Vlada će pružiti adekvatnu pomoć

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je danas tokom posjete opštini Kostajnica da će Vlada pružiti pomoć lokalnim zajednicama pogođenim poplavama.

Republika Srpska 15.05.2019 | 16:40
Vlada će pružiti adekvatnu pomoć
Višković je rekao da će, kada prođe krizna situacija, lokalne zajednice sa svojim komisijama procijeniti štetu i tada će se tačno znati na koji način će se pomoći lokalnim zajednicama kako bi one mogle ispoštovati ljude i privredne subjekte angažovane sa mehanizacijom i ljudstvom, te kako bi se razumno podijelili troškovi.

On je izjavio novinarima da su poplave koje su zadesile Srpsku proteklih dana najavljene i da je Civilna zaštita već 8. maja upozorila sve načelnike i gradonačelnike da obrate pažnju i da prate situaciju, te da su institucije reagovale na vrijeme. Prema njegovim riječima, zaštićeni su, prije svega, ljudski životi i materijalna dobra.

– Ima štete na poljoprivrednom zemljištu, ima i poplavljenih objekata i Vlada Srpske će iz Fonda solidarnosti pomoći poplavljenim lokalnim zajednicama i njihovom stanovništvu da koliko-toliko ublaže posljedice poplava. Moramo biti realni i pošteni i reći da se ne može očekivati da se u potpunosti isplati šteta jer ona će vjerovatno biti milionska, ali sigurno nećemo nijednu našu lokalnu zajednicu ostaviti bez pomoći – rekao je Višković.

Premijer Republike Srpske je obišao Ulicu Ranka Šipke koju je poplavila rijeka Una, te potok Tavija koji je regulisan uz pomoć Vlade Republike Srpske i naglasio značaj izgradnje ovakvih objekata. 

– Da kojim slučaj ovaj objekat nije izgrađen mi bismo danas ovdje imali situaciju da čitav grad bude pod vodom i ovo je način kako se boriti protiv poplava – istakao je Višković, dodajući da je Vlada Srpske proteklih godina dosta uložila u zaštitu od poplava.

On je naveo da su prioritet bile visoke vode kao što su Sava i Drina i najavio za nekoliko dana u Trebinju razgovore sa predstavnicima Svjetske banke za obnovu i razvoj kako bi se realizovali novi projekti vodozaštite da bi se neke buduće nepogode mogle držati pod kontrolom.

Načelnik opštine Kostajnica Drago Bundalo rekao je da vanredne mjere odbrane od poplava na području ove opštine ostaju na snazi, iako je trenutna situacija relativno dobra.

– Mi smo preživjeli izlivanje rijeke Strigove koja se povukla u korito, a ostale bujične rječice su ovaj put bile mirne zahvaljujući Vladi Republike Srpske uz čiju pomoć smo uradili regulaciju rječice Tavije – rekao je Bundalo.

On je dodao da se sada prati rijeka Una koja je poplavila poljoprivredno zemljište, 20 kuća i prateće objekte, te izrazio nadu da će Vlada Srpske imati razumijevanja i pružiti pomoć manjim opštinama finansijski ili gorivom koje treba da bude nadoknađeno subjektima koji su pomagali za vrijeme poplave i koji će pomagati u sanaciji nakon što se voda povuče.

(Srna)

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

Bili

15.05.2019 16:51

0vaj Bundalo cijelo vrijeme radi protiv SDS-a lize .... Pavicu i Dodiku radi licnog interesa, to znaju i ptice na grani a ovamo glumi velkkog srbina. Fujjjjj

ODGOVORITE
Name

Pa zar

15.05.2019 17:31

Pa zar ne reče juče da nema poplava,šta sada obilazi?

Name

brecalo

15.05.2019 16:58

Ovaj covjek je ko dodik na svakom se mjestu pojavljuje slika obecava samo laze naucijo ga mile vepar idite smilim bogom vise dosade jedne

ODGOVORITE
Name

Za brecalo

15.05.2019 18:02

A ko drugi ce doc ako ne premijer da vidi stete bas je njemu do slikanja i kakvu korist ima od slikanja? Vama smeta sto ce vlada pomoc da se to sanira a izgleda da i to ne valja

Name

Re Za Brecalo

15.05.2019 19:18

hoce, pomoci ce, kao sto je pomagala do sada. Neke ljude mozes prevariti jednom, pa i dvaput, ali samo budalu mozes prevariti sto puta na istu foru. U kojoj si ti grupi, zakljuci sam.

