Priča: Bio jednom jedan Atletiko...

Sad se rađa novi sa Dibalom, Ikardijem, Milenkovićem, Otamendijem, Ererom. . .  Lukas Ernandez, Godin, Filipe Luis, Huanfran, Grizman. . . I nije kraj odlacima. . .

Fudbal 15.05.2019 | 23:55
Priča: Bio jednom jedan Atletiko...
Ateltiko Madrid je letos sve karte bacio na osvajanje Lige šampiona čije se finale igra na njegovom stadionu i nije uspeo. Ona dva izgubljena finala od Reala će ostati kao krajnji domet jedne generacije...

Madridski klub je letos uradio sve što je u mogućnosti da Čolu Simeoneu sklopi tim koji je kadar da dođe do finala na Metropolitanu. Dovedena su pojačanja, zadržani najbolji igrači, povećane su plate... Ali uzalud. Atletiko je naleteo na Juventus i Ronalda i doživeo bolno prizmeljenje. Ronaldov gol za het-trik i pobedu u 90. minutu meča u Torinu je označio kraj jedne generacije.

Doduše, raspad je počeo mnogo ranije. Još početkom sezone je postalo jasno da Madriđane napušta stub tima i kapiten Dijego Godin. Atletiko mu je nudio dvogodišnji ugovor po slabijim uslovima, Inter mu je dao trogodišnji vredan sjajnih 7.500.000 evra po sezoni i pristao. Takve pare mu u 33. godini ne bi dao niko... Posle kapitena je otišao i budući kapiten. Univerzalni defanzivac Lukas Ernandez je postigao dogovor sa Bajernom koji je platio otkupnu klauzulu od 80.000.000 evra.

Iskusni bekovi Filipe Luis i Huanfran su se našli u sličnim situacijama kao Godin. Sa ugovorima koji ističu, nisu prihvatili produžetak po uslovima koje je nudio klub. Atletiko je čisto reda radi ponudio nove ugovore za koje je znao da ih igrači neće prihvatiti jer su nepovoljni. Klub je želeo da u javnosti igrači budu ti koji će reći da je „dosta“.

A onda je sidro digao i Antoan Grizman. Očekivano... Letos su ga jedva nagovorili sa projektom za osvajanje Lige šampiona i povišicom ugovora na ogromnih 23.000.000 evra po sezoni. Kako je taj projekat propao, na kraju su obe strane procenile da je rastanak neminovan. Grizman odlazi negde gde će osvajati trofeje, a Atletiko će od njegove prodaje i plate sklopiti budžet za renoviranje tima.

Međutim, tu nije kraj odlascima iz Atletika. Procenjuje se da će uskoro kofere spakovati i vezista Rodri. Njega žele Bajern i Mančester Siti kojem je najbliži. Uskoro bi Građani trebalo da plate klauzulu od 70.000.000 evra i da uzmu vezistu kojeg Gvardiola vidi kao zamenu za Fernandinja. Vrlo je verovatan i odlazak Dijega Koste, a u slučaju vrhunskih ponuda mogu da idu i Saul Njigez i Jan Oblak za koje se interesuje Mančester Junajted.

Atletiko je ostao bez polovine tima, mogao bi bez skoro cele startne postave i moraće da mnogo kupuje narednog leta. Neki poslovi su već dogovoreni poput dolaska meksičkog veziste Ektora Erere iz Porta bez obeštećenja. Obezbeđeno je preko 200.000.000 evra od prodaja Grizmana, Ernandeza i Vijeta u Sporting. Za Ererom bi trebalo da stigne i njegov klupski kolega, levi bek Aleks Teljes za 30.000.000 evra. Zamena za Rodriija bi trebalo da bude španski vezista Markos Ljorente iz redova gradskog rivala Reala. Zidan ga je precrtao i Atletiko hoće da pregovara o kupovini.

Međutim, najveća briga za Simeonea će biti kako da zakrpi odbranu koja se poptuno raspala. Teljes je projektovana zamena za Filipea i Ernandeza levo, ali je potreban još jedan levi bek. Arijas je letos kupljen kao naslednik Huanfrana i sada će potpuno da ga zameni. Očekuje se dolazak još jednog desnog beka. Pominje se Jusuf Atal iz Nice, a očekuje se povratak Vrsaljka iz Intera.

Možda i najvažnija Atletikova misija u prelaznom roku će biti kako da zameni Dijega Godina u srcu odbrane. Njegov prirodni naslednik je Hose Marija Himenez koji je stasavao uz njega kroz klub i reprezentaciju. Ali ko uz Himeneza? Pogotovo što bi i Stefan Savić mogao da se vrati u Italiju...Simeoneželi zemljaka Nikolasa Otamendija iz Mančester Sitija. Želi da ga ubaci u pregovore oko Rodrija i traži 45.000.000 evra i argentinskog štopera za vezistu. Na potezu je Gvardiola... 

Nikola Milenković iz Fiorentine je  takođe velika Simeoneova želja. Atletiko je pokušao letos, nudio 45.000.000 evra za Sbrina, ali nije uspeo. Cena je od tada porasla ni do 60.000.000 evra, ali se u poslednje vreme malo i spustila zbog slabijih igara Milenković u Seriji A. Ipak, i dalje ostaje prva meta. Atletiko može sebi da priušti Blekija. 

Već deo novca od prodaje Grizmana (96.000.000 evra je 20 odsto ide i Real Sosijedadu) će biti potrošen na dovođenje napadača. Tri imena su u opticaju. Stara Simeoneova želja Edinson Kavani kojem se ne ide iz Pariza i ima veliku platu. Preostala dva su Čolovi zemljaci Mauro Ikardi i Paulo Dibala koji su nepoželjni u svojim klubovima u Italiji. Dibala je na ratnoj nozi sa Alegrijem, a skoro da se ugasio posle dolaskaRonalda. Ikardi je već potrošio sve kredite u Interu i klub jedva čeka da ga proda. Možda bi njih dvojica u tandemu mogli da pojačaju Kolčonjerose. Čolo se i ranije interesovao za Ikardija i Dibalu, ali tada su bili nedodirljivi i preskupi, sada bi mogao da iskoristi situaciju.

Na kraju, pominje se da bi Atletiko kao slobodnog igrača mogao da angažuje Huana Matu kojem ističe ugovor sa Mančester Junajtedom. 

Izvor: mozzartsport

FOTO: reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar