Finale: Atalanta ima napad, Lacio vezni red...

Odbranu ni jedni ni drugi. . .  Preko 25. 000 navijača iz Bergama stiže na rimski Olimpiko. Gaseprini bi preko Lacija mogao na klupu Rome.

Fudbal 15.05.2019 | 16:34
Finale: Atalanta ima napad, Lacio vezni red...
Đan Pjero Gasperini kao Žoze Murinjo. Poput Portugalca koji je izbacivanjem svemoćne Barselone PepaGvardiole iz Lige šampiona otvorio širom vrata Real Madrida, tako bi italijanski stručnjak trijumfom u Kupu Italije nad Lacijom asfaltirao put ka Trigoriji. Bolja vizit karta za klupu Rome ne postoji: eliminacija gradskog rivala na korak od trofeja koji Đalorosima nedostaje već više od jedne decenije.

Popularni Gasp je obećao da će igrati “Papu dance” (reč je o plesu Papu Gomeza čija su autorska prava bila predmet velike bitke advokata Argentinca i Atalante prilikom potpisivanja novog ugovora) ako Atalanta osvoji Kup Italije koji je osvojila samo jednom u svojoj istoriji, 1963. godine.

I pored toga što se meč igra na Olimpijskom stadionu, Atalanta neće imati manju podršku na tribinama od Lacija: blizu 25.000 tifoza Boginje će biti na Olimpiku uprkos radnom danu. Bergamo je na nogama i čeka s nestrpljenjem da se raduje jednom trofeju na koji čeka više od pola veka.

Gasperini će i večeras igrati na kartu kondicione superiornosti svojih igrača i besprekorne komplementarnosti trija Gomez – Iličić – Zapata. Napadački trozubac je upakovao u ovoj godini 49 gol i 30 asistencija, što će reći da od 99 golova, koliko je postigla Atalanta, više od dve trećine je na ovaj ili onaj način nosilo pečat pomenute trojice fudbalera. Begamaski imaju i dodatnu motivaciju da u finalu Kupa Italije probiju granicu od 100 golova u sezoni.

Atalanta ima dva hendikepa, koja, istini za volju, mogu da se pretvore i njenu prednost. Prvi je apsolutna novina za gotovo sve igrače Atalante i njenog trenera: igranje finala jednog važnog kup takmičenja. Odsustvo iskustva je po pravilu negativna okolnost, ali fudbalska istorija poznaje slučejave kada je “nevinost” bila prednost u odnosu na prekaljenost. Drugi hendikep je kalendar: samo četiri dana kasnije Boginja igra presudni meč za plasman  Ligu šampiona u Torinu protiv Juvea.

Svi treneri i igrači će vam javno reći da je najvažniji meč koji dolazi, posle se razmišlja o sledećim nastupima. U idealnom svetu  je zaista tako, ali fudbalski ne pripada toj kategoriji. Naravno da bi igrači Atalante želeli da dostignu oba cilja, baš kao što je neizbežno da i pored trofeja za koji igraju večeras ne mogu a da ne misle na Ligu šampiona koja je, bukvalno, iza ćoška.

Prema najavama, Gasperini ima samo jednu nedoumicu u defanzivnom redu u postavci 3-4-1-2. Ispred golmana Golinija je siguran Masijelo dok za dva preostala mesta u odbrani konkurišu tri igrača: Manćini,Đimšiti i Palomino. Na sredini terena su sigurni Hatebur, Frojler, De Ron i Kastanj. Papu Gomez će igrati u ulozi ofanzivnog pleja sa Iličićem koji će imati slobodu da šparta po desno boku i Zapatom kao prvim špicem.

U Rimu su prilično podeljeni oko značaja večerašnje utakmice. Jedna škola mišljenja smatra da bi sa osvajanjem Kupa Italije Lacio spasao sezonu, druga škola smatra da bi sa večerašnjim trijumfom sezone bila samo manje gorka. Naime, deo ambijenta Nebeskoplavih je uveren da je Lacio propustio još jednu kolosalnu šansu da napravi kvalitativan skok, iskoristi loš momenat milanskih klubova i Rome, da se plasira u Ligu šampiona. U prilog potonjem razmišljanju u prilog ide direktno primer Atalante koja je na milimetar od Lige šampiona.

Kao što Gasperini večeras sa pobedom može da “overi” svoj prelazak u Romu tako bi i Simone Inzagimogao sa porazom da ubrza završetak svoje avanture u Formelu koja traje već više od dve decenije (Inzagi je po prestanku igračke karijere prošao kroz sve starosne kategorije Lacija kao trener). Izjava trenera rimskog kluba da jedna utakmica ne bi smela da odlučuje o sudbini jednog trenera je indikativna. Dobri poznavaoci prilika u Formelu svedoče da su odnosi između predsednika Klaudija Lotitai trenera na istorijskom minimumu i da u poslednjih par meseci ne postoji dijalog. Lotito se obraćaInzagiju kao prema bilo kom zaposlenom, formalno i naredbodavno.

Oko sastava Lacija postoje dve nedoumice. Luiz Felipe i Aćerbi su sigurni u defanzinvom tročlanom bedemu ispred Strakoše koji se vraća na gol pošto je preskočio meč sa Kaljarijem. Za treći dres startera su u konkurenciji Bastos i Radu uz naznaku da je reprezentativac Angole u prednosti nad Rumunom. Na sredini terena je sve jasno osim uobičajene dileme: koga na desnom boku Marušića ili Romula.

Romulo nije bio uverljiv protiv Atalante u prvenstvu, Kastanj ga je probijao bez većih problema a kod drugog gola Nerazura koji je postigao upravo Kastanj, potpuno ga je zaboravio. Marušić je mnogo manje koristan u napadačkoj fazi igre u odnosu na Romula, ali je prilično disciplinovaniji i konkretniji u defanzivnoj fazi. Imajući u vidu stil igre Atalante, Beograđanin još uvek ima šanse da se nađe u startnoj postavi.

Što se tiče ostalih mesta u veznoj liniji sve je jasno. Parolo igra umesto Milinkovića Savića. Sergej se oporavio, ali nije dovoljno spreman da bi počeo meč protiv Atalante od prvog minuta. Srpski reprezentativac će biti džoker na klupi Inzagija. Lejva se odmorio prošlog vikenda i dirigovaće igrom Lacija. Luis Alberto i Lulić će kompletirati liniju. U špicu će pored Koree, trenutno igrača u najboljoj formi u redovima Lacija, dejstvovati Imobile.

Podsetimo, Atalanta je u ovoj sezoni oba puta pobedila Lacio. Najjači adut Atalante je njen ofanzivni potencijal, najbolja strana Lacija je njegov srednji red pojačan Koreom: nijedan drugi tim u Seriji A nema veznu linjiu koja tako dobro i efikasno barata loptom na sredini terena. Dva tima spaja činjenica da su im Ahilove pete odbrane. Pre par dana je meč odlučio Valas svojim greškama, nije isljučeno da konačni ishod ponovo bude odlučen greškama defanzivaca a ne čarolijama napadača.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar