Звезда и њено фино друштванце...

Пришивањем треће звездице изнад грба црвено-бели ушли у европски "Клуб 14". . .

Фудбал 14.05.2019 | 23:00
Звезда и њено фино друштванце...
Одлуком Скупштине Фудбалског савеза Србије да верификује одлуку Правне комисије те организације, Црвена звезда је добила право на шампионску титулу из 1946. године. Самим тим и могућност да пришије трећу звездицу изнад грба (свака вреди по 10 титула). Али оно што је важније јесте чињеница дасу црвено-бели ушли у одабрано друштво европских великана који могу да се подиче са 30+ освојених националних шампионата. Таквих је клубова до данас било свега 13, од данас - 14. 

Најтрофејнији српски клуб данашњом одлуком и верификацијом 30. титуле, придружио се о највећем мађарском клубу - Ференцварошу, који је пре неколико дана стигао до 30. круне. Та два клуба једина су на листи са по 30 пехара шампиона. 

ЦСКА из Софије има само једну титулу више, али и могућност да до краја сезоне узме 32, пошто за Лудогорецом заостаје само три бода. Даље ка врху ређају се најтрофејнији аустријски тим - бечки Рапид, затим Реал Мадрид, прашка Спарта, Ајакс и Андерлехт, Јувентус... Бенфика је пета на овој ранг листи са 36 титула шампиона Португалије, али како ће у последњем колу ове сезоне врло вероватно задржати прво место и свргнути са трона Порто, крај њего имена су звездице, као и код ЦСКА. Могућност да за неки дан допишемо још по једну. 

Једини клуб на овој листи са четири звездице јесте грчки великан Олимпијакос. 

Напослетку долазимо до прва три места. Захваљујући овогодишњој титули Селтика, та три клуба имају право на пет звездица. Без обзира на године патње и низ од осам сезона без најважнијег националног трофеја, шкотски Ренџерс и даље је неприкосновени број један, са 54 трофеја. Овосезонском титулом Линфилд, вчити шампион Северне Ирске, пришао му је на корак заостатка, међутим оно што много више тангира Полицајце јесте Селтик, који се са својом 50. опасно примакао престолу. 



Подсетимо, Звездина 30, или боље рећи прва титула, била је последњих недеља предмет спора. Представници Партизана нису се сложили ни са предлогом правне комисије, нити ће остати имуни на ову одлуку Скупштине. Још пре неколико дана из Хумске су најавили да ће покренути спор пред Управним судом. 

Подсећања ради, Црвена звезда је 1946. године постала шампион уже Србије (без Војводине), такмичећи се у квалификацијама за прво првенство ФНРЈ. По распаду Југославије, сматрају у Љутице Богдана, а позивајући се на одлуку ХНС-а, који је за исту годину титулу првака Хрватске приписао сплитском Хајдуку (Истра је такође имала свог шампиона, баш као и Војводина), стекли су се услови да тај регионални трофеј добије национални значај. Пошто је Скупштина ФСС прихватила аргументацију правног тима црвено-белих, то се данас и догодило. 

КЛУБОВИ СА 30+ ТИТУЛА У ЕВРОПИ

54 - Ренџерс (Шкотска)
53 - Линфилд (Северна Ирска)
50 - Селтик (Шкотска)
44 - Олимпијакос (Грчка)
36 - Бенфика (Португал) ***
35 - Јувентус (Италија)
34 - Андерлехт (Белгија)
34 - Ајакс (Холандија)
33 - Спарта Праг (Чехословачка/Чешка)
33 - Реал Мадрид (Шпанија)
32 - Рапид Беч (Аустрија)
31 - ЦСКА Софија (Бугарска) ***
30 - Ференцварош (Мађарска)
30 - Црвена звезда (Југославија/Србија)

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар