Сава се излива у општини Србац

Мада се ријека Врбас постепено повлачи, на небрањеном подручју србачке општине од Кукуља низводно до Мјесне заједнице Бајинци, као и у селима Мартинац, Ножичко и Пријебљези, још увијек је заплављено педесетак домаћинстава, а вода је ушла у седам стамбених објеката.

Република Српска 15.05.2019 | 15:27
 Сава се излива у општини Србац
- Четири породице су евакуисане, као и један број стоке, док су у виду помоћи подијељене веће количине врећа са пијеском и чизме, кажу у Штабу Цивилне заштите. 

Медју поплављенима је било и оних који нису задовољни реакцијом надлежних органа, када је ријеч о обиласку и пружању помоћи.

Дијана Дабић из Ножичкотг, која има малу бебу, тврди да их нико није посјетио и понудио помоћ . „Они ходају по сувом, брину се и сликају, а ми живимо окружени водом суочени са неизвјесношћу“, јавно је проговорила Дијана Дабић.

Њену изјаву негирао је начелник општине Младјан Драгосављевић, наглашавајући да је Дијана са дјететом јуче евакуисана.



„Породици Дабић је пружена и помоћ да подигну имовину, а понудјено је и да се иселе“, казао је Драгосављевић.

Престанак падавина је охрабрио становништво на угроженом подручју, али се још увијек страхује од плављења ријеке Саве, која се у току прошле ноћи излила из свог корита и пријети да поплави приобални дио од Српца до Кобаша и тиме угрози око 40 кућа.

„Према најновијем мјерењу, водостај Саве код Српца износио је 822 центиметра и има тренд раста од 2-3 центиметара на час. Недостаје само 38 центиметара до нивоа када се доноси одлука о уводјењу редовних мјера одбране од поплава“, изјавио је начелник општине Србац Младјан Драгосављевић.

Он не искључује да ће се највјероватније и то догодити. Због тога је сва пажња Цивилне заштите усмјерена на мјесну заједницу Кобаш, гдје се врше припреме за заштиту око тридесетак домаћинстава у незаштићеном дијелу овог насеља.



У Цивилној заштити ипак  тврде да је стање на поплављеном подручју ове општине под пуном контролом и да нема мјеста за забринутост  становништва.  Стање на терену прате екипе Цивилне заштите и представници локалне управе. Све црпне станице су у функцији, као и одбранбени насипи, који се редовно обилазе и контролишу. Тврде да се катастрофална 2014. година неће поновити када су у питању поплаве.



(БН/С.К.)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

15.05.2019 17:07

ОПАСНОСТ ОПАСНОСТ ОПАСНОСТ ОД ИЗЉЕВАЊА.ЈЕ НАСТАЛА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Поплаве

15.05.2019 18:00

Па људи да ли је ико од вас нормалан. Пише у тексту да је поплава у небрањеном дијелу.... Да ли икоме од вас та ријеч небрањеном несто знаци....

Name

ФЕБО

15.05.2019 20:39

У НЕБРАЊЕНОМ?Нико то не конта.Битно је пљувати и нападати а сто су направили викендице и куце у кориту ријеке и сад би да власт само за њих прави насипе и канале е мало морген.

Name

Питањце

15.05.2019 18:15

А нацелникова дјеца возају нове ауди лимузине. А све то од његове плате од око 3000 КМ, па се запитајте. А гдје су станови итд... Мислим да је висе од 15 милиона средстава дато Српцу (а гдје су јос стране донације) за борбу против поплава, а редовно Србац плави сваке године... ПА це вам све бити јасно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Који

15.05.2019 18:57

О којем начелнику писес

Name

У памет се..

16.05.2019 05:34

Србац увијек долази на крају. Као десерт, шлаг на торту. Поплаве, воде њега не заобилазе. Србац редовно плави, нема промашаја. И зна се шта треба да се одради и уради да се спријече воде. Али џаба. За који дан ће гранути сунце, усијати звиздан, суша.., и сви ће заборавити воде, поплаве, ову страву. Прво заборављају они којима је то посао, којима се плаћа да народ штите од ове невоље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нормалан

16.05.2019 12:06

Поплављена је небрањена страна насипа. Алооо, небрањена, тамо је предвидјено да плави. Ста треба да се уради по теби.,,,