Trese se Holandija!

Ajaks za apsolutni rekord otima najboljeg igrača PSV Ajndhovena! Na pomolu jedan od najkontroverznijih transfera holandskog fudbala!

Fudbal 15.05.2019 | 16:56
Trese se Holandija!
Dugo je Ajaks bio u senci PSV Ajndhovena prethodnih godina, a onda je ove sezone iskočio i potpuno bacio u drugi plan velikog rivala. Preoteo mu je titulu, osvojio duplu krunu, blistao u Ligi šampiona, afirmisao gomilu sjajnih igrača...

Koliko je Ajaks imao razloza za zadovoljstvo, toliko PSV nije iako je do poslednjeg kola ostao u trci za titulu. Sve što je PSV radio dobro, Ajaks je radio bolje. PSV je afirmisao nekoliko mladih igrača, ali Ajaksovi su bili bolji. Najsvetlija tačka kluba iz Ajndhovena je bio krilni napadač Stiven Bergvajn koji je postao standardan reprezentativac Holandije i jedan od najboljih igrača Eredivizije. Sa 14 golova i 12 asistencija na 32 meča u prvenstvu je zasenio i prvu zvezdu tima tima Irvinga Lozana. Privukao je pažnju Bajerna, Mančester Junajteda, Liverpula, Intera, Milana...

A mogao bi da završi u Ajaksu!

Holandija se od juče trese zbog senzacionalnih spekulacija da bi Ajaks mogao da preotme najboljeg igrača PSV Ajndhovena. U transferu koji će srušiti sve rekorde tamošnjeg fudbala...

„Ne mogu da poreknem da smo Overmars i ja pričali o Stivenu“, rekao je Bergvajnov agent Fulko van Koperen.

Priznao je i Ajaksov direktor Overmars da se nešto dešava...

„Bergvajn je interesantan igrač. Ako želimo da ga potpišemo, moraćemo prvo da pričamo sa PSV Ajndhovenom. Tako bi stvari trebalo da funkcionišu u ovom poslu“, rekao je Overmars i dolio ulje na vatru.  

On ne krije ambiciju da zagospodari domaćim fudbalom.

„Moramo da privlačimo najbolje holandske igrače. Ne možemo da napravimo kompletan tim od Južnoamerikanaca iako bi to bilo možda i jefitinije. Moramo da zadržimo holandski identitet. Želimo da igramo Ligu šampiona u kontinutitetu i zato moramo pažljivo da gedam oko sebe u potrazi za pojačanjima. Upravni odbor je izračunao koliko smo zaradili i koliki je budžet za pojačanja sa čime sam se složio. Očekujemo mnogo od mlađih igrača Ekelkampa i Gravenberha, a imamo i zanimljive igrače u mladom timu“, rekao je nedavno Mark Overmars.

Vetar u leđa transferu daje i činjenica da je Bergvajn Ajaksovo dete i da nema ništa protiv povratku u klub za koji izgleda i danas navija. Proveo je u klubu tri godine, pre nego što je kao 14-godišnjak oteran u PSV Ajndhoven.

„To nema nikakve veze sa mnom, ni sa Ajaksom kao klubom, već sa ljudima koji su tada bili u klubu. A sada više nisu“, rekao je Bergvajn.

Očigledno je da želja Ajaksa i Bergvajna postoji. Međutim, poslednja stvar koju PSV želi posle ovakve sezone je da najboljeg igrača proda ljutom rivalu. Ugovor veže Bergvajna za Ajndhoven do 2022. godine što znači da PSV ima jaka leđa u pregovorima i može da se brani. Već ranije je najavljeno da će zaBergvajna tražiti više od 34.000.000 evra koliko je Mančester Junajted platio za najskupljeg igrača u istoriji kluba Memfisa Depaja. A izvesno je da će Ajaksu zbog rivaliteta tražiti i koji milion više.

Dakle, Ajaksu će biti potrebno makar 40.000.000 evra za kupovinu Bergvajna što bi bio ubedljivo najveći transfer u istoriji holandskog fudbala. Dosadašnji rekord drži transfer Miralema Sulejmanija iz Herenvena u Ajaks pre 11 godina za 16.250.000 evra. Još se ne zna kakva je Overmarsova strategija i da li će hteti da ide baš toliko daleko zbog jednog igrača...

U Ajndhovenu se nadaju da neće stići ponuda koja se ne odbija. To bi bila baš šamaričina posle ovakve sezone...

„S obzirom na ono šta se priča i piše, moj stav je da o prodaji Stivena Bergvajna u Ajaks ne treba ni pregovarati. To je nemoguć transfer, pa taman ponudili 40, 50 ili 60 miliona evra. Najbolji igrači PSV Ajndhovena neće prelaziti u Ajaks“, poručio je Džon de Jong tehnički direktor kluba iz Ajndhovena.

Videćemo da li će odoleti...

Ajaks će imati veliki budžet za pojačanja. Od Lige šampiona su zaradili preko 120.00.000 evra, od prodaja De Lihta i De Jonga će dobiti oko 150.000.000 evra. A moguće su i prodaje Neresa, Zijeha, Van de Beka. Nijedan od njih neće otići za manje od 35.000.000 evra.

Neka pojačanja poput štopera Pjerija, golmana Šerpena i veziste Marina su več kupljena. U toku su pregovori oko kupovina Martina Eedgarda iz Reala i argentinskog čuda od štopera Lisandra Martineza. I svi oni zajedno koštaju oko 50.000.000 evra. Za Bergvajna bi Ajaks morao da plati skoro toliko. Ali bi naneo težak udarac direktnom rivalu i obradovao svoje navijače koji bi lakše podneli dubitak miljenika iz aktuelne generacije.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar