Vanredne mjere i u Novom Gradu

Na sjednici Štaba za vanredne situacije u Novom Gradu večeras su na snagu stavljene vanredne mjere zaštite od poplava.

Republika Srpska 15.05.2019 | 07:16
Vanredne mjere i u Novom Gradu
Vodostaj rijeke Une u Novom Gradu u 21.00 čas iznosio je 511 centimetara što premašuje kotu redovnih mjera od poplava.

Vodostaj rijeke Sane na mjernom mjestu pumpna stanica grad u ovoj opštini je bio u stagnaciji između 20.00 i 21.00 čas, a zatim je do 22.00 časa porastao za dva centimetra i iznosi 544 centimetra.

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača rekao je da je voda ušla u dvadesetak stambenih i pomoćnih objekata i presjekla više putnih komunikacija, a problema ima i na magistralnom putu Novi Grad-Prijedor u Dragotinji.

"Situacija je nestabilna i dežurne službe će biti na terenu tokom noći ali će aktivnosti biti komplikovane zbog slabe preglednosti", rekao je Drljača.

Prema njegovim riječima, u ovoj opštini je pod vodom velika površina.

Od popodnevnih časova vreće sa pijeskom su postavljene na kritične tačke na obalama rijeka Une i Sane.

U Novom Gradu ni sutra neće raditi osnovne i srednje škole i vrtić "Pčelica Maja".

Sljedeća sjednica Štaba za vanredne situacije biće održana sutra u 8.00 časova.

Redovne mjere zaštite od poplava su na snazi pri vodostaju rijeke Sane od 320 centimetara na mjernom mjestu pumpna stanica Novi Grad.

Кad je u pitanju vodostaj rijeke Une, redovne mjere zaštite od poplava na snazi su kod vodostaja 450 centimetara, vanredne na 510, a stanje elementarne nepogode kad vodostaj dostigne nivo 540 centimetara.

(Srna)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Branislav

15.05.2019 07:53

Ima pojava izlaska miševa i zmija u grad i na kej.Kažu da je zabilježen navodno slučaj izlaska zmija iz kanalizacije u stanbene objekte.Ne treba stvarati paniku,ali na WC školjkama držite zatvorene poklopce i prije korištenja školjke obavezno puštajte vodu kao i poslije upotrebe.Poželjno je da najmanje jednom u dva do tri dana sipate solnu kiselinu u wc školjku.Ona razgoni zmije i miševe ukoliko bi se javili.Sačekajte poklopite školjku i onda dobro isperite vodom.Hranu držite nedostupnom za miševe.Najopasnija je mišija mokraća ukoliko bi došla na brašno,sol,šećer,voće i povrće.Vodu za piće iz vodovoda prekuhavajte.Građani ne krećite se Kejom jer su zmije primjećene čak na drveću na Keju.Nedaleko od moje kuće ubijene su preključer dvije zmije.Kanalizacija u pojedinim dijelovima grada ne funcionira.To navodno odnosi na Vidorijski potok.Lijep pozdrav i bez panike.

ODGOVORITE
Name

Мирослав

15.05.2019 08:08

У Драготињи није проблем, негје саоб. у прекиду .

ODGOVORITE