Најгори Кристијано Роналдо за 10 година!

Да ли је почео пад? Бројке су неумољиве. . .

Фудбал 14.05.2019 | 17:26
Најгори Кристијано Роналдо за 10 година!
Када сте фудбалски ванземаљац попут Кристијана Роналда или Леа Месија, онда нормалне бројке нису „нормалне“. Наметнете стандарде који важе само за вас и којима остали не могу да приђу. Оно што је успех за остале фудбалере, код Роналда и Месија је просек. Од њих се очекује да померају границе из сезоне у сезону.

Али и томе ће морати да дође крај, биологија ће једног дана учинити своје. А можда је код КристијанаРоналда већ почела да чини и можда је благи пад већ почео?

Иако у 34. години делује физички савршено и спреман као командос, Роналдо ове сезоне није на нивоу из претходних. Бројке то јасно говоре. Можда је прелазак у другу земљу и лигу учинио своје. Иако слабија квалитетом од Примере, италијанска Серије А је теже такмичење за постизање голова. Одбране су јаче, игра се затвореније, Јувентус није тип екипе који ће пунити мреже до врха и у којем ће саиграчи бити у служби Роналда и његових индивидуалних амбиција као што је то било у Реалу.

Растанак Реала и Роналда није донео напредак ниједној страни. Реал је први пут после четири године завршио сезону без трофеја, а Роналдо има статистички најслабију сезону у последњих 10 година, откако је из Манчестер Јунајтеда прешао у Реал Мадрид. А ни Јувентус није направио корак напред са Роналдом. Штавише, благо је назадовао. Иако је титула у Серији А одбрањена у великом стилу, изгубљен је Куп Италије, а у Лиги шампиона као примарном такмичењу се опет није дошло даље од четвртфинала.

Роналдо је на 42 меча за Јувентус у свим такмичењима (Серија А, Куп Италије, Лига шампиона и Суперкуп Италије) постигао 28 голова. На терену је провео укупно 3.556 минута. Најгора сезона до сада му је била она дебитантска у Реалу када је на 35 утакмица постигао 33 гола. И тада је морао да се навикава на нови клуб, лигу, земљу и другачији фудбал у односу на онај у Премијер лиги. Имао је и проблема са повредом после крвничког старта Дијаваре из Марсеља због чега је пропустио 10 утакмица у свим такмичењима. Али, успео је да постигне 33 гола. На седам утакмица мање него ове сезоне!

Имао је Роналдо проблем са повредом и ове сезоне у Јувентусу. Пропустио је пет утакмица у Серији А због повреде и вероватно би премашио ту границу од 30 голова да је играо.

Међутим, просек голова по минутажи је оно по чему је драстично лошији. Прошле сезоне је постизао гол на сваких 83 минута на терену, ове сезоне је тај просек скочио за чак 34 одсто и ЦР7 тресе мреже тек на сваких 127 минута. Постиже 0,67 голова по мечу што је далеко од оних бројки из Реала. Примера ради, у најбољој сезони у Мадриду (14/15) је по мечу постизао 1,13 голова.

Никада од одласка из Манчестер Јунајтеда није имао сезону у којој није дао макар 30 голова. Најслабија је била та дебитантска у Реалу са 33 гола. Касније је давао 53, 60, 55, 51, 61, 51, 42 и у прошлој 44. Дакле, у више од пола сезона је пребацивао границу од 50 голова. А сада је на скоро дупло мање...

Роналдо има још две утакмице до краја сезоне да поправи учинак и да макар пребаци границу од 30 голова. Ривали су Аталанта и Сампдорија. Битку за првог стрелца Серије А је скоро сигурно изгубио од ФабијаКваљареле који има 26 голова наспрам Роналдових 21. Додуше, Кваљарелиних девет је из пенала, али и Роналдових је пет „са креча“. Ако би се гледали само голови из игре, убедљиво би први био Аталантин разбијач Диуван Запата који је од 22 гола само један дао са 11 метара.

Извесно је да Роналдо после овакве сезоне неће бити међу фаворитима за освајање наредне Златне лопте. Љути ривал Меси је иамо индивдуално много бољу сезону, али за нијансу и тимски успешнију. А ни он неће бити фаворит за Златну лопту. Све је извесније да ће и следеће сезоне неко трећи после Луке Модрића добити најпрестижније индвидуално признање и да ће Роналдо и Меси остатои на по пет Златних лопти. А време иде...

Роналдо улази у јесен каријере. Иако са 34 године изгледа и делује као неко десетак година млађи, неминовно је да пад почиње (или је почео?) и да му не остаје превише врхунских сезона. Можда ће играти на топ нивоу до 40, а можда ће га Италија и Јувентус исцедити за две или три године. У Реалу је био зенит каријере, оне бројке ће тешко више икада поновити. Колико год да је чудо од фудбалера. Прва сезона на Чизми је то најавила...

Иyвор: мозззартспорт

ФОТО: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар