Sava se izliva u opštini Srbac

Mada se rijeka Vrbas postepeno povlači, na nebranjenom području srbačke opštine od Kukulja nizvodno do Mjesne zajednice Bajinci, kao i u selima Martinac, Nožičko i Prijebljezi, još uvijek je zaplavljeno pedesetak domaćinstava, a voda je ušla u sedam stambenih objekata.

Republika Srpska 15.05.2019 | 15:27
 Sava se izliva u opštini Srbac
- Četiri porodice su evakuisane, kao i jedan broj stoke, dok su u vidu pomoći podijeljene veće količine vreća sa pijeskom i čizme, kažu u Štabu Civilne zaštite. 

Medju poplavljenima je bilo i onih koji nisu zadovoljni reakcijom nadležnih organa, kada je riječ o obilasku i pružanju pomoći.

Dijana Dabić iz Nožičkotg, koja ima malu bebu, tvrdi da ih niko nije posjetio i ponudio pomoć . „Oni hodaju po suvom, brinu se i slikaju, a mi živimo okruženi vodom suočeni sa neizvjesnošću“, javno je progovorila Dijana Dabić.

Njenu izjavu negirao je načelnik opštine Mladjan Dragosavljević, naglašavajući da je Dijana sa djetetom juče evakuisana.



„Porodici Dabić je pružena i pomoć da podignu imovinu, a ponudjeno je i da se isele“, kazao je Dragosavljević.

Prestanak padavina je ohrabrio stanovništvo na ugroženom području, ali se još uvijek strahuje od plavljenja rijeke Save, koja se u toku prošle noći izlila iz svog korita i prijeti da poplavi priobalni dio od Srpca do Kobaša i time ugrozi oko 40 kuća.

„Prema najnovijem mjerenju, vodostaj Save kod Srpca iznosio je 822 centimetra i ima trend rasta od 2-3 centimetara na čas. Nedostaje samo 38 centimetara do nivoa kada se donosi odluka o uvodjenju redovnih mjera odbrane od poplava“, izjavio je načelnik opštine Srbac Mladjan Dragosavljević.

On ne isključuje da će se najvjerovatnije i to dogoditi. Zbog toga je sva pažnja Civilne zaštite usmjerena na mjesnu zajednicu Kobaš, gdje se vrše pripreme za zaštitu oko tridesetak domaćinstava u nezaštićenom dijelu ovog naselja.



U Civilnoj zaštiti ipak  tvrde da je stanje na poplavljenom području ove opštine pod punom kontrolom i da nema mjesta za zabrinutost  stanovništva.  Stanje na terenu prate ekipe Civilne zaštite i predstavnici lokalne uprave. Sve crpne stanice su u funkciji, kao i odbranbeni nasipi, koji se redovno obilaze i kontrolišu. Tvrde da se katastrofalna 2014. godina neće ponoviti kada su u pitanju poplave.



(BN/S.K.)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Xh

15.05.2019 17:07

OPASNOST OPASNOST OPASNOST OD IZLJEVANJA.JE NASTALA

ODGOVORITE
Name

Poplave

15.05.2019 18:00

Pa ljudi da li je iko od vas normalan. Piše u tekstu da je poplava u nebranjenom dijelu.... Da li ikome od vas ta riječ nebranjenom nesto znaci....

Name

FEBO

15.05.2019 20:39

U NEBRANJENOM?Niko to ne konta.Bitno je pljuvati i napadati a sto su napravili vikendice i kuce u koritu rijeke i sad bi da vlast samo za njih pravi nasipe i kanale e malo morgen.

Name

Pitanjce

15.05.2019 18:15

A nacelnikova djeca vozaju nove audi limuzine. A sve to od njegove plate od oko 3000 KM, pa se zapitajte. A gdje su stanovi itd... Mislim da je vise od 15 miliona sredstava dato Srpcu (a gdje su jos strane donacije) za borbu protiv poplava, a redovno Srbac plavi svake godine... PA ce vam sve biti jasno.

ODGOVORITE
Name

Koji

15.05.2019 18:57

O kojem načelniku pises

Name

U pamet se..

16.05.2019 05:34

Srbac uvijek dolazi na kraju. Kao desert, šlag na tortu. Poplave, vode njega ne zaobilaze. Srbac redovno plavi, nema promašaja. I zna se šta treba da se odradi i uradi da se spriječe vode. Ali džaba. Za koji dan će granuti sunce, usijati zvizdan, suša.., i svi će zaboraviti vode, poplave, ovu stravu. Prvo zaboravljaju oni kojima je to posao, kojima se plaća da narod štite od ove nevolje.

ODGOVORITE
Name

Normalan

16.05.2019 12:06

Poplavljena je nebranjena strana nasipa. Alooo, nebranjena, tamo je predvidjeno da plavi. Sta treba da se uradi po tebi.,,,