Вода се повлачи и у Федерацији

Престанак или значајно мањи интензитет падавина у градовима и општинама Унско-санског кантона у односу на претходна три дана, омогућио је нормализацију ситуације с поплавама. Водостаји свих ријека су у опадању, па се и вода која је поплавила или пријетила стамбеним објектима почела полако повлачити.

Босна и Херцеговина 15.05.2019 | 13:40
Вода се повлачи и у Федерацији
Уна у Бихаћу је тридесетак центиметара испод прве критичне тачке, док је водостај Сане у Санском Мосту нижи за 40 центиметара у односу на јуче. На основу тога, из свих градских и општинских штабова цивилне заштите стижу охрабрујући извјештаји, нарочито из Санског Моста, Босанске Крупе, Цазина и Кључа у којима је било проглашено стање природне несреће.

„Са задовољством можемо констатовати да је ситуација знатно боља у односу на претходне дане. Вода која је поплавила или пријетила стамбеним објектима почела се повлачити, а највише нас радује повлачење водостаја Сане. Проблеме нам још донекле стварају подземне воде, међутим ту реагујемо с пумпама за испумпавање воде. Немамо тачан број поплављених објеката, па ће Комисија одмах на терен по дефинитивном повлачењу воде“, рекао је Саид Рамић из Цивилне заштите Сански Мост.

Сенад Ждралић из Цивилне заштите Града Цазина потврдио је како је педесетак објеката поплављено, али и констатирао повлачење воде и деблокирање неколико одсјечених путних праваца.

„Јуче смо на основу прикупљених података и ситуације на терену морали прогласити стање природне несреће, али престанак падавина је омогућио значајно побољшање стања. Оспособили смо једну коловозну траку на путном правцу у Тржачким Раштелима, а вода се је повукла са скоро свих блокираних мостова у неколико мјесних заједница“, додао је Ждралић.

Слична ситуација је у Босанској Крупи и Кључу, гдје су се такође повукле Уна и Сана, али је наглашена поприлична штета на пољопривредним земљиштима и јавно - комуналној инфраструктури.

У Бихаћу је поплављено 46 стамбених и помоћних објеката због преоптерећености канала за одводњу оборинских вода. До излијевања Уне из корита у приобалним подручјима није дошло, тако да је ситуација у овом граду била скоро цијело вријеме под контролом.

Из Кантоналне управе цивилне заштите сада посебно упозоравају на опасност појаве одрона и клизишта, а становништву се и даље препоручује обавезно прокувавање воде прије употребе за пиће.

(Фена)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Дх

15.05.2019 12:33

вода тек сад надолази

ОДГОВОРИТЕ