Zvezda i njeno fino društvance...

Prišivanjem treće zvezdice iznad grba crveno-beli ušli u evropski "Klub 14". . .

Fudbal 14.05.2019 | 23:00
Zvezda i njeno fino društvance...
Odlukom Skupštine Fudbalskog saveza Srbije da verifikuje odluku Pravne komisije te organizacije, Crvena zvezda je dobila pravo na šampionsku titulu iz 1946. godine. Samim tim i mogućnost da prišije treću zvezdicu iznad grba (svaka vredi po 10 titula). Ali ono što je važnije jeste činjenica dasu crveno-beli ušli u odabrano društvo evropskih velikana koji mogu da se podiče sa 30+ osvojenih nacionalnih šampionata. Takvih je klubova do danas bilo svega 13, od danas - 14. 

Najtrofejniji srpski klub današnjom odlukom i verifikacijom 30. titule, pridružio se o najvećem mađarskom klubu - Ferencvarošu, koji je pre nekoliko dana stigao do 30. krune. Ta dva kluba jedina su na listi sa po 30 pehara šampiona. 

CSKA iz Sofije ima samo jednu titulu više, ali i mogućnost da do kraja sezone uzme 32, pošto za Ludogorecom zaostaje samo tri boda. Dalje ka vrhu ređaju se najtrofejniji austrijski tim - bečki Rapid, zatim Real Madrid, praška Sparta, Ajaks i Anderleht, Juventus... Benfika je peta na ovoj rang listi sa 36 titula šampiona Portugalije, ali kako će u poslednjem kolu ove sezone vrlo verovatno zadržati prvo mesto i svrgnuti sa trona Porto, kraj njego imena su zvezdice, kao i kod CSKA. Mogućnost da za neki dan dopišemo još po jednu. 

Jedini klub na ovoj listi sa četiri zvezdice jeste grčki velikan Olimpijakos. 

Naposletku dolazimo do prva tri mesta. Zahvaljujući ovogodišnjoj tituli Seltika, ta tri kluba imaju pravo na pet zvezdica. Bez obzira na godine patnje i niz od osam sezona bez najvažnijeg nacionalnog trofeja, škotski Rendžers i dalje je neprikosnoveni broj jedan, sa 54 trofeja. Ovosezonskom titulom Linfild, včiti šampion Severne Irske, prišao mu je na korak zaostatka, međutim ono što mnogo više tangira Policajce jeste Seltik, koji se sa svojom 50. opasno primakao prestolu. 



Podsetimo, Zvezdina 30, ili bolje reći prva titula, bila je poslednjih nedelja predmet spora. Predstavnici Partizana nisu se složili ni sa predlogom pravne komisije, niti će ostati imuni na ovu odluku Skupštine. Još pre nekoliko dana iz Humske su najavili da će pokrenuti spor pred Upravnim sudom. 

Podsećanja radi, Crvena zvezda je 1946. godine postala šampion uže Srbije (bez Vojvodine), takmičeći se u kvalifikacijama za prvo prvenstvo FNRJ. Po raspadu Jugoslavije, smatraju u Ljutice Bogdana, a pozivajući se na odluku HNS-a, koji je za istu godinu titulu prvaka Hrvatske pripisao splitskom Hajduku (Istra je takođe imala svog šampiona, baš kao i Vojvodina), stekli su se uslovi da taj regionalni trofej dobije nacionalni značaj. Pošto je Skupština FSS prihvatila argumentaciju pravnog tima crveno-belih, to se danas i dogodilo. 

KLUBOVI SA 30+ TITULA U EVROPI

54 - Rendžers (Škotska)
53 - Linfild (Severna Irska)
50 - Seltik (Škotska)
44 - Olimpijakos (Grčka)
36 - Benfika (Portugal) ***
35 - Juventus (Italija)
34 - Anderleht (Belgija)
34 - Ajaks (Holandija)
33 - Sparta Prag (Čehoslovačka/Češka)
33 - Real Madrid (Španija)
32 - Rapid Beč (Austrija)
31 - CSKA Sofija (Bugarska) ***
30 - Ferencvaroš (Mađarska)
30 - Crvena zvezda (Jugoslavija/Srbija)

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar