Прича: Био једном један Атлетико...

Сад се рађа нови са Дибалом, Икардијем, Миленковићем, Отамендијем, Ерером. . .  Лукас Ернандез, Годин, Филипе Луис, Хуанфран, Гризман. . . И није крај одлацима. . .

Фудбал 15.05.2019 | 23:55
Прича: Био једном један Атлетико...
Ателтико Мадрид је летос све карте бацио на освајање Лиге шампиона чије се финале игра на његовом стадиону и није успео. Она два изгубљена финала од Реала ће остати као крајњи домет једне генерације...

Мадридски клуб је летос урадио све што је у могућности да Чолу Симеонеу склопи тим који је кадар да дође до финала на Метрополитану. Доведена су појачања, задржани најбољи играчи, повећане су плате... Али узалуд. Атлетико је налетео на Јувентус и Роналда и доживео болно призмељење. Роналдов гол за хет-трик и победу у 90. минуту меча у Торину је означио крај једне генерације.

Додуше, распад је почео много раније. Још почетком сезоне је постало јасно да Мадриђане напушта стуб тима и капитен Дијего Годин. Атлетико му је нудио двогодишњи уговор по слабијим условима, Интер му је дао трогодишњи вредан сјајних 7.500.000 евра по сезони и пристао. Такве паре му у 33. години не би дао нико... После капитена је отишао и будући капитен. Универзални дефанзивац Лукас Ернандез је постигао договор са Бајерном који је платио откупну клаузулу од 80.000.000 евра.

Искусни бекови Филипе Луис и Хуанфран су се нашли у сличним ситуацијама као Годин. Са уговорима који истичу, нису прихватили продужетак по условима које је нудио клуб. Атлетико је чисто реда ради понудио нове уговоре за које је знао да их играчи неће прихватити јер су неповољни. Клуб је желео да у јавности играчи буду ти који ће рећи да је „доста“.

А онда је сидро дигао и Антоан Гризман. Очекивано... Летос су га једва наговорили са пројектом за освајање Лиге шампиона и повишицом уговора на огромних 23.000.000 евра по сезони. Како је тај пројекат пропао, на крају су обе стране процениле да је растанак неминован. Гризман одлази негде где ће освајати трофеје, а Атлетико ће од његове продаје и плате склопити буџет за реновирање тима.

Међутим, ту није крај одласцима из Атлетика. Процењује се да ће ускоро кофере спаковати и везиста Родри. Њега желе Бајерн и Манчестер Сити којем је најближи. Ускоро би Грађани требало да плате клаузулу од 70.000.000 евра и да узму везисту којег Гвардиола види као замену за Фернандиња. Врло је вероватан и одлазак Дијега Косте, а у случају врхунских понуда могу да иду и Саул Њигез и Јан Облак за које се интересује Манчестер Јунајтед.

Атлетико је остао без половине тима, могао би без скоро целе стартне поставе и мораће да много купује наредног лета. Неки послови су већ договорени попут доласка мексичког везисте Ектора Ерере из Порта без обештећења. Обезбеђено је преко 200.000.000 евра од продаја Гризмана, Ернандеза и Вијета у Спортинг. За Ерером би требало да стигне и његов клупски колега, леви бек Алекс Тељес за 30.000.000 евра. Замена за Родриија би требало да буде шпански везиста Маркос Љоренте из редова градског ривала Реала. Зидан га је прецртао и Атлетико хоће да преговара о куповини.

Међутим, највећа брига за Симеонеа ће бити како да закрпи одбрану која се поптуно распала. Тељес је пројектована замена за Филипеа и Ернандеза лево, али је потребан још један леви бек. Аријас је летос купљен као наследник Хуанфрана и сада ће потпуно да га замени. Очекује се долазак још једног десног бека. Помиње се Јусуф Атал из Нице, а очекује се повратак Врсаљка из Интера.

Можда и најважнија Атлетикова мисија у прелазном року ће бити како да замени Дијега Година у срцу одбране. Његов природни наследник је Хосе Марија Хименез који је стасавао уз њега кроз клуб и репрезентацију. Али ко уз Хименеза? Поготово што би и Стефан Савић могао да се врати у Италију...Симеонежели земљака Николаса Отамендија из Манчестер Ситија. Жели да га убаци у преговоре око Родрија и тражи 45.000.000 евра и аргентинског штопера за везисту. На потезу је Гвардиола... 

Никола Миленковић из Фиорентине је  такође велика Симеонеова жеља. Атлетико је покушао летос, нудио 45.000.000 евра за Сбрина, али није успео. Цена је од тада порасла ни до 60.000.000 евра, али се у последње време мало и спустила због слабијих игара Миленковић у Серији А. Ипак, и даље остаје прва мета. Атлетико може себи да приушти Блекија. 

Већ део новца од продаје Гризмана (96.000.000 евра је 20 одсто иде и Реал Сосиједаду) ће бити потрошен на довођење нападача. Три имена су у оптицају. Стара Симеонеова жеља Единсон Кавани којем се не иде из Париза и има велику плату. Преостала два су Чолови земљаци Мауро Икарди и Пауло Дибала који су непожељни у својим клубовима у Италији. Дибала је на ратној нози са Алегријем, а скоро да се угасио после доласкаРоналда. Икарди је већ потрошио све кредите у Интеру и клуб једва чека да га прода. Можда би њих двојица у тандему могли да појачају Колчоњеросе. Чоло се и раније интересовао за Икардија и Дибалу, али тада су били недодирљиви и прескупи, сада би могао да искористи ситуацију.

На крају, помиње се да би Атлетико као слободног играча могао да ангажује Хуана Мату којем истиче уговор са Манчестер Јунајтедом. 

Извор: моззартспорт

ФОТО: реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар