Ванредне мјере и у Новом Граду

На сједници Штаба за ванредне ситуације у Новом Граду вечерас су на снагу стављене ванредне мјере заштите од поплава.

Република Српска 15.05.2019 | 07:16
Ванредне мјере и у Новом Граду
Водостај ријеке Уне у Новом Граду у 21.00 час износио је 511 центиметара што премашује коту редовних мјера од поплава.

Водостај ријеке Сане на мјерном мјесту пумпна станица град у овој општини је био у стагнацији између 20.00 и 21.00 час, а затим је до 22.00 часа порастао за два центиметра и износи 544 центиметра.

Начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача рекао је да је вода ушла у двадесетак стамбених и помоћних објеката и пресјекла више путних комуникација, а проблема има и на магистралном путу Нови Град-Приједор у Драготињи.

"Ситуација је нестабилна и дежурне службе ће бити на терену током ноћи али ће активности бити компликоване због слабе прегледности", рекао је Дрљача.

Према његовим ријечима, у овој општини је под водом велика површина.

Од поподневних часова вреће са пијеском су постављене на критичне тачке на обалама ријека Уне и Сане.

У Новом Граду ни сутра неће радити основне и средње школе и вртић "Пчелица Маја".

Сљедећа сједница Штаба за ванредне ситуације биће одржана сутра у 8.00 часова.

Редовне мјере заштите од поплава су на снази при водостају ријеке Сане од 320 центиметара на мјерном мјесту пумпна станица Нови Град.

Кад је у питању водостај ријеке Уне, редовне мјере заштите од поплава на снази су код водостаја 450 центиметара, ванредне на 510, а стање елементарне непогоде кад водостај достигне ниво 540 центиметара.

(Срна)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Бранислав

15.05.2019 07:53

Има појава изласка мишева и змија у град и на кеј.Кажу да је забиљежен наводно случај изласка змија из канализације у станбене објекте.Не треба стварати панику,али на WЦ шкољкама држите затворене поклопце и прије кориштења шкољке обавезно пуштајте воду као и послије употребе.Пожељно је да најмање једном у два до три дана сипате солну киселину у wц шкољку.Она разгони змије и мишеве уколико би се јавили.Сачекајте поклопите шкољку и онда добро исперите водом.Храну држите недоступном за мишеве.Најопаснија је мишија мокраћа уколико би дошла на брашно,сол,шећер,воће и поврће.Воду за пиће из водовода прекухавајте.Грађани не крећите се Кејом јер су змије примјећене чак на дрвећу на Кеју.Недалеко од моје куће убијене су прекључер двије змије.Канализација у појединим дијеловима града не фунционира.То наводно односи на Видоријски поток.Лијеп поздрав и без панике.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

15.05.2019 08:08

У Драготињи није проблем, негје саоб. у прекиду .

ОДГОВОРИТЕ