Penali za Vembli - Aston Vila na korak od PL!

"Vilani" su savladali "vrećice" posle udaraca sa bele tačke i došli na utakmicu od povratka u Premijer ligu.  Vilin srećni trk ka Vembliju, Vrećice čeka još godina tavorenja. . .  Nekadašnji šampion Evrope slavio posle penala s igračem više.

Fudbal 15.05.2019 | 10:04
Penali za Vembli - Aston Vila na korak od PL!
Fudbaleri Aston Vile prošli su u finale plej-ofa Čempionšipa nakon boljeg izvođenja penala u revanš susretu sa Vest Bromvič Albionom na gostujućem terenu.

Utakmica je u regularnom delu završena pobedom domaćih rezultatom 1:0, ali je zbog nepostojanja pravila gola u gostima duel otišao u produžetke, posle kojih su usledili jedanaesterci u kojima je ekipa Dina Smita bila bolja i izborila prolazak u poslednju utakmicu sezone. 

Gosti su bolje otvorili meč, imali su terensku inicijativu, ali nisu došli do konkretnih prilika za postizanje gola. VBA se čvrsto branio, prepustili su posed svojim rivalima i nadali se da mogu do šansi kroz kontra-napade i prekide što se ispostavilo kao tačno.

U 29. minutu domaći su uspeli da dođu do prednosti na ovom susretu i poravanja rezultata u dvomeču nakon što je iskusni Kreg Doson bio najviši u protivničkom šesnaestercu posle dugačkog auta svog saigrača Mejsona Holgejta i glavom poslao loptu u dalji ugao gola Vile.

"Vilani" su se nakon toga vratili napadima, kontrolisali su situaciju na terenu, ali i dalje nisu uspevali da nađu put do gola protivnika, pa su na odmor otišli sa zaostatkom.

Od početka drugog dela igre podigao se tempo utakmice, obe ekipe su krenule odlučnije, a domaći tim je iskoristio nešto neoprezniju igru Aston Vile da uđu u dobre prilike, ali ih nije iskoristio da poveća rezultat i približi se finalu na "Vembliju".

Gosti su u većem delu poluvremena imali kontrolu nad loptom i situacijom na terenu, ali su svojim nepromišljenim potezima nekoliko puta doveli rivale u izgledne prilike za dupliranje prednosti. 

Kako je meč odmicao, tako su oba birmingemska tima počela da igraju sve čvršće i "muškije" pa je viđeno nekoliko veoma oštrih startova i duela punih žara. Kao rezultat takve igre, Vest Brom je u 80. minutu ostao sa igračem manje, nakon što je kapiten ekipe Džejms Brant dva puta u kratkom periodu nesmotreno startovao na protivnike i zaradio dva žuta kartona.

Izabranici Dina Smita iako su imali nekoliko veoma dobrih pokušaja nisu uspeli da iskoriste prednost igrača više da izjednače rezultat i dođu do generalnog prolaska budući da su u prvom meču slavili sa 2:1. 

Usled činjenice da ova faza takmičenja u Čempionšipu ne podrazumeva pravilo gola u gostima, Vila je izborila produžetke ukupnim rezultatom 2:2 iz oba susreta i tako dobila dodatnih 30 minuta da savlada brojčano slabijeg protivnika.

Napadali su gosti tokom oba petnaestominutna "poluvremena", ali VBA se dobro branio i u tom delu utakmice i uz dozu sreće u pojedinim trenucima izbegao primanje pogotka, pa se pristupilo izvođenju jedanaesteraca.

Odmah u prvoj seriji Mejson Holgejt je promašio penal za domaće i doneo prednost protivniku s obzirom da je Hurihejn bio precizan, a već nakon drugog kruga penala Aston Vila je bila blizu pobede nakon što je Hegazijev šut odbranio Stir, a Mile Jedinak postigao gol za svoj tim.

Tami Abraham je u poslednjoj seriji bio siguran izvođač i svojim pogotkom je odveo ekipu u finale na "Vembliju" uprkos promašaju Adome u četvrtoj seriji koji je održavao Vest Brom u životu.

"Vilani" će na najvećem engleskom stadionu čekati boljeg iz drugog polufinala plej-ofa u kojem se sastaju Lids i Derbi Kaunti, a ta druga utakmica tog dvomeča je na programu sutra od 20:45. Bijelsin tim je savladao svoje rivale rezultatom 1:0 u prvom susretu i sada na svom terenu imaju priliku da završe posao.

Finale baraža čiji će pobednik izboriti plasman u Premijer ligu odigraće se u ponedeljak 27. maja.

Prošle godine stali su na poslednjem stepeniku, a ove će imati priliku za popravni na Vembliju. 

Aston Vila se plasirala u finale plej-ofa Čempionšipa nakon dramatičnog revanša na Hautornsu koji je rešen posle 120 minuta velike borbe i izvođenja jedanaesteraca. VBA je slavio sa 1:0 u regularnom delu, branio se koliko je mogao s desetoricom u produžecima, ali nije imao sreće i na penal-ruletu gde je Vila srećno stigla do trijumfa. 

Junak plasmana nekadašnjeg šampiona Evrope u finale baraža je definitivno golman Džed Stir koji je majstorski odbranio udarce defanzivaca VBA Holgejta i Hegazija u prve dve serije. Istina, oživeo je na kratko nade domaćina promašajem i Adoma u četvrtoj seriji za Vilu, ali je u poslednjoj najbolji strelac i igrač gostiju Temi Abraham bio precizan i označio početak slavlja gostujućih pristalica na terenu komšijskog rivala.

Što se tiče same utakmice, nismo gledali lep fudbal. VBA je bio bolji oko 80 minuta. Na vreme su domaći izjednačili ukupan rezultat posle prekida i spretnog udarca glavom Krejga Dousona u 29. minutu. Aston Vila je teško dolazila do prilika, gledali smo tvrd meč, a ključni detalj zbio se u završnici. Zbog grubog starta glavni arbitar je isključio domaćeg vezista Krisa Branta u 80. što je bio znak za Vilu da počne da dominira.

To se i desilo, punih 40 minuta napadali su gosti bunker ekipe VBA, domaćin se grčevito branio i uspeo uz pomoć sreće i dobrog golmana Džonstona (prošle godine zanimljivo branio za Aston Vilu) da se dokopa penala. Ipak, tamo je usledilo razočaranje za sve pristalice Vrećica koje su ostale na kraju bez šanse za ekspresni povratak u Premijer ligu.

Aston Vila će 27. maja na Vembliju imati šansu za plasman u ellitu posle duge tri godine u nižem rangu, a rival će joj biti Lids ili Derbi koji večeras na Elandu igraju revanš drugog polufinala plej-ofa u Čempionšipu.

Rezultat:

Vest Bromvič Albion - Aston Vila 1:0 (1:0), penalima 3:4; prva utakmica 2:1 za Aston Vilu
/Doson 29/

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar