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, a to bi moglo da oživi i makedonski šovinizam, ocenjuje list.

"Ako vrata EU ostanu zatvorena, umerene struje mogu da budu diskreditovane. Međutim, postoji i opasnost da vrata budu otvorena Severnoj Makedoniji, a Albanija bude ostavljena da još čeka. Takva inicijativa bi bacila ulje na vratru panalbanskog nacionalizma", navodi FT i dodaje da bi postojao rizik od eksplicitnijeg oživljavanja ideje "velike Albanije".

Britanski list u daljoj analizi smatra da bi takav scenario dodatno podrilo napore o rešavanju pitanja između Beograda i Prištine i pojačalo tenzije između Bošnjaka, Hrvatska i Srba u BiH.

"Ako se pojača regionalna nestabilnost zbog stidljivosti EU, tada će se stvoriti pogodno tlo za strano mešanje", dodaje list navodeći uticaje Rusije, Turske i Kine.

Oni koji kritikuju proširenje EU u pravu su kad kažu da je u balkanskim zemljama kvalitet demokratije i pravne države niži u odnosu na norme EU. Ali će poverenje regiona u EU i entuzijazam njenog naroda za teške reforme neophodne za članstvo, biti umanjeni ako EU na samitu u junu ne uputi pozitivan signal, dodao je britanski list.

(Beta)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Simo

15.05.2019 19:34

Oni jesu napravili gresku cim su dodika doveli na vlast sa nato tenkovima .

ODGOVORITE
Name

007 Бонд

15.05.2019 20:40

Нису га Европљани довели- него Американци. И Американци га и не дају. ...Он прича оно што му кажу да прича. Он ради оно што му они кажу да ради. ...Џабе вам све, остаће вам до даљњег, јер такав какав је био најбољи избор по њима. ... Кад му кажу: ,,Додиче, пуштај референдум за незавиисност Републике Српске'' - он ће референдум пустити, и нико неће смети ни да зуцне, а не још да гледа неког кроз нишан.

Name

Kola

15.05.2019 19:48

Nece,nece

ODGOVORITE
Name

TENK

15.05.2019 20:18

NAJVEĆA GREŠKA EU I NATO JE POSTAVLJANJE DODIKA I NJEGOVO UZDIZANJE. DODIK JE NAJVEĆE ZLO U EVROPI I SVIJETU. NIŠTA NEĆE USPJETI EU DOK DODIK PLJUJE PO SVIJETU I ZVECKA ORUŽJEM. ON, SIN MU IGOR I KUMOVI SVE SU POKRALI. NAROD U RS JE BJEDNIJI NEGO U RUANDI. DODIK NA VLASTI EU TROŠI I BACA NOVAC SVOJIH GRAĐANA

Name

Milko

16.05.2019 05:12

Njima za informaciju,velika Albanija dole vec postoji.Ako im je to veliki problem,samo neka im uvedu sankcije kakve su bili nametnuli Srbima 90-tih.Pa ces vidjeti kako se tope cvarci.Znam unapred da to oni nikada ne bi ucinili ovim dole primitivcima.Ni po koju cijenu.

ODGOVORITE
Name

Sta si Evropo docekala

16.05.2019 07:39

Eu sama stvara probleme . Njemacka Francuska i drugi ce imati iste probleme ka Srbija na Kosovu.

Name

Re

16.05.2019 09:02

A sve kao vika Rusi da ne zauzmu,Rusi ovo Rusi ono. Ja Rusa ne vidim nigdje jer vidim Kfor,Eufor,Nato, vidim bazu Bondstil,vidim Incka,vidim Skota ali gdje su Rusi?Kao Rusi nas koce, a i Makedonija ide u Nato,Crna Gora isto. Pa gdje su ti “gadni” Rusi lazovcine zapadnjačke?