Sad i zvanično: Zvezda dobila treću zvjezdicu!

Zvezdi zvanično titula iz 1946. godine! Skupština FSS većinom izglasala da se Crvenoj zvezdi dodeli titula iz 1946. Za je podiglo ruku 44 delegata, 10 je ostalo uzdržano, a protiv je bilo šest članova Skupštine. Predsednik FSS bio uzdržan.  Skupština Fudbalskog saveza Srbije usvojila predlog Pravne komisije da regionalni trofej iz 1946. bude tretiran kao nacionalni, te je Zvezdi priznala 30. titulu prvaka.

Fudbal 14.05.2019 | 16:34
Sad i zvanično: Zvezda dobila treću zvjezdicu!
Crvena zvezda od danas i zvanično može da se ponosi trećom zvezdicom iznad grba! Na današnjoj sednici Skupštine Fudbalskog saveza Srbije većina delegata glasala je za, odnosno da se crveno-belima pripiše sporna titula šampiona Srbije iz 1946. godine. 

Za priznavanje titule Crvenoj zvezdi ruku su digla 44 člana, 10 je bilo uzdržano, a šest protiv. Među uzdržanima bio je i prvi čovek srpskog fudbala Slaviša Kokeza. 

"Ponosan sam što smo uspeli da ozvaničimo titulu koju je Zvezda osvojila apsolutno regularno, na terenu. Ponosan sam zbog svih igrača tog prvog Zvezdinog tima koji su dobili priznanje koje zaslužuju, da su prva Zvezdina generacija šampiona. Skupština FSS je uvažila činjenično stanje i drago nam je zbog toga. Ovo je u svakom smislu bila istorijska sezona za naš klub, a priznavanje ove titule je u najboljem smislu reči šlag na tortu. Imamo puno razloga da slavimo u nedelju na poslednjem meču sezone", rekao je generalni direktor Crvene zvezde Zvezdan Terzić po završetku zasedanja.

O ovoj temi govori se već više od godinu dana, ali Zvezda je zvaničan zahtev FSS-u uputila tek u martu. Podsetimo, prošlog petka Pravna komisija je zasedala i rekla svoje: Zvezdi treba da bude dopisan trofej iz '46. Trojica od petorice članova tog tela uvažila su argumente kluba sa Marakane. Jedini protiv bio je potpredsednik Partizana Vladimir Vuletić, dok je predsednik komisije Zoran Šuput ostao uzdržan.

Ovim je praktično sporno pitanje rešeno, pa je na današnjoj skupštini odluka pravne komisije samo verifikovana, čime je postala "pravosnažna". 

Ovakav epilog mogao je da se nasluti još krajem aprila, kada su najvatreniji navijači Crvene zvezde na 160. večitom derbiju napravili koreografiju na severnoj tribini koja je sadržala dres Zvezde sa tri zvezdice iznad grba. 

"Želim da se zahvalim svima u klubu koji su učestvovali i istrajali u ovoj inicijativi, doprinevši da se dvogodišnji trud i napor konačno realizuju. Argumentima smo dokazali da dileme nema - Crvena zvezda je šampion Srbije 1946. godine", dodao je Terzić.

Predstavnici Partizana nisu se složili ni sa predlogom pravne komisije, niti će ostati imuni na ovu odluku Skupštine. Još pre nekoliko dana iz Humske su najavili da će pokrenuti spor pred Upravnim sudom. 

Podsećanja radi, Crvena zvezda je 1946. godine postala šampion uže Srbije (bez Vojvodine), takmičeći se u kvalifikacijama za prvo prvenstvo FNRJ. Po raspadu Jugoslavije, smatraju u Ljutice Bogdana, a pozivajući se na odluku HNS-a, koji je za istu godinu titulu prvaka Hrvatske pripisao splitskom Hajduku (Istra je takođe imala svog šampiona, baš kao i Vojvodina), stekli su se uslovi da taj regionalni trofej dobije nacionalni značaj.  

Ishod glasanja delagata Skupštine Fudbalskog saveza Srbije, koje je održano u utorak u Staroj Pazovi, bio je ubedljivo u korist zahteva Crvene zvezde da joj se dodeli pehar šampiona države na osnovu osvajanja prvog mesta u regionalnom prvenstvu jednog dela Srbije (bez Vojvodine i Kosova) iz 1946. godine.

Za je bilo 44 delagata Skupštine FSS, deset je bilo uzdržano, dok je protiv glasalo svega šest. Među uzdržanima je bio i predsednik FSS, Slaviša Kokeza.

Pravna komisija srpske "kuće fudbala" je u petak većinom glasova odlučila da se izađe u susret Zvezdi i da se prihvati njen predlog o "tituli iz 1946. godine". 

Generalni direktor Crvene zvezde, Zvezdan Terzić, obratio se novinarima po završteku Skupštine.

"Ponosan sam što smo uspeli da ozvaničimo titulu koju je Zvezda osvojila apsolutno regularno, na terenu. Ponosan sam zbog svih igrača tog prvog Zvezdinog tima koji su dobili priznanje koje zaslužuju, da su prva Zvezdina generacija šampiona. Skupština FSS je uvažila činjenično stanje i drago nam je zbog toga. Ovo je u svakom smislu bila istorijska sezona za naš klub, a priznavanje ove titule je u najboljem smislu reči šlag na tortu. Imamo puno razloga da slavimo u nedelju na poslednjem meču sezone", rekao je Zvezdan Terzić po završetku zasedanja.

Predstavnik Partizana na Skupštini je bio generalni direktor crno-belih Miloš Vazura. Uz njega, ruku protiv zahteva Zvezde podigli su: Savo Milošević, Nenad Bjeković, Tomislav Karadžić, Vladimir Đilas.

"Stojim iza onoga što je naš potpredasednik i šef pravnog tima FK Partizan Vladimir Vuletić rekao – branićemo naš stav. Mislim da je odluka doneta przopleto i obratićemo se Upravnom sudu", rekao je Vazura za MONDO.

Vuletić je u međuvremenu, kao što je i najavio posle sastanka Pravne komisije FSS, podneo istavku na članstvo u ovom telu.

"Ovo je apsolutno poraz pravničkog znanja, poraza pravničkog dignititeta. Politička supa se ne jede pravničkom viljuškom, jer će prvo da vam istoči sve što ste zahvatili, a zatim ćete se povrediti", rekao je tada Vuletić i najavio da će ceo slučaj da prenese na Upravni sud.

Izvor: mozzartsport, mondo.rs

Foto: Starsport

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Rainer1893

14.05.2019 14:36

Tako i treba. Sama Zvezda!!!

ODGOVORITE
Name

Tacno

14.05.2019 15:33

Crvena Zvezda, Partizan, Proleter....., sve sama Srpska obiljezja.