Sava se izliva u opštini Srbac

Mada se rijeka Vrbas postepeno povlači, na nebranjenom području srbačke opštine od Kukulja nizvodno do Mjesne zajednice Bajinci, kao i u selima Martinac, Nožičko i Prijebljezi, još uvijek je zaplavljeno pedesetak domaćinstava, a voda je ušla u sedam stambenih objekata.

Republika Srpska 15.05.2019 | 15:27
 Sava se izliva u opštini Srbac
- Četiri porodice su evakuisane, kao i jedan broj stoke, dok su u vidu pomoći podijeljene veće količine vreća sa pijeskom i čizme, kažu u Štabu Civilne zaštite. 

Medju poplavljenima je bilo i onih koji nisu zadovoljni reakcijom nadležnih organa, kada je riječ o obilasku i pružanju pomoći.

Dijana Dabić iz Nožičkotg, koja ima malu bebu, tvrdi da ih niko nije posjetio i ponudio pomoć . „Oni hodaju po suvom, brinu se i slikaju, a mi živimo okruženi vodom suočeni sa neizvjesnošću“, javno je progovorila Dijana Dabić.

Njenu izjavu negirao je načelnik opštine Mladjan Dragosavljević, naglašavajući da je Dijana sa djetetom juče evakuisana.„Porodici Dabić je pružena i pomoć da podignu imovinu, a ponudjeno je i da se isele“, kazao je Dragosavljević.

Prestanak padavina je ohrabrio stanovništvo na ugroženom području, ali se još uvijek strahuje od plavljenja rijeke Save, koja se u toku prošle noći izlila iz svog korita i prijeti da poplavi priobalni dio od Srpca do Kobaša i time ugrozi oko 40 kuća.

„Prema najnovijem mjerenju, vodostaj Save kod Srpca iznosio je 822 centimetra i ima trend rasta od 2-3 centimetara na čas. Nedostaje samo 38 centimetara do nivoa kada se donosi odluka o uvodjenju redovnih mjera odbrane od poplava“, izjavio je načelnik opštine Srbac Mladjan Dragosavljević.

On ne isključuje da će se najvjerovatnije i to dogoditi. Zbog toga je sva pažnja Civilne zaštite usmjerena na mjesnu zajednicu Kobaš, gdje se vrše pripreme za zaštitu oko tridesetak domaćinstava u nezaštićenom dijelu ovog naselja.U Civilnoj zaštiti ipak  tvrde da je stanje na poplavljenom području ove opštine pod punom kontrolom i da nema mjesta za zabrinutost  stanovništva.  Stanje na terenu prate ekipe Civilne zaštite i predstavnici lokalne uprave. Sve crpne stanice su u funkciji, kao i odbranbeni nasipi, koji se redovno obilaze i kontrolišu. Tvrde da se katastrofalna 2014. godina neće ponoviti kada su u pitanju poplave.(BN/S.K.)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Xh

15.05.2019 19:07

OPASNOST OPASNOST OPASNOST OD IZLJEVANJA.JE NASTALA

ODGOVORITE
Name

Poplave

15.05.2019 20:00

Pa ljudi da li je iko od vas normalan. Piše u tekstu da je poplava u nebranjenom dijelu.... Da li ikome od vas ta riječ nebranjenom nesto znaci....

Name

FEBO

15.05.2019 22:39

U NEBRANJENOM?Niko to ne konta.Bitno je pljuvati i napadati a sto su napravili vikendice i kuce u koritu rijeke i sad bi da vlast samo za njih pravi nasipe i kanale e malo morgen.

Name

Pitanjce

15.05.2019 20:15

A nacelnikova djeca vozaju nove audi limuzine. A sve to od njegove plate od oko 3000 KM, pa se zapitajte. A gdje su stanovi itd... Mislim da je vise od 15 miliona sredstava dato Srpcu (a gdje su jos strane donacije) za borbu protiv poplava, a redovno Srbac plavi svake godine... PA ce vam sve biti jasno.

ODGOVORITE
Name

Koji

15.05.2019 20:57

O kojem načelniku pises

Name

U pamet se..

16.05.2019 07:34

Srbac uvijek dolazi na kraju. Kao desert, šlag na tortu. Poplave, vode njega ne zaobilaze. Srbac redovno plavi, nema promašaja. I zna se šta treba da se odradi i uradi da se spriječe vode. Ali džaba. Za koji dan će granuti sunce, usijati zvizdan, suša.., i svi će zaboraviti vode, poplave, ovu stravu. Prvo zaboravljaju oni kojima je to posao, kojima se plaća da narod štite od ove nevolje.

ODGOVORITE
Name

Normalan

16.05.2019 14:06

Poplavljena je nebranjena strana nasipa. Alooo, nebranjena, tamo je predvidjeno da plavi. Sta treba da se uradi po tebi.,,,