Пенали за Вембли - Астон Вила на корак од ПЛ!

"Вилани" су савладали "врећице" после удараца са беле тачке и дошли на утакмицу од повратка у Премијер лигу.  Вилин срећни трк ка Вемблију, Врећице чека још година таворења. . .  Некадашњи шампион Европе славио после пенала с играчем више.

Фудбал 15.05.2019 | 10:04
Пенали за Вембли - Астон Вила на корак од ПЛ!
Фудбалери Астон Виле прошли су у финале плеј-офа Чемпионшипа након бољег извођења пенала у реванш сусрету са Вест Бромвич Албионом на гостујућем терену.

Утакмица је у регуларном делу завршена победом домаћих резултатом 1:0, али је због непостојања правила гола у гостима дуел отишао у продужетке, после којих су уследили једанаестерци у којима је екипа Дина Смита била боља и изборила пролазак у последњу утакмицу сезоне. 

Гости су боље отворили меч, имали су теренску иницијативу, али нису дошли до конкретних прилика за постизање гола. ВБА се чврсто бранио, препустили су посед својим ривалима и надали се да могу до шанси кроз контра-нападе и прекиде што се испоставило као тачно.

У 29. минуту домаћи су успели да дођу до предности на овом сусрету и поравања резултата у двомечу након што је искусни Крег Досон био највиши у противничком шеснаестерцу после дугачког аута свог саиграча Мејсона Холгејта и главом послао лопту у даљи угао гола Виле.

"Вилани" су се након тога вратили нападима, контролисали су ситуацију на терену, али и даље нису успевали да нађу пут до гола противника, па су на одмор отишли са заостатком.

Од почетка другог дела игре подигао се темпо утакмице, обе екипе су кренуле одлучније, а домаћи тим је искористио нешто неопрезнију игру Астон Виле да уђу у добре прилике, али их није искористио да повећа резултат и приближи се финалу на "Вемблију".

Гости су у већем делу полувремена имали контролу над лоптом и ситуацијом на терену, али су својим непромишљеним потезима неколико пута довели ривале у изгледне прилике за дуплирање предности. 

Како је меч одмицао, тако су оба бирмингемска тима почела да играју све чвршће и "мушкије" па је виђено неколико веома оштрих стартова и дуела пуних жара. Као резултат такве игре, Вест Бром је у 80. минуту остао са играчем мање, након што је капитен екипе Џејмс Брант два пута у кратком периоду несмотрено стартовао на противнике и зарадио два жута картона.

Изабраници Дина Смита иако су имали неколико веома добрих покушаја нису успели да искористе предност играча више да изједначе резултат и дођу до генералног проласка будући да су у првом мечу славили са 2:1. 

Услед чињенице да ова фаза такмичења у Чемпионшипу не подразумева правило гола у гостима, Вила је изборила продужетке укупним резултатом 2:2 из оба сусрета и тако добила додатних 30 минута да савлада бројчано слабијег противника.

Нападали су гости током оба петнаестоминутна "полувремена", али ВБА се добро бранио и у том делу утакмице и уз дозу среће у појединим тренуцима избегао примање поготка, па се приступило извођењу једанаестераца.

Одмах у првој серији Мејсон Холгејт је промашио пенал за домаће и донео предност противнику с обзиром да је Хурихејн био прецизан, а већ након другог круга пенала Астон Вила је била близу победе након што је Хегазијев шут одбранио Стир, а Миле Јединак постигао гол за свој тим.

Тами Абрахам је у последњој серији био сигуран извођач и својим поготком је одвео екипу у финале на "Вемблију" упркос промашају Адоме у четвртој серији који је одржавао Вест Бром у животу.

"Вилани" ће на највећем енглеском стадиону чекати бољег из другог полуфинала плеј-офа у којем се састају Лидс и Дерби Каунти, а та друга утакмица тог двомеча је на програму сутра од 20:45. Бијелсин тим је савладао своје ривале резултатом 1:0 у првом сусрету и сада на свом терену имају прилику да заврше посао.

Финале баража чији ће победник изборити пласман у Премијер лигу одиграће се у понедељак 27. маја.

Прошле године стали су на последњем степенику, а ове ће имати прилику за поправни на Вемблију. 

Астон Вила се пласирала у финале плеј-офа Чемпионшипа након драматичног реванша на Хауторнсу који је решен после 120 минута велике борбе и извођења једанаестераца. ВБА је славио са 1:0 у регуларном делу, бранио се колико је могао с десеторицом у продужецима, али није имао среће и на пенал-рулету где је Вила срећно стигла до тријумфа. 

Јунак пласмана некадашњег шампиона Европе у финале баража је дефинитивно голман Џед Стир који је мајсторски одбранио ударце дефанзиваца ВБА Холгејта и Хегазија у прве две серије. Истина, оживео је на кратко наде домаћина промашајем и Адома у четвртој серији за Вилу, али је у последњој најбољи стрелац и играч гостију Теми Абрахам био прецизан и означио почетак славља гостујућих присталица на терену комшијског ривала.

Што се тиче саме утакмице, нисмо гледали леп фудбал. ВБА је био бољи око 80 минута. На време су домаћи изједначили укупан резултат после прекида и спретног ударца главом Крејга Доусона у 29. минуту. Астон Вила је тешко долазила до прилика, гледали смо тврд меч, а кључни детаљ збио се у завршници. Због грубог старта главни арбитар је искључио домаћег везиста Криса Бранта у 80. што је био знак за Вилу да почне да доминира.

То се и десило, пуних 40 минута нападали су гости бункер екипе ВБА, домаћин се грчевито бранио и успео уз помоћ среће и доброг голмана Џонстона (прошле године занимљиво бранио за Астон Вилу) да се докопа пенала. Ипак, тамо је уследило разочарање за све присталице Врећица које су остале на крају без шансе за експресни повратак у Премијер лигу.

Астон Вила ће 27. маја на Вемблију имати шансу за пласман у еллиту после дуге три године у нижем рангу, а ривал ће јој бити Лидс или Дерби који вечерас на Еланду играју реванш другог полуфинала плеј-офа у Чемпионшипу.

Резултат:

Вест Бромвич Албион - Астон Вила 1:0 (1:0), пеналима 3:4; прва утакмица 2:1 за Астон Вилу
/Досон 29/

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар