Сава благо расте, Уна стагнира

Шајић је рекао да ријека Сава на подручју Градишке, Српца и Раче благо расте, док Уна стагнира, те да се може очекивати стагнирање ових водотокова.

Република Српска 14.05.2019 | 16:52
Сава благо расте, Уна стагнира
Хидролошка ситуација у Српској је стабилнија у односу на претходни дан и очекује се додатна стабилизација, изјавио је данас у Бањалуци директор Републичког хидрометеоролошког савеза Томислав Шајић.

– Значајније количине падавина биле су на сјеверозападу Републике Српске што је проузроковало раст водотокова. Ситуација је данас повољнија и очекујемо у наредна 24 часа мање падавина, односно количине од 20 до 30 литара по метру квадратном што је повољније стање – рекао је новинарима Шајић, након састанака Координационог тима Владе Републике Српске за праћење стања усљед обилних падавина.

Он је навео да ријека Сава на подручју Градишке, Српца и Раче благо расте, док Уна стагнира, те да се може очекивати стагнирање ових водотокова.

– Сана је 18 центиметара изнад квоте одбране од поплава и очекујемо стагнацију. Ниво Врбаса је у 12.00 часова био 492 центиметра, а сада је 122, што значи да опада и најкритичнији талас је иза нас. Важно је што је ситуација стабилнија него синоћ – додао је Шајић.

Он је истакао да је ситуација у Бањалуци сада стабилна и не би требало да измакне контроли, а Хидроелектране на Врбасу прате стање водостаја у Бочцу. 

Шајић каже да ниво ријеке Босне код Добоја опада и ситуација је добра.

Директор “Вода Српске” Мирослав Миловановић рекао је да је хидролошка ситуација боља него претходних дана, да су све црпне станице у функцији и комплетан систем одбране од поплава функционише.

– Екипе су сво вријеме на терену и могу рећи да немамо пропуста и проблема на насипима који су у нашој ингеренцији. Када је ријеч о језеру Дренова не постоје пропусти и цурења, а са ескпертизом настављамо и не очекујемо проблеме – каже Миловановић.

Он је напоменуо да су предузете све неопходне мјере што подразумијева и потребну експертизу.

(Срна)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Последњи кинески цар

14.05.2019 17:31

Ако је раст водостаја Саве од 120 цм за 12 сати благи раст, онда признајем да самном нешто није у реду. Не знам зашто лажу и петљају народ, зашто упорно тврде да се ништа озбиљно не дешава, зашто никад нису спремни за овакве ствари, зашто новац троше на глупости а не за стварне потребе и заштиту људи и имовине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре кинески царе

14.05.2019 19:19

Драги кинески царе није то код нас ко код вас у Кини . Наши политичари су "рупа без дна " кад је у питању новац никад им доста за личне потребе

ОДГОВОРИТЕ