Влада ће пружити адекватну помоћ

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је данас током посјете општини Костајница да ће Влада пружити помоћ локалним заједницама погођеним поплавама.

Република Српска 15.05.2019 | 16:40
Влада ће пружити адекватну помоћ
Вишковић је рекао да ће, када прође кризна ситуација, локалне заједнице са својим комисијама процијенити штету и тада ће се тачно знати на који начин ће се помоћи локалним заједницама како би оне могле испоштовати људе и привредне субјекте ангажоване са механизацијом и људством, те како би се разумно подијелили трошкови.

Он је изјавио новинарима да су поплаве које су задесиле Српску протеклих дана најављене и да је Цивилна заштита већ 8. маја упозорила све начелнике и градоначелнике да обрате пажњу и да прате ситуацију, те да су институције реаговале на вријеме. Према његовим ријечима, заштићени су, прије свега, људски животи и материјална добра.

– Има штете на пољопривредном земљишту, има и поплављених објеката и Влада Српске ће из Фонда солидарности помоћи поплављеним локалним заједницама и њиховом становништву да колико-толико ублаже посљедице поплава. Морамо бити реални и поштени и рећи да се не може очекивати да се у потпуности исплати штета јер она ће вјероватно бити милионска, али сигурно нећемо ниједну нашу локалну заједницу оставити без помоћи – рекао је Вишковић.

Премијер Републике Српске је обишао Улицу Ранка Шипке коју је поплавила ријека Уна, те поток Тавија који је регулисан уз помоћ Владе Републике Српске и нагласио значај изградње оваквих објеката. 

– Да којим случај овај објекат није изграђен ми бисмо данас овдје имали ситуацију да читав град буде под водом и ово је начин како се борити против поплава – истакао је Вишковић, додајући да је Влада Српске протеклих година доста уложила у заштиту од поплава.

Он је навео да су приоритет биле високе воде као што су Сава и Дрина и најавио за неколико дана у Требињу разговоре са представницима Свјетске банке за обнову и развој како би се реализовали нови пројекти водозаштите да би се неке будуће непогоде могле држати под контролом.

Начелник општине Костајница Драго Бундало рекао је да ванредне мјере одбране од поплава на подручју ове општине остају на снази, иако је тренутна ситуација релативно добра.

– Ми смо преживјели изливање ријеке Стригове која се повукла у корито, а остале бујичне рјечице су овај пут биле мирне захваљујући Влади Републике Српске уз чију помоћ смо урадили регулацију рјечице Тавије – рекао је Бундало.

Он је додао да се сада прати ријека Уна која је поплавила пољопривредно земљиште, 20 кућа и пратеће објекте, те изразио наду да ће Влада Српске имати разумијевања и пружити помоћ мањим општинама финансијски или горивом које треба да буде надокнађено субјектима који су помагали за вријеме поплаве и који ће помагати у санацији након што се вода повуче.

(Срна)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Били

15.05.2019 14:51

0вај Бундало цијело вријеме ради против СДС-а лизе .... Павицу и Додику ради лицног интереса, то знају и птице на грани а овамо глуми велкког србина. Фујјјјј

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па зар

15.05.2019 15:31

Па зар не рече јуче да нема поплава,шта сада обилази?

Name

брецало

15.05.2019 14:58

Овај цовјек је ко додик на сваком се мјесту појављује слика обецава само лазе науцијо га миле вепар идите смилим богом висе досаде једне

ОДГОВОРИТЕ
Name

За брецало

15.05.2019 16:02

А ко други це доц ако не премијер да види стете бас је њему до сликања и какву корист има од сликања? Вама смета сто це влада помоц да се то санира а изгледа да и то не ваља

Name

Ре За Брецало

15.05.2019 17:18

хоце, помоци це, као сто је помагала до сада. Неке људе мозес преварити једном, па и двапут, али само будалу мозес преварити сто пута на исту фору. У којој си ти групи, закљуци сам.

