Zapad - finale: Golden Stejt razbio Portland na startu!

Revija trojki u Ouklendu - Kari 9, GSW 17! Golden Stejt bez problema poveo u finalu plej-ofa Zapadne konferencije.  Kari poteže brže od Džesija Džejmsa! Šampion odigrao baš tako - šampionski!

Košarka 15.05.2019 | 10:26
Zapad - finale: Golden Stejt razbio Portland na startu!
Sećate li se kako su se svi, pre samo nedelju dana pitali šta se to dešava sa Stefom Karijem i zašto igra tako loše? E, pa prethodne noći je svima pokazao zašto ga nikada ne smete otpisati!

Stef Kari je na otvaranju finala Zapada sručio Portlandu 33 poena u uvodne tri četvrtine i tako Golden Stejtu podario prvi od četiri potrebna trijumfa kako bi se otišlo korak dalje, u novi dvoboj za šampionski prsten - 116:94!

Kari je meč završio s 36 poena (9/15 za tri), a na parketu je izgledalo kao da su svi njegovi problemi iz prethodnih dana bukvalno daleka prošlost. S obzirom da je Kevin Durant povređen i da je pitanje kada ćemo ga videti na parketu, Kari je morao da preuzme odgovornost. To je i učinio, a konačni rezultat bio je vidljiv na velikom ekranu.

Kritičari bi rekli da je to bila borba između Karija i Karija, ali ne Stefa i Seta, koji zapravo brani boje Portlanda, već borba između najboljeg šutera današnjice s sopstvenom motivacijom i snagom volje. Karije toliko dobro izgledao na parketu, da mu Demijan Lilard na kraju nije bio ni približno dostojan rival. Potezao je brže od čuvenog lošeg momka Divljeg Zapada Džesija Džejmsa, a s loptom u rukama delovao je kao da mu samopouzdanje probija sve granice. Tako se i ponašao.

Treba skinuti kapu i Portlandu, jer igra hrabru košarku i posle dve vrlo teške serije pokazao je da se ni u ovoj neće predati samo tako. Trejlblejzersi su bez ikakve dileme pravo osveženje NBA plej-ofa i tim na koji treba obratiti pažnju u budućnosti. Ali, ako je zaključiti posle samo jedne utakmice, Portlandov vrhunac je upravo finale Zapada. Što, uzimajući u obzir koga su precrtali na tom putu i da je sada na suprotnoj strani terena verovatno najmoćniji tim nove košarkaške istorije...



Blejzersi su bili napadački ispod svakog nivoa, što Golden Stejtu nije bio problem da surovo kazni, uprkos Durantovom izostanku. Lilard je ubacio 19 poena, ali je ostao na samo 4/12 iz igre (2/5 za tri), uz čak sedam od ukupno dvadeset i jedne izgubljene lopte... Si Džej Mekolum, Moris Harkls i Rodni Hud ostali su na po 17 poena, s tim što je prvi imao 7/19, drugi 7/12, a treći 4/8 iz igre. Enes Kanter jeste odigrao još jednu odličnu rolu s 10 poena i 16 skokova, ali teško da se moglo otići bilo gde kada su samo dvojica košarkaša pogodila bar pet šuteva... Ono što će najviše zabrinuti celu upravu Portlanda jeste momenat iz prvog dela utakmice, kada je izgledalo da se Dejm povredio, odnosno da mu je stradala zadnja loža. Zvaničnih informacija još nema, ali je bilo očigledno da je u nastavku utakmice Lilard bio ograničenih pokreta i mogućnosti...

U prvom delu utakmice nadmoć Voriorsa se nije tek tako osetila. Domaćin je na kraju prve četvrtine imao tek četiri, a do poluvremena devet poena viška, iako je na momente izgledalo da je distanca mnogo veća. Kad god bi se gosti približili, Braća Spleš bi dali zdravu dozu poena za miran nastavak. Klej Tompson je pobedi doprineo s 26 poena, dok je Drejmond Grin jedini još ubacio dvocifreni broj poena i to 12.  

Golden Stejt nije igrao savršenu košarku, ali su Voriorsi tačno znali kako da odrade posao i ustreme se ka novom velikom finalu. Problemi koji su postojali protiv Klipersa ili Hjustona gotovo da su zaboravljeni. Nastave li Voriorsi ovako, odnosno ako Portland, verovatno umoran posle iscrpljujuće serije s Denverom, ne nađe odgovor, biće ovo brzo gotovo...

Golden Stejt - Portland 116:94 (1:0), uz 36 poena, šest skokova i sedam asistencija Stefa Karija, koji je trojke šutirao sjajnih 9/15.

Voriorsi su ukupno ubacili 17 šuteva za tri i ubedljivo dobili duel dva nekompletna tima, pošto na početku finalne serije Zapada nije bilo na terenu Kevina Durenta, dok na drugoj strani Jusuf Nurkić neće igrati do kraja sezone.

Portland je na putu do finala "pokupio" još nekoliko manje ozbiljnih povreda i mada Enes Kanter, Rodni Hud, pa i prva zvezda Demijen Lilard (sinoć dobio udarac u zadnju ložu)igraju "preko bola", čini se da će teško uspeti da pronađu rešenje za brže i odmornije Voriorse, posebno kada su šuterski raspoloženi kao u utorak.

Golden Stejt je postigao mnogo koševa iz kontri, posle promašaja ili izgubljenih lopti Blejzersa, dok su u pozicionom napadu njegovi igrači lako dolazili do otvorenih pozicija za šuteve.



Karija je ponovo pratio njegov "Spleš brat" Klej Tompson sa 26 poena, Drejmond Grinnanizao je 12 poena, 10 skokova i pet asistencija, a ostali su se ravnomerno rasporedili iza ovog trija.

Kod Portlanda je Lilard imao 19 poena i šest asistencija, dok je odbrana posebnu pažnju obratila na Si Džej Mekoluma, nakon što je ovaj demolirao Denver Nagetse u "majstorici" polufinala. Bek gostiju ograničen je na 17 poena, uz šut 7/19, koliko su postigli i Mo Harkles i Rodni Hud.

Drugi meč je na programu u petak od 3.00 ujutru po srednjeevropskom vremenu, dok finale Istoka između Milvoki Baksa i Toronto Reptorsa počinje u četvrtak u 2.30.

NBA

Golden Stejt – Portland 116:94
/Kari 36 – Lilard 19/

Izvor: mozzartsport/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar