Сава се излива у општини Србац

Мада се ријека Врбас постепено повлачи, на небрањеном подручју србачке општине од Кукуља низводно до Мјесне заједнице Бајинци, као и у селима Мартинац, Ножичко и Пријебљези, још увијек је заплављено педесетак домаћинстава, а вода је ушла у седам стамбених објеката.

Република Српска 15.05.2019 | 15:27
 Сава се излива у општини Србац
- Четири породице су евакуисане, као и један број стоке, док су у виду помоћи подијељене веће количине врећа са пијеском и чизме, кажу у Штабу Цивилне заштите. 

Медју поплављенима је било и оних који нису задовољни реакцијом надлежних органа, када је ријеч о обиласку и пружању помоћи.

Дијана Дабић из Ножичкотг, која има малу бебу, тврди да их нико није посјетио и понудио помоћ . „Они ходају по сувом, брину се и сликају, а ми живимо окружени водом суочени са неизвјесношћу“, јавно је проговорила Дијана Дабић.

Њену изјаву негирао је начелник општине Младјан Драгосављевић, наглашавајући да је Дијана са дјететом јуче евакуисана.„Породици Дабић је пружена и помоћ да подигну имовину, а понудјено је и да се иселе“, казао је Драгосављевић.

Престанак падавина је охрабрио становништво на угроженом подручју, али се још увијек страхује од плављења ријеке Саве, која се у току прошле ноћи излила из свог корита и пријети да поплави приобални дио од Српца до Кобаша и тиме угрози око 40 кућа.

„Према најновијем мјерењу, водостај Саве код Српца износио је 822 центиметра и има тренд раста од 2-3 центиметара на час. Недостаје само 38 центиметара до нивоа када се доноси одлука о уводјењу редовних мјера одбране од поплава“, изјавио је начелник општине Србац Младјан Драгосављевић.

Он не искључује да ће се највјероватније и то догодити. Због тога је сва пажња Цивилне заштите усмјерена на мјесну заједницу Кобаш, гдје се врше припреме за заштиту око тридесетак домаћинстава у незаштићеном дијелу овог насеља.У Цивилној заштити ипак  тврде да је стање на поплављеном подручју ове општине под пуном контролом и да нема мјеста за забринутост  становништва.  Стање на терену прате екипе Цивилне заштите и представници локалне управе. Све црпне станице су у функцији, као и одбранбени насипи, који се редовно обилазе и контролишу. Тврде да се катастрофална 2014. година неће поновити када су у питању поплаве.(БН/С.К.)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

15.05.2019 19:07

ОПАСНОСТ ОПАСНОСТ ОПАСНОСТ ОД ИЗЉЕВАЊА.ЈЕ НАСТАЛА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Поплаве

15.05.2019 20:00

Па људи да ли је ико од вас нормалан. Пише у тексту да је поплава у небрањеном дијелу.... Да ли икоме од вас та ријеч небрањеном несто знаци....

Name

ФЕБО

15.05.2019 22:39

У НЕБРАЊЕНОМ?Нико то не конта.Битно је пљувати и нападати а сто су направили викендице и куце у кориту ријеке и сад би да власт само за њих прави насипе и канале е мало морген.

Name

Питањце

15.05.2019 20:15

А нацелникова дјеца возају нове ауди лимузине. А све то од његове плате од око 3000 КМ, па се запитајте. А гдје су станови итд... Мислим да је висе од 15 милиона средстава дато Српцу (а гдје су јос стране донације) за борбу против поплава, а редовно Србац плави сваке године... ПА це вам све бити јасно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Који

15.05.2019 20:57

О којем начелнику писес

Name

У памет се..

16.05.2019 07:34

Србац увијек долази на крају. Као десерт, шлаг на торту. Поплаве, воде њега не заобилазе. Србац редовно плави, нема промашаја. И зна се шта треба да се одради и уради да се спријече воде. Али џаба. За који дан ће гранути сунце, усијати звиздан, суша.., и сви ће заборавити воде, поплаве, ову страву. Прво заборављају они којима је то посао, којима се плаћа да народ штите од ове невоље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нормалан

16.05.2019 14:06

Поплављена је небрањена страна насипа. Алооо, небрањена, тамо је предвидјено да плави. Ста треба да се уради по теби.,,,