Name

Даре

15.05.2019 15:12

Шта паницис.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Жико

15.05.2019 15:53

Неписмен. Каква власт такав премијер. Катастрофа. Дје овај рођен?

Name

Јасно

15.05.2019 15:41

Видје ли да има поплаве,а ти дзаба писао онај виртуелни извјестај унапријед,подговорио те сеф Рајко да те намагарци.Ниси узео у обзир да је негов слуцај испод земље!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Костајница

15.05.2019 16:52

Требао је обући бијеле чизмице.

Name

За Костајницу

15.05.2019 17:44

Е бозе бозе каквих мозгова

Name

Бања лука

15.05.2019 16:03

МУТАВИ ВИСКОВИЦ КАЗЕ РИЈЕСИЦУ ЈА КАД СЕ ВРАТИМ У ВЛАДУ ТИХ 30 МЕТАРА СПОРНИХ ДА НАСИП БУДЕ ОК А ЉУДИМА СВЕ ПОПЛАВИЛО ПО ДРУГИ ПУТ ПРИЈЕ ПАР ДАНА КАЗЕ НЕМА БРИГЕ СВЕ ЈЕ ПОД КОНТРОЛОМ ЦЕМУ ПАНИКА А СТА ЈЕ САД ОВО ИМА ЛИ ОСТАВКЕ КРЕТЕНУ СЕОСКИ НЕПИСМЕНИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗА Б. ЛУКУ

15.05.2019 18:52

СПАШАВАЈ ТЕ ВИШКОВИЋА ОН ЈЕ ТОТАЛНО ДЕЗАВУИСАН ОД ДОДИКА, ЖЕЉКЕ, ЛУКАЧА. САМ ЈЕ НЕМА ПОДРШКЕ НИ ОД СВОЈЕ СЕКТЕ У СКУПШТИНИ. НЕГОВУ ФУНКЦИЈУ ОБАВЉА КАРАН, ТЕГЕЛТИЈА ТАЈНО У МРКОЊИЋУ, ЋЕРАНИЋ. ВИШКОВИЋУ СПАШАВАЈ ГЛАВУ.

Name

Теско

15.05.2019 18:46

Јадан , да ти некоме мозес помоци , не мозес ти куме помоци нити сам себи , а камоли неком другом , уосталом и рекао си да је све под контролом и да нема опасности , мора да ти је неко дојавио да је ипак падала киса , и то у изобиљу , зато помози прво сам себи !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Самира

15.05.2019 19:58

као и све досад и бјела чизмица је обећавала па ништа. Нико се с лажи није удавио па ни ти црни радоване. фуууј багро једна срам вас било!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

МД9

15.05.2019 20:57

Нема поплаве у Рс ,у Модрици раде насип 3 дана само Бог спасио насеље Добор перу паре умјесто да оцисте Босну од Самца ДО Добоја све це ријесити ? А ко би узе паре од ове биједе сваке 4 године опстина Модрица се хвали да је влада дала 12 милона марака за насип дузине 1800 метара висине 2 метра бозе мој ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

15.05.2019 21:17

Аха. Као сто су досад прузили адекватну помоц. Нису обестетили ни многе за поплаве из 2014, бас као ни многе за поплаве из 2010 у Семберији, кад није било ни тих фамозних картица, а вец планирају да зајебу многе људе и по треци пут: први пут многе Семберске домацине, други пут многе Добојлије, а сада им се пруза прилика да зезну и многе људе око Бања Луке. Остаје им јос Подриње, Романију и Истоцну Херцеговину да заврну па да буде комплет. За кога народ гласа тј. неки гласају, добро смо и зиви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Како да не

16.05.2019 08:11

Помоћи ће наравно. Али само док се пресаберу, подвуку црту, излистају 'своје' општине, консултују првога међу неједнакима, па како он рекне тако ће да бидне. И тим локо заједницама ће дати понешто, нема за све (Шипово свакако добива). Осталима ко је крив што су политички слепци, што страњају и у кост хазјајина ударају.

ОДГОВОРИТЕ