Сад и званично: Звезда добила трећу звјездицу!

Звезди званично титула из 1946. године! Скупштина ФСС већином изгласала да се Црвеној звезди додели титула из 1946. За је подигло руку 44 делегата, 10 је остало уздржано, а против је било шест чланова Скупштине. Председник ФСС био уздржан.  Скупштина Фудбалског савеза Србије усвојила предлог Правне комисије да регионални трофеј из 1946. буде третиран као национални, те је Звезди признала 30. титулу првака.

Фудбал 14.05.2019 | 16:34
Сад и званично: Звезда добила трећу звјездицу!
Црвена звезда од данас и званично може да се поноси трећом звездицом изнад грба! На данашњој седници Скупштине Фудбалског савеза Србије већина делегата гласала је за, односно да се црвено-белима припише спорна титула шампиона Србије из 1946. године. 

За признавање титуле Црвеној звезди руку су дигла 44 члана, 10 је било уздржано, а шест против. Међу уздржанима био је и први човек српског фудбала Славиша Кокеза. 

"Поносан сам што смо успели да озваничимо титулу коју је Звезда освојила апсолутно регуларно, на терену. Поносан сам због свих играча тог првог Звездиног тима који су добили признање које заслужују, да су прва Звездина генерација шампиона. Скупштина ФСС је уважила чињенично стање и драго нам је због тога. Ово је у сваком смислу била историјска сезона за наш клуб, а признавање ове титуле је у најбољем смислу речи шлаг на торту. Имамо пуно разлога да славимо у недељу на последњем мечу сезоне", рекао је генерални директор Црвене звезде Звездан Терзић по завршетку заседања.

О овој теми говори се већ више од годину дана, али Звезда је званичан захтев ФСС-у упутила тек у марту. Подсетимо, прошлог петка Правна комисија је заседала и рекла своје: Звезди треба да буде дописан трофеј из '46. Тројица од петорице чланова тог тела уважила су аргументе клуба са Маракане. Једини против био је потпредседник Партизана Владимир Вулетић, док је председник комисије Зоран Шупут остао уздржан.

Овим је практично спорно питање решено, па је на данашњој скупштини одлука правне комисије само верификована, чиме је постала "правоснажна". 

Овакав епилог могао је да се наслути још крајем априла, када су најватренији навијачи Црвене звезде на 160. вечитом дербију направили кореографију на северној трибини која је садржала дрес Звезде са три звездице изнад грба. 

"Желим да се захвалим свима у клубу који су учествовали и истрајали у овој иницијативи, доприневши да се двогодишњи труд и напор коначно реализују. Аргументима смо доказали да дилеме нема - Црвена звезда је шампион Србије 1946. године", додао је Терзић.

Представници Партизана нису се сложили ни са предлогом правне комисије, нити ће остати имуни на ову одлуку Скупштине. Још пре неколико дана из Хумске су најавили да ће покренути спор пред Управним судом. 

Подсећања ради, Црвена звезда је 1946. године постала шампион уже Србије (без Војводине), такмичећи се у квалификацијама за прво првенство ФНРЈ. По распаду Југославије, сматрају у Љутице Богдана, а позивајући се на одлуку ХНС-а, који је за исту годину титулу првака Хрватске приписао сплитском Хајдуку (Истра је такође имала свог шампиона, баш као и Војводина), стекли су се услови да тај регионални трофеј добије национални значај.  

Исход гласања делагата Скупштине Фудбалског савеза Србије, које је одржано у уторак у Старој Пазови, био је убедљиво у корист захтева Црвене звезде да јој се додели пехар шампиона државе на основу освајања првог места у регионалном првенству једног дела Србије (без Војводине и Косова) из 1946. године.

За је било 44 делагата Скупштине ФСС, десет је било уздржано, док је против гласало свега шест. Међу уздржанима је био и председник ФСС, Славиша Кокеза.

Правна комисија српске "куће фудбала" је у петак већином гласова одлучила да се изађе у сусрет Звезди и да се прихвати њен предлог о "титули из 1946. године". 

Генерални директор Црвене звезде, Звездан Терзић, обратио се новинарима по заврштеку Скупштине.

"Поносан сам што смо успели да озваничимо титулу коју је Звезда освојила апсолутно регуларно, на терену. Поносан сам због свих играча тог првог Звездиног тима који су добили признање које заслужују, да су прва Звездина генерација шампиона. Скупштина ФСС је уважила чињенично стање и драго нам је због тога. Ово је у сваком смислу била историјска сезона за наш клуб, а признавање ове титуле је у најбољем смислу речи шлаг на торту. Имамо пуно разлога да славимо у недељу на последњем мечу сезоне", рекао је Звездан Терзић по завршетку заседања.

Представник Партизана на Скупштини је био генерални директор црно-белих Милош Вазура. Уз њега, руку против захтева Звезде подигли су: Саво Милошевић, Ненад Бјековић, Томислав Караџић, Владимир Ђилас.

"Стојим иза онога што је наш потпредаседник и шеф правног тима ФК Партизан Владимир Вулетић рекао – бранићемо наш став. Мислим да је одлука донета прзоплето и обратићемо се Управном суду", рекао је Вазура за МОНДО.

Вулетић је у међувремену, као што је и најавио после састанка Правне комисије ФСС, поднео иставку на чланство у овом телу.

"Ово је апсолутно пораз правничког знања, пораза правничког дигнититета. Политичка супа се не једе правничком виљушком, јер ће прво да вам источи све што сте захватили, а затим ћете се повредити", рекао је тада Вулетић и најавио да ће цео случај да пренесе на Управни суд.

Извор: моззартспорт, мондо.рс

Фото: Старспорт

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Раинер1893

14.05.2019 14:36

Тако и треба. Сама Звезда!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тацно

14.05.2019 15:33

Црвена Звезда, Партизан, Пролетер....., све сама Српска обиљезја.