Финале: Аталанта има напад, Лацио везни ред...

Одбрану ни једни ни други. . .  Преко 25. 000 навијача из Бергама стиже на римски Олимпико. Гасеприни би преко Лација могао на клупу Роме.

Фудбал 15.05.2019 | 16:34
Финале: Аталанта има напад, Лацио везни ред...
Ђан Пјеро Гасперини као Жозе Мурињо. Попут Португалца који је избацивањем свемоћне Барселоне ПепаГвардиоле из Лиге шампиона отворио широм врата Реал Мадрида, тако би италијански стручњак тријумфом у Купу Италије над Лацијом асфалтирао пут ка Тригорији. Боља визит карта за клупу Роме не постоји: елиминација градског ривала на корак од трофеја који Ђалоросима недостаје већ више од једне деценије.

Популарни Гасп је обећао да ће играти “Папу данце” (реч је о плесу Папу Гомеза чија су ауторска права била предмет велике битке адвоката Аргентинца и Аталанте приликом потписивања новог уговора) ако Аталанта освоји Куп Италије који је освојила само једном у својој историји, 1963. године.

И поред тога што се меч игра на Олимпијском стадиону, Аталанта неће имати мању подршку на трибинама од Лација: близу 25.000 тифоза Богиње ће бити на Олимпику упркос радном дану. Бергамо је на ногама и чека с нестрпљењем да се радује једном трофеју на који чека више од пола века.

Гасперини ће и вечерас играти на карту кондиционе супериорности својих играча и беспрекорне комплементарности трија Гомез – Иличић – Запата. Нападачки трозубац је упаковао у овој години 49 гол и 30 асистенција, што ће рећи да од 99 голова, колико је постигла Аталанта, више од две трећине је на овај или онај начин носило печат поменуте тројице фудбалера. Бегамаски имају и додатну мотивацију да у финалу Купа Италије пробију границу од 100 голова у сезони.

Аталанта има два хендикепа, која, истини за вољу, могу да се претворе и њену предност. Први је апсолутна новина за готово све играче Аталанте и њеног тренера: играње финала једног важног куп такмичења. Одсуство искуства је по правилу негативна околност, али фудбалска историја познаје случејаве када је “невиност” била предност у односу на прекаљеност. Други хендикеп је календар: само четири дана касније Богиња игра пресудни меч за пласман  Лигу шампиона у Торину против Јувеа.

Сви тренери и играчи ће вам јавно рећи да је најважнији меч који долази, после се размишља о следећим наступима. У идеалном свету  је заиста тако, али фудбалски не припада тој категорији. Наравно да би играчи Аталанте желели да достигну оба циља, баш као што је неизбежно да и поред трофеја за који играју вечерас не могу а да не мисле на Лигу шампиона која је, буквално, иза ћошка.

Према најавама, Гасперини има само једну недоумицу у дефанзивном реду у поставци 3-4-1-2. Испред голмана Голинија је сигуран Масијело док за два преостала места у одбрани конкуришу три играча: Манћини,Ђимшити и Паломино. На средини терена су сигурни Хатебур, Фројлер, Де Рон и Кастањ. Папу Гомез ће играти у улози офанзивног плеја са Иличићем који ће имати слободу да шпарта по десно боку и Запатом као првим шпицем.

У Риму су прилично подељени око значаја вечерашње утакмице. Једна школа мишљења сматра да би са освајањем Купа Италије Лацио спасао сезону, друга школа сматра да би са вечерашњим тријумфом сезоне била само мање горка. Наиме, део амбијента Небескоплавих је уверен да је Лацио пропустио још једну колосалну шансу да направи квалитативан скок, искористи лош моменат миланских клубова и Роме, да се пласира у Лигу шампиона. У прилог потоњем размишљању у прилог иде директно пример Аталанте која је на милиметар од Лиге шампиона.

Као што Гасперини вечерас са победом може да “овери” свој прелазак у Рому тако би и Симоне Инзагимогао са поразом да убрза завршетак своје авантуре у Формелу која траје већ више од две деценије (Инзаги је по престанку играчке каријере прошао кроз све старосне категорије Лација као тренер). Изјава тренера римског клуба да једна утакмица не би смела да одлучује о судбини једног тренера је индикативна. Добри познаваоци прилика у Формелу сведоче да су односи између председника Клаудија Лотитаи тренера на историјском минимуму и да у последњих пар месеци не постоји дијалог. Лотито се обраћаИнзагију као према било ком запосленом, формално и наредбодавно.

Око састава Лација постоје две недоумице. Луиз Фелипе и Аћерби су сигурни у дефанзинвом трочланом бедему испред Стракоше који се враћа на гол пошто је прескочио меч са Каљаријем. За трећи дрес стартера су у конкуренцији Бастос и Раду уз назнаку да је репрезентативац Анголе у предности над Румуном. На средини терена је све јасно осим уобичајене дилеме: кога на десном боку Марушића или Ромула.

Ромуло није био уверљив против Аталанте у првенству, Кастањ га је пробијао без већих проблема а код другог гола Неразура који је постигао управо Кастањ, потпуно га је заборавио. Марушић је много мање користан у нападачкој фази игре у односу на Ромула, али је прилично дисциплинованији и конкретнији у дефанзивној фази. Имајући у виду стил игре Аталанте, Београђанин још увек има шансе да се нађе у стартној постави.

Што се тиче осталих места у везној линији све је јасно. Пароло игра уместо Милинковића Савића. Сергеј се опоравио, али није довољно спреман да би почео меч против Аталанте од првог минута. Српски репрезентативац ће бити џокер на клупи Инзагија. Лејва се одморио прошлог викенда и дириговаће игром Лација. Луис Алберто и Лулић ће комплетирати линију. У шпицу ће поред Корее, тренутно играча у најбољој форми у редовима Лација, дејствовати Имобиле.

Подсетимо, Аталанта је у овој сезони оба пута победила Лацио. Најјачи адут Аталанте је њен офанзивни потенцијал, најбоља страна Лација је његов средњи ред појачан Кореом: ниједан други тим у Серији А нема везну лињиу која тако добро и ефикасно барата лоптом на средини терена. Два тима спаја чињеница да су им Ахилове пете одбране. Пре пар дана је меч одлучио Валас својим грешкама, није исључено да коначни исход поново буде одлучен грешкама дефанзиваца а не чаролијама нападача.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар