Najgori Kristijano Ronaldo za 10 godina!

Da li je počeo pad? Brojke su neumoljive. . .

Fudbal 14.05.2019 | 17:26
Najgori Kristijano Ronaldo za 10 godina!
Kada ste fudbalski vanzemaljac poput Kristijana Ronalda ili Lea Mesija, onda normalne brojke nisu „normalne“. Nametnete standarde koji važe samo za vas i kojima ostali ne mogu da priđu. Ono što je uspeh za ostale fudbalere, kod Ronalda i Mesija je prosek. Od njih se očekuje da pomeraju granice iz sezone u sezonu.

Ali i tome će morati da dođe kraj, biologija će jednog dana učiniti svoje. A možda je kod KristijanaRonalda već počela da čini i možda je blagi pad već počeo?

Iako u 34. godini deluje fizički savršeno i spreman kao komandos, Ronaldo ove sezone nije na nivou iz prethodnih. Brojke to jasno govore. Možda je prelazak u drugu zemlju i ligu učinio svoje. Iako slabija kvalitetom od Primere, italijanska Serije A je teže takmičenje za postizanje golova. Odbrane su jače, igra se zatvorenije, Juventus nije tip ekipe koji će puniti mreže do vrha i u kojem će saigrači biti u službi Ronalda i njegovih individualnih ambicija kao što je to bilo u Realu.

Rastanak Reala i Ronalda nije doneo napredak nijednoj strani. Real je prvi put posle četiri godine završio sezonu bez trofeja, a Ronaldo ima statistički najslabiju sezonu u poslednjih 10 godina, otkako je iz Mančester Junajteda prešao u Real Madrid. A ni Juventus nije napravio korak napred sa Ronaldom. Štaviše, blago je nazadovao. Iako je titula u Seriji A odbranjena u velikom stilu, izgubljen je Kup Italije, a u Ligi šampiona kao primarnom takmičenju se opet nije došlo dalje od četvrtfinala.

Ronaldo je na 42 meča za Juventus u svim takmičenjima (Serija A, Kup Italije, Liga šampiona i Superkup Italije) postigao 28 golova. Na terenu je proveo ukupno 3.556 minuta. Najgora sezona do sada mu je bila ona debitantska u Realu kada je na 35 utakmica postigao 33 gola. I tada je morao da se navikava na novi klub, ligu, zemlju i drugačiji fudbal u odnosu na onaj u Premijer ligi. Imao je i problema sa povredom posle krvničkog starta Dijavare iz Marselja zbog čega je propustio 10 utakmica u svim takmičenjima. Ali, uspeo je da postigne 33 gola. Na sedam utakmica manje nego ove sezone!

Imao je Ronaldo problem sa povredom i ove sezone u Juventusu. Propustio je pet utakmica u Seriji A zbog povrede i verovatno bi premašio tu granicu od 30 golova da je igrao.

Međutim, prosek golova po minutaži je ono po čemu je drastično lošiji. Prošle sezone je postizao gol na svakih 83 minuta na terenu, ove sezone je taj prosek skočio za čak 34 odsto i CR7 trese mreže tek na svakih 127 minuta. Postiže 0,67 golova po meču što je daleko od onih brojki iz Reala. Primera radi, u najboljoj sezoni u Madridu (14/15) je po meču postizao 1,13 golova.

Nikada od odlaska iz Mančester Junajteda nije imao sezonu u kojoj nije dao makar 30 golova. Najslabija je bila ta debitantska u Realu sa 33 gola. Kasnije je davao 53, 60, 55, 51, 61, 51, 42 i u prošloj 44. Dakle, u više od pola sezona je prebacivao granicu od 50 golova. A sada je na skoro duplo manje...

Ronaldo ima još dve utakmice do kraja sezone da popravi učinak i da makar prebaci granicu od 30 golova. Rivali su Atalanta i Sampdorija. Bitku za prvog strelca Serije A je skoro sigurno izgubio od FabijaKvaljarele koji ima 26 golova naspram Ronaldovih 21. Doduše, Kvaljarelinih devet je iz penala, ali i Ronaldovih je pet „sa kreča“. Ako bi se gledali samo golovi iz igre, ubedljivo bi prvi bio Atalantin razbijač Diuvan Zapata koji je od 22 gola samo jedan dao sa 11 metara.

Izvesno je da Ronaldo posle ovakve sezone neće biti među favoritima za osvajanje naredne Zlatne lopte. Ljuti rival Mesi je iamo indivdualno mnogo bolju sezonu, ali za nijansu i timski uspešniju. A ni on neće biti favorit za Zlatnu loptu. Sve je izvesnije da će i sledeće sezone neko treći posle Luke Modrića dobiti najprestižnije indvidualno priznanje i da će Ronaldo i Mesi ostatoi na po pet Zlatnih lopti. A vreme ide...

Ronaldo ulazi u jesen karijere. Iako sa 34 godine izgleda i deluje kao neko desetak godina mlađi, neminovno je da pad počinje (ili je počeo?) i da mu ne ostaje previše vrhunskih sezona. Možda će igrati na top nivou do 40, a možda će ga Italija i Juventus iscediti za dve ili tri godine. U Realu je bio zenit karijere, one brojke će teško više ikada ponoviti. Koliko god da je čudo od fudbalera. Prva sezona na Čizmi je to najavila...

Iyvor: mozzzartsport

FOTO: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar