Voda se povlači i u Federaciji

Prestanak ili značajno manji intenzitet padavina u gradovima i opštinama Unsko-sanskog kantona u odnosu na prethodna tri dana, omogućio je normalizaciju situacije s poplavama. Vodostaji svih rijeka su u opadanju, pa se i voda koja je poplavila ili prijetila stambenim objektima počela polako povlačiti.

  • Vijesti
  • Bosna i Hercegovina


Una u Bihaću je tridesetak centimetara ispod prve kritične tačke, dok je vodostaj Sane u Sanskom Mostu niži za 40 centimetara u odnosu na juče. Na osnovu toga, iz svih gradskih i opštinskih štabova civilne zaštite stižu ohrabrujući izvještaji, naročito iz Sanskog Mosta, Bosanske Krupe, Cazina i Ključa u kojima je bilo proglašeno stanje prirodne nesreće.

„Sa zadovoljstvom možemo konstatovati da je situacija znatno bolja u odnosu na prethodne dane. Voda koja je poplavila ili prijetila stambenim objektima počela se povlačiti, a najviše nas raduje povlačenje vodostaja Sane. Probleme nam još donekle stvaraju podzemne vode, međutim tu reagujemo s pumpama za ispumpavanje vode. Nemamo tačan broj poplavljenih objekata, pa će Komisija odmah na teren po definitivnom povlačenju vode“, rekao je Said Ramić iz Civilne zaštite Sanski Most.

Senad Ždralić iz Civilne zaštite Grada Cazina potvrdio je kako je pedesetak objekata poplavljeno, ali i konstatirao povlačenje vode i deblokiranje nekoliko odsječenih putnih pravaca.

„Juče smo na osnovu prikupljenih podataka i situacije na terenu morali proglasiti stanje prirodne nesreće, ali prestanak padavina je omogućio značajno poboljšanje stanja. Osposobili smo jednu kolovoznu traku na putnom pravcu u Tržačkim Raštelima, a voda se je povukla sa skoro svih blokiranih mostova u nekoliko mjesnih zajednica“, dodao je Ždralić.

Slična situacija je u Bosanskoj Krupi i Ključu, gdje su se takođe povukle Una i Sana, ali je naglašena poprilična šteta na poljoprivrednim zemljištima i javno - komunalnoj infrastrukturi.

U Bihaću je poplavljeno 46 stambenih i pomoćnih objekata zbog preopterećenosti kanala za odvodnju oborinskih voda. Do izlijevanja Une iz korita u priobalnim područjima nije došlo, tako da je situacija u ovom gradu bila skoro cijelo vrijeme pod kontrolom.

Iz Kantonalne uprave civilne zaštite sada posebno upozoravaju na opasnost pojave odrona i klizišta, a stanovništvu se i dalje preporučuje obavezno prokuvavanje vode prije upotrebe za piće.

(Fena)

KOMENTARI1
POŠALJITE PORUKU

Dh

15.05.2019 14:33

voda tek sad nadolazi

Razvoj: NEST

© Đorđe Gajić 2018.
Sva prava zadržana.