Запад - финале: Голден Стејт разбио Портланд на старту!

Ревија тројки у Оукленду - Кари 9, ГСW 17! Голден Стејт без проблема повео у финалу плеј-офа Западне конференције.  Кари потеже брже од Џесија Џејмса! Шампион одиграо баш тако - шампионски!

Кошарка 15.05.2019 | 10:26
Запад - финале: Голден Стејт разбио Портланд на старту!
Сећате ли се како су се сви, пре само недељу дана питали шта се то дешава са Стефом Каријем и зашто игра тако лоше? Е, па претходне ноћи је свима показао зашто га никада не смете отписати!

Стеф Кари је на отварању финала Запада сручио Портланду 33 поена у уводне три четвртине и тако Голден Стејту подарио први од четири потребна тријумфа како би се отишло корак даље, у нови двобој за шампионски прстен - 116:94!

Кари је меч завршио с 36 поена (9/15 за три), а на паркету је изгледало као да су сви његови проблеми из претходних дана буквално далека прошлост. С обзиром да је Кевин Дурант повређен и да је питање када ћемо га видети на паркету, Кари је морао да преузме одговорност. То је и учинио, а коначни резултат био је видљив на великом екрану.

Критичари би рекли да је то била борба између Карија и Карија, али не Стефа и Сета, који заправо брани боје Портланда, већ борба између најбољег шутера данашњице с сопственом мотивацијом и снагом воље. Карије толико добро изгледао на паркету, да му Демијан Лилард на крају није био ни приближно достојан ривал. Потезао је брже од чувеног лошег момка Дивљег Запада Џесија Џејмса, а с лоптом у рукама деловао је као да му самопоуздање пробија све границе. Тако се и понашао.

Треба скинути капу и Портланду, јер игра храбру кошарку и после две врло тешке серије показао је да се ни у овој неће предати само тако. Трејлблејзерси су без икакве дилеме право освежење НБА плеј-офа и тим на који треба обратити пажњу у будућности. Али, ако је закључити после само једне утакмице, Портландов врхунац је управо финале Запада. Што, узимајући у обзир кога су прецртали на том путу и да је сада на супротној страни терена вероватно најмоћнији тим нове кошаркашке историје...



Блејзерси су били нападачки испод сваког нивоа, што Голден Стејту није био проблем да сурово казни, упркос Дурантовом изостанку. Лилард је убацио 19 поена, али је остао на само 4/12 из игре (2/5 за три), уз чак седам од укупно двадесет и једне изгубљене лопте... Си Џеј Меколум, Морис Харклс и Родни Худ остали су на по 17 поена, с тим што је први имао 7/19, други 7/12, а трећи 4/8 из игре. Енес Кантер јесте одиграо још једну одличну ролу с 10 поена и 16 скокова, али тешко да се могло отићи било где када су само двојица кошаркаша погодила бар пет шутева... Оно што ће највише забринути целу управу Портланда јесте моменат из првог дела утакмице, када је изгледало да се Дејм повредио, односно да му је страдала задња ложа. Званичних информација још нема, али је било очигледно да је у наставку утакмице Лилард био ограничених покрета и могућности...

У првом делу утакмице надмоћ Вориорса се није тек тако осетила. Домаћин је на крају прве четвртине имао тек четири, а до полувремена девет поена вишка, иако је на моменте изгледало да је дистанца много већа. Кад год би се гости приближили, Браћа Сплеш би дали здраву дозу поена за миран наставак. Клеј Томпсон је победи допринео с 26 поена, док је Дрејмонд Грин једини још убацио двоцифрени број поена и то 12.  

Голден Стејт није играо савршену кошарку, али су Вориорси тачно знали како да одраде посао и устреме се ка новом великом финалу. Проблеми који су постојали против Клиперса или Хјустона готово да су заборављени. Наставе ли Вориорси овако, односно ако Портланд, вероватно уморан после исцрпљујуће серије с Денвером, не нађе одговор, биће ово брзо готово...

Голден Стејт - Портланд 116:94 (1:0), уз 36 поена, шест скокова и седам асистенција Стефа Карија, који је тројке шутирао сјајних 9/15.

Вориорси су укупно убацили 17 шутева за три и убедљиво добили дуел два некомплетна тима, пошто на почетку финалне серије Запада није било на терену Кевина Дурента, док на другој страни Јусуф Нуркић неће играти до краја сезоне.

Портланд је на путу до финала "покупио" још неколико мање озбиљних повреда и мада Енес Кантер, Родни Худ, па и прва звезда Демијен Лилард (синоћ добио ударац у задњу ложу)играју "преко бола", чини се да ће тешко успети да пронађу решење за брже и одморније Вориорсе, посебно када су шутерски расположени као у уторак.

Голден Стејт је постигао много кошева из контри, после промашаја или изгубљених лопти Блејзерса, док су у позиционом нападу његови играчи лако долазили до отворених позиција за шутеве.



Карија је поново пратио његов "Сплеш брат" Клеј Томпсон са 26 поена, Дрејмонд Гриннанизао је 12 поена, 10 скокова и пет асистенција, а остали су се равномерно распоредили иза овог трија.

Код Портланда је Лилард имао 19 поена и шест асистенција, док је одбрана посебну пажњу обратила на Си Џеј Меколума, након што је овај демолирао Денвер Нагетсе у "мајсторици" полуфинала. Бек гостију ограничен је на 17 поена, уз шут 7/19, колико су постигли и Мо Харклес и Родни Худ.

Други меч је на програму у петак од 3.00 ујутру по средњеевропском времену, док финале Истока између Милвоки Бакса и Торонто Репторса почиње у четвртак у 2.30.

НБА

Голден Стејт – Портланд 116:94
/Кари 36 – Лилард 19/

Извор: моззартспорт/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар