Тресе се Холандија!

Ајакс за апсолутни рекорд отима најбољег играча ПСВ Ајндховена! На помолу један од најконтроверзнијих трансфера холандског фудбала!

Фудбал 15.05.2019 | 16:56
Тресе се Холандија!
Дуго је Ајакс био у сенци ПСВ Ајндховена претходних година, а онда је ове сезоне искочио и потпуно бацио у други план великог ривала. Преотео му је титулу, освојио дуплу круну, блистао у Лиги шампиона, афирмисао гомилу сјајних играча...

Колико је Ајакс имао разлоза за задовољство, толико ПСВ није иако је до последњег кола остао у трци за титулу. Све што је ПСВ радио добро, Ајакс је радио боље. ПСВ је афирмисао неколико младих играча, али Ајаксови су били бољи. Најсветлија тачка клуба из Ајндховена је био крилни нападач Стивен Бергвајн који је постао стандардан репрезентативац Холандије и један од најбољих играча Ередивизије. Са 14 голова и 12 асистенција на 32 меча у првенству је засенио и прву звезду тима тима Ирвинга Лозана. Привукао је пажњу Бајерна, Манчестер Јунајтеда, Ливерпула, Интера, Милана...

А могао би да заврши у Ајаксу!

Холандија се од јуче тресе због сензационалних спекулација да би Ајакс могао да преотме најбољег играча ПСВ Ајндховена. У трансферу који ће срушити све рекорде тамошњег фудбала...

„Не могу да порекнем да смо Овермарс и ја причали о Стивену“, рекао је Бергвајнов агент Фулко ван Коперен.

Признао је и Ајаксов директор Овермарс да се нешто дешава...

„Бергвајн је интересантан играч. Ако желимо да га потпишемо, мораћемо прво да причамо са ПСВ Ајндховеном. Тако би ствари требало да функционишу у овом послу“, рекао је Овермарс и долио уље на ватру.  

Он не крије амбицију да загосподари домаћим фудбалом.

„Морамо да привлачимо најбоље холандске играче. Не можемо да направимо комплетан тим од Јужноамериканаца иако би то било можда и јефитиније. Морамо да задржимо холандски идентитет. Желимо да играмо Лигу шампиона у континутитету и зато морамо пажљиво да гедам око себе у потрази за појачањима. Управни одбор је израчунао колико смо зарадили и колики је буџет за појачања са чиме сам се сложио. Очекујемо много од млађих играча Екелкампа и Гравенберха, а имамо и занимљиве играче у младом тиму“, рекао је недавно Марк Овермарс.

Ветар у леђа трансферу даје и чињеница да је Бергвајн Ајаксово дете и да нема ништа против повратку у клуб за који изгледа и данас навија. Провео је у клубу три године, пре него што је као 14-годишњак отеран у ПСВ Ајндховен.

„То нема никакве везе са мном, ни са Ајаксом као клубом, већ са људима који су тада били у клубу. А сада више нису“, рекао је Бергвајн.

Очигледно је да жеља Ајакса и Бергвајна постоји. Међутим, последња ствар коју ПСВ жели после овакве сезоне је да најбољег играча прода љутом ривалу. Уговор веже Бергвајна за Ајндховен до 2022. године што значи да ПСВ има јака леђа у преговорима и може да се брани. Већ раније је најављено да ће заБергвајна тражити више од 34.000.000 евра колико је Манчестер Јунајтед платио за најскупљег играча у историји клуба Мемфиса Депаја. А извесно је да ће Ајаксу због ривалитета тражити и који милион више.

Дакле, Ајаксу ће бити потребно макар 40.000.000 евра за куповину Бергвајна што би био убедљиво највећи трансфер у историји холандског фудбала. Досадашњи рекорд држи трансфер Миралема Сулејманија из Херенвена у Ајакс пре 11 година за 16.250.000 евра. Још се не зна каква је Овермарсова стратегија и да ли ће хтети да иде баш толико далеко због једног играча...

У Ајндховену се надају да неће стићи понуда која се не одбија. То би била баш шамаричина после овакве сезоне...

„С обзиром на оно шта се прича и пише, мој став је да о продаји Стивена Бергвајна у Ајакс не треба ни преговарати. То је немогућ трансфер, па таман понудили 40, 50 или 60 милиона евра. Најбољи играчи ПСВ Ајндховена неће прелазити у Ајакс“, поручио је Џон де Јонг технички директор клуба из Ајндховена.

Видећемо да ли ће одолети...

Ајакс ће имати велики буџет за појачања. Од Лиге шампиона су зарадили преко 120.00.000 евра, од продаја Де Лихта и Де Јонга ће добити око 150.000.000 евра. А могуће су и продаје Нереса, Зијеха, Ван де Бека. Ниједан од њих неће отићи за мање од 35.000.000 евра.

Нека појачања попут штопера Пјерија, голмана Шерпена и везисте Марина су веч купљена. У току су преговори око куповина Мартина Еедгарда из Реала и аргентинског чуда од штопера Лисандра Мартинеза. И сви они заједно коштају око 50.000.000 евра. За Бергвајна би Ајакс морао да плати скоро толико. Али би нанео тежак ударац директном ривалу и обрадовао своје навијаче који би лакше поднели дубитак миљеника из актуелне генерације.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар