Шаровић: Ојачати сарадњу земаља

Министар спољне трговине и економских послова Мирко Шаровић разговарао је данас са британским комесаром за трговину за Европу Андреw Митцхелл-ом и амбасадором Велике Британије у БиХ Маттхеw Фиелд-ом о већем повезивању економија двије земље и бројним потенцијалима за улагање британских компанија у Босну и Херцеговину.

Босна и Херцеговина 14.05.2019 | 12:08
Шаровић: Ојачати сарадњу земаља
Истичући да је Босна и Херцеговина остварила рекордну покривеност увоза извозом са ЕУ од 71 посто, министар Шаровић је истакао важност подршке В. Британије у достизању неопходних европских стандарда.

„ Ми сада несметано извозимо у ЕУ, што прије само пар година нисмо могли ни замислити. Сада имамо испуњене највише стандарде за сву храну биљног и животинског поријекла а с обзиром да нам је прихваћен акциони план за црвено месо, очекујем да до краја ове године почнемо и са извозом ове, преостале врсте хране, чиме би смо заокружили испуњење зацртаних циљева“, истакао је министар Шаровић.

Испуњавање европских стандарда постигнуто је и у области енергетике, гдје је удио обновљивих извора енергије у финалној потрошњи тренутно већи од европског просјека, речено је на састанку. Истакнут је заједнички став да је потребно што хитније од стране ентитетских власти „одблокирати“ усвајање Закона о електричној енергији и гасу како би се успоставило организовано тржиште у БиХ. Комесар Митцхелл је изразио велику заинтересованост за улагање британских фирми на овом али и на другим пољима, истичући досадашње примјере добре праксе улагања британских компанија у БиХ.

Саговорници су се усагласили да је суштински важно да се континуитет сарадње двије земље настави и у случају стварања независне тржишне политике В.Британије, по евентуалном изласку из чланства ЕУ, те је истакнута спремност Босне и Херцеговине да се сарадња настави и интензивира и у могућим, новим околностима.

(БН)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Милан

14.05.2019 16:28

Министар Саровиц дао је велики допринос јацању сарадње измедју земаља .Велика је стета сто неце бити у новом сазиву Савјета министара БиХ .

ОДГОВОРИТЕ