Sud odbio brisanje zaloga Pavgorda na imovinu Fabrike glinice Birač

- Okružni privredni sud u Bijeljini odbio je zahtjev Fabrike glinice „Birač“ za brisanje zaloga koje na imovini fabrike, odnosno njenim kćerkama firmama „Alumini“ i „Mehanici“ ima fočanski „Pavgord“.

Republika Srpska 15.05.2019 | 19:15
Sud odbio brisanje zaloga Pavgorda na imovinu Fabrike glinice Birač
Ovaj zahtjev „Birač“ je zasnivao na presudi Okružnog privrednog suda BiH iz aprila 2017. godine kojom je odbijena tužba Ukio banke za utvrđivanje osnovanosti 155 miliona KM potraživanja od FG „Birač“ i založnih prava koje ima u povezanim firma FG.

S obzirom na to da su sudovi odbili tužbu te da je presuda pravosnažna, „Birač“ je podnio zahtjev da se brišu zaloge koje na udjelima u kćerkama firmama FG „Birača“ – „Alumini“ i „Mehanici“ ima „Pavgord“, koji je ranije kupio potraživanja Ukio banke od FG.

„Odbija se prijedlog FG „Birač“ u stečaju za donošenje rješenja kojim se briše upisana zaloga na udjelima u društvima ’Alumina’ i ’Mehanika’“, navedeno je u rješenju suda od 8. maja.

U obrazloženju rješenja sud je naveo da je presudom iz 2017. godine odlučeno da Ukio banka nema status razlučnog povjerioca FG „Birač“, ali da to ne može biti osnov za brisanje ili izmjenu registracije u registru zaloga u kojem je „Pavgord“ upisan kao založni povjerilac."Odredbom Okvirnog zakona o zalozima taksativno su nabrojani razlozi iz kojih se može podnijeti pismeni zahtjev za izmjenu odnosno brisanje registracije, čiju je osnovanost, po ocjeni ovog suda, potrebno utvrditi ishodovanjem pravosnažnih sudskih odluka u odgovarajućim sudskim postupcima o čemu evidentno nije raspravljano presudom ovog suda“, navedeno je u obrazloženju.

„Pavgord“ je 2015. godine kupio 155 miliona KM potraživanja Ukio banke od Fabrike glinice Birač u stečaju, a ta potraživanja pokušava da naplati od njenih kćerki firmi – „Alumine“ i „Mehanike“.

Ukio banka je na osnovu kredita datih od 2003. do 2011. godine povezanim litvanskim preduzećima koja su kao i “Alumina” poslovala u sastavu Fabrike glinice “Birač”, u kojoj je pokrenut stečaj, potraživala 155 miliona maraka, a taj dug “Pavgord” je ranije otkupio za 6,4 miliona evra. U međuvremenu je utvrđeno da potraživanja „Pavgorda“ iznose 122 miliona KM, a Osnovni sud u Zvorniku je nedavno donio rješenje kojim je Fabrika glinice “Birač” obavezana da “Pavgordu” plati više od 122 miliona KM, a izvršenje ovog potraživanja sprovodi se preuzimanjem “Alumine”.(Capital)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

posteni

15.05.2019 19:26

ja dobrog biznismena veliki je on kapacitet hahaha

ODGOVORITE
Name

bože sačuvaj

16.05.2019 02:11

Galsaj,samo glasaj,što više budete glasali za ove sve ćete više biti željni djece koja će otići odavde,a vi sve bjedniji i bijedniji,bravo Birač!Ove ste fabrike i stavarali generacijama,borili u ratu da odbranite,da bi Dodik to sa svojim mafijašima raskamčio za nekoliko dana.Čestitam i srećan vam bio Pavgord i Batagon,uf zamalo da zaboravim vrlog premijera,i njega vam čestitam.Žuiv bio Viškoviću do poslednje kapi krvi ovog naroda.

Name

re

16.05.2019 15:12

"Borili u ratu da sacuvate",....rece....

Name

ov

15.05.2019 19:32

dobar biznis pozdrav samo napred

ODGOVORITE
Name

Ratnik

15.05.2019 19:41

Dokle vise ova igrarija?

ODGOVORITE
Name

Idemo u propast

15.05.2019 20:21

Za 6,5 miliona kupio 155 mil. Smrdi do Laktasa .Naravno sudovi u sluzbi Njegovoj.

ODGOVORITE
Name

Direkt

15.05.2019 21:53

Znam da se neki dug moze kupiti za recimo 50-60 i vise posto od svoje vrijednosti, ali da se za 6,4 miliona evra moze kupiti dug od 155 miliona KM, to je maltene kao poklon. Ovoga nema ni u Americi! Da toliko bogatstvo, a koje se procjenjuje na stotine I stotine miliona KM, ako ne i vise, ode takoreci za kikiriki. Ne zna se sta je unosnije za samoga kupca u ovom slucaju, da li sam dug, koji vrijedi mnogo vise od datih para ili firma tj. Imovina firme, koja vrijedi mnogo vise I od tog mnogo vise. Sva logika ovog svijeta, u ovom slucaju, gubi na znacaju. Korupcija do neba, a sudovi nemocni, kao i sami korumpirani, cim ovakve stvari prolaze, a da pritom niko od istih da se pocese po glavi.

ODGOVORITE
Name

FOČA

15.05.2019 22:28

BISERKA KOLIKO SI DOBILA NAGRADE OD PAVGRADA TI I JOVIČIĆ MINISTAR MUPA TENDER VISOKO,TEGELTIJA. DŽOMBIĆ PLATI INVALIDETOM. KAKTUSU

Name

Ре

16.05.2019 08:19

По свему томе види се да је ту било велике корупције, и да власт на то све жмири или неко од њих има ту учешће.

Name

Logično, ne

16.05.2019 07:04

Mislim da je ovo u potpunosti logično, ne. Proglasiš dug nevažećim, a zaloge za taj nevažeći dug ostaviš na snazi, logično, ne. Kažu da ljudi iz Birača dobro brišu prozore po Njemačkoj i Sloveniji, logično.

ODGOVORITE