Суд одбио брисање залога Павгорда на имовину Фабрике глинице Бирач

- Окружни привредни суд у Бијељини одбио је захтјев Фабрике глинице „Бирач“ за брисање залога које на имовини фабрике, односно њеним кћеркама фирмама „Алумини“ и „Механици“ има фочански „Павгорд“.

Република Српска 15.05.2019 | 19:15
Суд одбио брисање залога Павгорда на имовину Фабрике глинице Бирач
Овај захтјев „Бирач“ је заснивао на пресуди Окружног привредног суда БиХ из априла 2017. године којом је одбијена тужба Укио банке за утврђивање основаности 155 милиона КМ потраживања од ФГ „Бирач“ и заложних права које има у повезаним фирма ФГ.

С обзиром на то да су судови одбили тужбу те да је пресуда правоснажна, „Бирач“ је поднио захтјев да се бришу залоге које на удјелима у кћеркама фирмама ФГ „Бирача“ – „Алумини“ и „Механици“ има „Павгорд“, који је раније купио потраживања Укио банке од ФГ.

„Одбија се приједлог ФГ „Бирач“ у стечају за доношење рјешења којим се брише уписана залога на удјелима у друштвима ’Алумина’ и ’Механика’“, наведено је у рјешењу суда од 8. маја.

У образложењу рјешења суд је навео да је пресудом из 2017. године одлучено да Укио банка нема статус разлучног повјериоца ФГ „Бирач“, али да то не може бити основ за брисање или измјену регистрације у регистру залога у којем је „Павгорд“ уписан као заложни повјерилац.



"Одредбом Оквирног закона о залозима таксативно су набројани разлози из којих се може поднијети писмени захтјев за измјену односно брисање регистрације, чију је основаност, по оцјени овог суда, потребно утврдити исходовањем правоснажних судских одлука у одговарајућим судским поступцима о чему евидентно није расправљано пресудом овог суда“, наведено је у образложењу.

„Павгорд“ је 2015. године купио 155 милиона КМ потраживања Укио банке од Фабрике глинице Бирач у стечају, а та потраживања покушава да наплати од њених кћерки фирми – „Алумине“ и „Механике“.

Укио банка је на основу кредита датих од 2003. до 2011. године повезаним литванским предузећима која су као и “Алумина” пословала у саставу Фабрике глинице “Бирач”, у којој је покренут стечај, потраживала 155 милиона марака, а тај дуг “Павгорд” је раније откупио за 6,4 милиона евра. У међувремену је утврђено да потраживања „Павгорда“ износе 122 милиона КМ, а Основни суд у Зворнику је недавно донио рјешење којим је Фабрика глинице “Бирач” обавезана да “Павгорду” плати више од 122 милиона КМ, а извршење овог потраживања спроводи се преузимањем “Алумине”.



(Цапитал)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

постени

15.05.2019 17:26

ја доброг бизнисмена велики је он капацитет хахаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

боже сачувај

16.05.2019 00:11

Галсај,само гласај,што више будете гласали за ове све ћете више бити жељни дјеце која ће отићи одавде,а ви све бједнији и биједнији,браво Бирач!Ове сте фабрике и ставарали генерацијама,борили у рату да одбраните,да би Додик то са својим мафијашима раскамчио за неколико дана.Честитам и срећан вам био Павгорд и Батагон,уф замало да заборавим врлог премијера,и њега вам честитам.Жуив био Вишковићу до последње капи крви овог народа.

Name

ре

16.05.2019 13:12

"Борили у рату да сацувате",....реце....

Name

ов

15.05.2019 17:32

добар бизнис поздрав само напред

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ратник

15.05.2019 17:41

Докле висе ова играрија?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идемо у пропаст

15.05.2019 18:21

За 6,5 милиона купио 155 мил. Смрди до Лактаса .Наравно судови у слузби Његовој.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

15.05.2019 19:53

Знам да се неки дуг мозе купити за рецимо 50-60 и висе посто од своје вриједности, али да се за 6,4 милиона евра мозе купити дуг од 155 милиона КМ, то је малтене као поклон. Овога нема ни у Америци! Да толико богатство, а које се процјењује на стотине И стотине милиона КМ, ако не и висе, оде такореци за кикирики. Не зна се ста је уносније за самога купца у овом слуцају, да ли сам дуг, који вриједи много висе од датих пара или фирма тј. Имовина фирме, која вриједи много висе И од тог много висе. Сва логика овог свијета, у овом слуцају, губи на знацају. Корупција до неба, а судови немоцни, као и сами корумпирани, цим овакве ствари пролазе, а да притом нико од истих да се поцесе по глави.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ФОЧА

15.05.2019 20:28

БИСЕРКА КОЛИКО СИ ДОБИЛА НАГРАДЕ ОД ПАВГРАДА ТИ И ЈОВИЧИЋ МИНИСТАР МУПА ТЕНДЕР ВИСОКО,ТЕГЕЛТИЈА. ЏОМБИЋ ПЛАТИ ИНВАЛИДЕТОМ. КАКТУСУ

Name

Ре

16.05.2019 06:19

По свему томе види се да је ту било велике корупције, и да власт на то све жмири или неко од њих има ту учешће.

Name

Логично, не

16.05.2019 05:04

Мислим да је ово у потпуности логично, не. Прогласиш дуг неважећим, а залоге за тај неважећи дуг оставиш на снази, логично, не. Кажу да људи из Бирача добро бришу прозоре по Њемачкој и Словенији, логично.

ОДГОВОРИТЕ