Name

Dare

15.05.2019 17:12

Šta panicis.

ODGOVORITE
Name

Žiko

15.05.2019 17:53

Nepismen. Kakva vlast takav premijer. Katastrofa. Dje ovaj rođen?

Name

Jasno

15.05.2019 17:41

Vidje li da ima poplave,a ti dzaba pisao onaj virtuelni izvjestaj unaprijed,podgovorio te sef Rajko da te namagarci.Nisi uzeo u obzir da je negov slucaj ispod zemlje!

ODGOVORITE
Name

Kostajnica

15.05.2019 18:52

Trebao je obući bijele čizmice.

Name

Za Kostajnicu

15.05.2019 19:44

E boze boze kakvih mozgova

Name

Banja luka

15.05.2019 18:03

MUTAVI VISKOVIC KAZE RIJESICU JA KAD SE VRATIM U VLADU TIH 30 METARA SPORNIH DA NASIP BUDE OK A LJUDIMA SVE POPLAVILO PO DRUGI PUT PRIJE PAR DANA KAZE NEMA BRIGE SVE JE POD KONTROLOM CEMU PANIKA A STA JE SAD OVO IMA LI OSTAVKE KRETENU SEOSKI NEPISMENI

ODGOVORITE
Name

ZA B. LUKU

15.05.2019 20:52

SPAŠAVAJ TE VIŠKOVIĆA ON JE TOTALNO DEZAVUISAN OD DODIKA, ŽELJKE, LUKAČA. SAM JE NEMA PODRŠKE NI OD SVOJE SEKTE U SKUPŠTINI. NEGOVU FUNKCIJU OBAVLJA KARAN, TEGELTIJA TAJNO U MRKONJIĆU, ĆERANIĆ. VIŠKOVIĆU SPAŠAVAJ GLAVU.

Name

Tesko

15.05.2019 20:46

Jadan , da ti nekome mozes pomoci , ne mozes ti kume pomoci niti sam sebi , a kamoli nekom drugom , uostalom i rekao si da je sve pod kontrolom i da nema opasnosti , mora da ti je neko dojavio da je ipak padala kisa , i to u izobilju , zato pomozi prvo sam sebi !

ODGOVORITE
Name

Самира

15.05.2019 21:58

као и све досад и бјела чизмица је обећавала па ништа. Нико се с лажи није удавио па ни ти црни радоване. фуууј багро једна срам вас било!!!!!

ODGOVORITE
Name

MD9

15.05.2019 22:57

Nema poplave u Rs ,u Modrici rade nasip 3 dana samo Bog spasio naselje Dobor peru pare umjesto da ociste Bosnu od Samca DO Doboja sve ce rijesiti ? A ko bi uze pare od ove bijede svake 4 godine opstina Modrica se hvali da je vlada dala 12 milona maraka za nasip duzine 1800 metara visine 2 metra boze moj ?

ODGOVORITE
Name

Direkt

15.05.2019 23:17

Aha. Kao sto su dosad pruzili adekvatnu pomoc. Nisu obestetili ni mnoge za poplave iz 2014, bas kao ni mnoge za poplave iz 2010 u Semberiji, kad nije bilo ni tih famoznih kartica, a vec planiraju da zajebu mnoge ljude i po treci put: prvi put mnoge Semberske domacine, drugi put mnoge Dobojlije, a sada im se pruza prilika da zeznu i mnoge ljude oko Banja Luke. Ostaje im jos Podrinje, Romaniju i Istocnu Hercegovinu da zavrnu pa da bude komplet. Za koga narod glasa tj. neki glasaju, dobro smo i zivi.

ODGOVORITE
Name

Kako da ne

16.05.2019 10:11

Pomoći će naravno. Ali samo dok se presaberu, podvuku crtu, izlistaju 'svoje' opštine, konsultuju prvoga među nejednakima, pa kako on rekne tako će da bidne. I tim loko zajednicama će dati ponešto, nema za sve (Šipovo svakako dobiva). Ostalima ko je kriv što su politički slepci, što stranjaju i u kost hazjajina udaraju.

ODGOVORITE